Navigation

Dagafsluiting SCE Trader dinsdag 1 oktober - lager door bericht aanval Iran op Israël

Dagafsluiting SCE Trader dinsdag 1 oktober - lager door bericht aanval Iran op Israël

De Europese beurzen openden overwegend iets beter, maar dat ging bijna met tegenzin. In de aanloop naar de opening van de Amerikaanse beurzen gebeurde er niet veel totdat het bericht kwam dat Iran toch van plan is Israël aan te vallen.

Het Witte Huis waarschuwt voor een mogelijke aanval vanuit Iran op Israël. Hierdoor stijgen de olieprijzen. De Duitse 10-jaarsrente is gedaald tot onder de 2%, terwijl goud fors hoger staat.

De Amerikaanse beurs opende lager en de verliezen werden groter door de kans op een aanval van Iran. Europa gaf hierdoor de winsten uit handen en sloot op de meeste beurzen lager.

Op de cryptomarkten zagen we overwegend verliezen en werd niet gebruikt als vluchthaven. Ook de dalende yields op obligatiemarkten had geen invloed en er wordt zelfs gesuggereerd dat Bitcoin werd ingeruild voor obligaties en goud. De dollar werd sterker.

  • Het Witte Huis waarschuwt voor een mogelijke raketaanval van Iran op Israël. Het luchtafweersysteem is paraat en zowel defensief als offensief is Israël voorbereid. Premier Netanyahu roept burgers op de instructies van het Home Front te volgen. De markten reageren sterk, met dalende aandelen, en stijgende obligaties, goudprijzen en olieprijzen. Hoewel de situatie zorgwekkend is, bestaat er nog hoop dat verdere escalatie wordt voorkomen en Israël kan tevens rekenen op steun van de VS. Ook is de kans groot, wat wel een escalatie zou zijn, dat Israël zichzelf gaat verdedigen door strategische doelen in Iran aan te vallen.
  • Met betrekking tot de economische data willen melden dat China woensdag gesloten is vanwege Golden Week, net zoals dinsdag. In Japan komt de Tankan-index uit. In de Eurozone wordt de werkloosheid bekendgemaakt. In Amerika kijkt iedereen uit naar het banenrapport van ADP als warm-up naar de werkgelegenheidscijfers van vrijdag.
  • De inflatie in de Europese Unie is opnieuw gedaald volgens voorlopige cijfers en kwam uit op 1,8%. De kerninflatie bedroeg 2,7%. Deze cijfers geven de ECB steeds meer ruimte om de rente mogelijk te verlagen in oktober.
  • De uitzendbranche in Nederland zag een daling in uitzenduren en omzet. Wij doen op dit moment niks met de uitzendbranche.
  • We hebben vandaag een mooie winst genomen in onze DipRip-portfolio op JD.com, die we kochten vanwege China.
  • De recente problemen bij Intel en Samsung hebben bredere gevolgen voor fabrikanten van chipapparatuur, zoals aangegeven door Cantor Fitzgerald. Wafer fab-uitgaven zullen lager uitvallen dan verwacht, met een verlaging van de ramingen voor 2025 van $115 miljard naar $105 miljard en een kleine verlaging voor 2026. Dit zal invloed hebben op de winst van bedrijven zoals Applied Materials, ASML, KLA Corp. en Lam Research. Ondanks de daling zijn deze aandelen volgens Cantor momenteel goedkoop op de korte termijn, en men verwacht een herstel vanaf 2025. ASML wordt gezien als een koopkans, ondanks negatieve marktstemming.
  • Boeing overweegt volgens de media om voor 10 miljard dollar nieuwe aandelen uit te geven, wat neerkomt op ongeveer 11% van de marktkapitalisatie. Wij zien geen reden om actie te ondernemen met betrekking tot Boeing.
  • Barclays publiceerde een rapport waarin zij aangeven dat de verkoop van iPhones zwakker lijkt dan verwacht. Dit is niet het eerste negatieve rapport, waardoor de impact op het aandeel Apple waarschijnlijk beperkt zal zijn.
  • Peter Bijvelds, de oprichter van Ebusco, heeft zijn belang in het bedrijf verkleind. Dit komt door verwatering en niet door verkoop.
  • DSM-Firmenich heeft de verkoop van zijn MEG-3 visolie-activiteiten afgerond. Dit nieuws was niet verrassend, aangezien het al werd verwacht. Wat wel belangrijk is, is dat DSM-Firmenich momenteel goed bezig is met herstructureren.
  • EcoR1 Capital heeft zijn belang in Galapagos verhoogd en blijft het aandeel als zwaar ondergewaardeerd beschouwen. Wij hebben overigens een gokkers-positie in Galapagos: puur speculatief.
  • Bij de grondstoffen wisten industriële metalen, zoals koper, iets te stijgen, al was de stijging niet overtuigend.
  • De goudprijs staat sterk hoger als veilige haven. We sluiten niet uit dat goud op korte termijn een verdere rally zal inzetten, ondanks dat we eerder rekening hielden met een consolidatie. De vraag naar goud blijft sterk.
  • In de cryptomarkt zien we dat Bitcoin lager staat en heeft gefaald als vlucht-valuta. Crypto zou zelfs worden geruild vóór goud en andere veilige havens.
  • Vandaag hebben we aandacht besteed aan Ethereum naar aanleiding van uitspraken van BlackRock. Wij zien een trage adoptie en technologische stagnatie bij Ethereum.

Al met al was het een dag met weinig nieuws totdat het Witte Huis met de mededeling kwam dat Iran dus toch een aanval gaat doen op Israël. De ondertoon blijft redelijk, maar we moeten nu toch echt wachten wat er gaat gebeuren.

Tot slot, zonder een glazen bol te hebben, sluiten we het niet uit dat markten ook nu weer veerkrachtig zijn en sterke aandelen weer herstellen tenzij er echt een grote escalatie komt.

Meer op onze website.

Tot morgen!

© 2024 SCEtrader.nl - Alle rechten voorbehouden.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.