Navigation

Dagafsluiting SCE Trader vrijdag dinsdag 2 juli - Powell klinkt dovish en meer

Dagafsluiting SCE Trader vrijdag dinsdag 2 juli - Powell klinkt dovish en meer

Schrijf je in voor een proefperiode en blijf voor slechts €10 een maand op de hoogte van de trends op de financiële markten! Of kies voor een jaarabonnement met voordeel. Betaal met het gemak van iDEAL.

Naast de constante updates met duiding en commentaren over aandelen, crypto, macro en meer, kun je meerdere keren per dag het Beleggers Journaal beluisteren. Ook hebben we een agenda met analisten-bijeenkomsten en nog veel meer interessante informatie.


De Europese beurzen hebben een gemixte tot lagere dag achter de rug. De Amerikaanse beurs liet voorbeurs bij de futures lagere standen zien, maar toen de verkoopcijfers van Tesla beter waren dan verwacht en Powell tijdens zijn speech het woord 'desinflatie' liet vallen, herstelde de Amerikaanse beurs. daarna kwam de klad er in en ging de handel in Amerika zijwaarts bewegen.

Uiteindelijk heeft Europa een verdeeld beeld laten zien, waarbij de Amerikaanse beurs na de eerste euforie over de woorden van Powell ook ging afwachten (momentopname).

In ieder geval kunnen de woorden van Powell worden opgevat als een hint dat de Fed misschien toch twee keer de rente dit jaar gaat verlagen, wat als positief voor de onderliggende langere trend wordt beschouwd.

De euro bewoog zijwaarts, goud consolideerde, en de olieprijs steeg iets, terwijl crypto relatief achterbleef. Bij de rentemarkten zagen we uiteindelijk dat de kapitaalmarktrente iets steeg, wat als een milde ondersteuning voor aandelen kan worden gezien.

  • De consumentenprijzen in de Europese Unie zijn iets afgenomen. Dit zien we als neutraal en zal waarschijnlijk geen wijziging brengen in het beleid van de ECB, die momenteel waarschijnlijk een pauze inlast in de renteverlagingen.
  • De NAVO zal volgens The Wall Street Journal hoge civiele functionarissen in Kiev stationeren. Dit kan worden gezien als een provocatie, maar tot nu toe reageren de markten hier rustig op.
  • Op het gebied van bedrijfsnieuws staat er morgen weinig op de agenda, tenzij er verrassingen plaatsvinden met bedrijfsberichten.
  • Wat betreft economische data zijn het de inkoopmanagersindices en diensten die de toon zetten in verschillende landen, waaronder diverse EU-landen. Tevens worden de producentenprijzen voor mei in Europa bekendgemaakt, die waarschijnlijk nauwlettend in de gaten gehouden zullen worden.
  • In Amerika krijgen we het banenrapport van de ADP. Dit wordt vaak gezien als een indicatie voor de officiële werkgelegenheidscijfers, hoewel het ADP-rapport hier de laatste tijd vaak sterk van afwijkt.
  • ASML zal, volgens betrouwbare media, waarschijnlijk profiteren van het feit dat TSMC de leveringen van EUV-machines met 30% wil verhogen tegen 2025. Eerder werd al bekend dat Taiwan Semiconductor zijn kapitaaluitgaven waarschijnlijk gaat verhogen.
  • De financiële waarden in Amsterdam lieten een verdeeld beeld zien, waarbij NN Groep steeg en ASR daalde. ASR daalde omdat JP Morgan de voorkeur geeft aan NN Groep. Wij denken uiteindelijk dat beide fondsen kunnen stijgen.
  • Equinor en Polenergia hebben productiecapaciteit gereserveerd bij Sif. We zien echter te weinig potentieel in het aandeel.
  • Gimv heeft een belang genomen in Curana. Hoewel we zelf niets met het aandeel doen, zouden we, als je op een stijging zit, wel blijven zitten.
  • TomTom is geselecteerd om verkeersdata te leveren aan Bolt. Hoewel dit goed nieuws is, doen we niets met het aandeel omdat het in een ruime trading range zit.
  • Just Eat $TKWY en SPAR gaan een exclusief partnerschap aan om boodschappen en gemaksproducten in Zürich en vanaf half juli ook in Basel aan te bieden. Just Eat breidt het aanbod uit met vijf SPAR-filialen in Basel. Het aandeel deed er niets mee. Just Eat zit al heel lang in een dalende trend. Zelfs hebben we onlangs een gokje gewaagd door te kopen, maar zoals al eerder geschreven gaan we ervan uit dat dit niets oplevert. Voor de lange termijn zien we sowieso weinig positiefs in het aandeel.
  • Michelin heeft een pre-close call gehouden en er zijn geruchten dat de guidance wordt verlaagd.
  • Waarschijnlijk zal Akzo volgens ons ook haar guidance verlagen. Ondanks dat we verwachten dat de koers van Akzo op de korte termijn kan dalen, rekenen we op een stijging op de lange termijn. We vinden het sterk hoe Akzo door deze situatie heen manoeuvreert, ondanks de uitdagingen in de markt.
  • Van der Valk heeft het belang in Ebusco verder teruggebracht, wat een slecht signaal is.
  • Siemens Energy gaat sterk uitbreiden in het elektriciteitsnet en zal hiervoor zelfs 10.000 mensen aannemen. We hebben de hele rally in Siemens Energy tot nu toe gemist, maar we overwegen nu toch om dit aandeel te kopen op dips. De vraag naar energie zal de komende jaren gigantisch toenemen, onder andere door AI-datacenters.
  • Shell zet de bouw van haar biobrandstoffenfabriek tijdelijk stil. We zien dit als een positief signaal, goed doordacht en voordelig voor aandeelhouders. Fossiele brandstoffen blijven nog lang nodig, terwijl Shell ook vooruitkijkt naar de groene transitie, maar wel op haar voorwaarden.
  • Olie heeft het hoogste niveau bereikt in twee maanden. Dit wordt voor een gedeelte toegeschreven aan de aanhoudende spanningen in het Midden-Oosten. Eerder hadden deze minder effect, maar een eventuele grotere oorlog met Hezbollah betekent dat Iran daar ook bij betrokken is. Immers, Hezbollah is een verlengstuk van Iran.
  • Koper lijkt te stabiliseren na de recente daling. Dit in de aanloop naar de Chinese derde plenum beleidsvergadering waar de verwachting is dat er meer stimuleringsmaatregelen worden aangekondigd.
  • De goud- en de zilverprijs deden niet al teveel en consolideerden. De prestatie blijft echter sterk gezien de opgelopen rente van de afgelopen dagen.
  • Binnen crypto was het een zijwaarts patroon vandaag. De crypto-markten weten nog steeds geen richting te kiezen.
  • Opvallend was het bericht dat de US Marshal Service heeft gekozen om gebruik te maken van Coinbase Prime voor crypto, terwijl de Amerikaanse overheid Coinbase vaak dwarszit. Dit is echter een positief bericht wat betreft acceptatie.

Al met al hebben we gezien dat Powell de deur heeft opengezet voor een renteverlaging, mogelijk zelfs twee dit jaar. Hij klonk dovisher dan voorheen. Tegelijkertijd blijven de markten in een soort trading range. Naast het ad hoc reageren op bepaalde nieuwsberichten, hebben we verder geen duidelijke trend waargenomen.

Tot Morgen!

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.