Navigation

Dagafsluiting SCE Trader maandag 2 september - van Ebusco tot Besi en meer

Dagafsluiting SCE Trader maandag 2 september - van Ebusco tot Besi en meer

De handel in Europa begon de dag wisselend, nadat Amerika vrijdag hoger was en vandaag een vrije dag had. China was overwegend lager door zwakke economische data, waarbij de rest van Azië bij het slot aantrok met India weer op recordhoogte.

Uiteindelijk zijn we de dag verdeeld afgegaan, met de rentemarkten die het rustig aandeden en het effectief rendement wat opliep, ook op het Duitse papier. Dat reageerde overigens vrij rustig op de verkiezingsuitslag, waarbij de AFD heeft gewonnen, maar ook links die weer lonkt naar communisme en flirt met Putin.

De dollar bewoog zijwaarts. Goud, daar was weinig te beleven en was iets hoger. De olieprijs was vlak. De industriële metalen deden helemaal weinig met iron ore (ijzererts) dat door de zorgen over China wel weer in de dump ging. Bij crypto was het een stille handel, doch hoger.

  • Qua economische data is het morgen vrij rustig. We krijgen de inkoopmanagersindex industrie in de Verenigde Staten, net als van de ISM. Ook komen de bouwuitgaven uit. Pas later deze week wordt het weer spannender met op vrijdag de werkgelegenheidscijfers in de VS.
  • We hebben vandaag ook weer een video geplaatst van optie-specialist Hubert Meijles. Ook hebben we weer de mening gebracht van crypto-specialist Matthijs Kriek, die één van de weinige serieuze partijen binnen het cryptolandschap is.
  • We hebben vandaag aandacht besteed aan de ellende bij Intel, dat met een reorganisatieplan komt. Dit zou eventueel ook kunnen betekenen dat investeringen in haar chipdivisie verlaagd kunnen worden en effect kunnen hebben op ASML. We denken dat dit beperkt blijft en dat eventueel verlies van orders wordt opgevangen door andere spelers in de industrie die Intel nu willen platwalsen.
  • Het is opvallend dat JP Morgan haar belang in Just Eat heeft verhoogd naar 5,02% en ook onlangs met een bullish rapport kwam dat Just Eat en Delivery Hero misschien een mooie match zijn om samen te gaan. Dit rapport ging op zich niet over Just Eat, maar de link werd gelegd vanwege het belang dat Prosus heeft in Delivery Hero. De koers van Just Eat deed er vandaag overigens weinig mee.
  • Volkswagen overweegt de sluiting van fabrieken in Duitsland en is van plan om de arbeidsvoorwaarden te heronderhandelen. Het doel van deze heronderhandelingen is om het gemakkelijker te maken werknemers te ontslaan. Dit kan aanzienlijke gevolgen hebben voor de werkgelegenheid binnen het bedrijf, vooral in Duitsland waar veel van Volkswagen's productiecapaciteit is gevestigd. De maatregelen worden overwogen in het licht van economische uitdagingen en de noodzaak voor Volkswagen om kosten te besparen en efficiënter te opereren. Wij doen niks met betrekking tot het aandeel Volkswagen.
  • Super Micro (SMCI) heeft aangekondigd dat er geen materiële wijzigingen zijn in de eerder gerapporteerde financiële resultaten in hun 10-K formulier, ondanks het uitstel van de indiening. Dit is toch te weinig om het aandeel nu alweer te kopen.
  • Volgens de PCA (China Passenger Car Association) heeft Tesla in augustus in China meer voertuigen afgeleverd dan de maanden ervoor. Met 86.700 geleverde voertuigen in augustus, een stijging ten opzichte van 74.200 in juli, weet het bedrijf een beter dan verwachtte prestatie neer te zetten. Op jaarbasis is er sprake van een stijging met 3%.
  • Ebusco krijgt een nieuwe bestuursvoorzitter, Christian Schreyer en nu zijn er blijkbaar beleggers die denken dat de beste man een toverstok heeft: dat heeft hij dus niet, hoewel het wel een zwaargewicht is. De koers van het aandeel veerde vandaag op, maar dit is een dead cat bounce. Wij denken dat heel Ebusco ontmanteld gaat worden en dat de aandeelhouder de pineut is.
  • Morgan Stanley heeft de vastgoedsector in Europa verhoogd van in-line naar attractive. Het was opvallend dat de Belgische beurs, waar toch verschillende vastgoedfondsen genoteerd staan, hier niet echt van profiteerde.
  • Het aandeel Besi ging de dag iets hoger af. Het maakte dit weekend bekend dat het voor 100 miljoen extra eigen aandelen gaat inkopen. Dit is een sigaar uit eigen doos. Want ten eerste is dit geen verassing gezien de mandaat van het bestuur en ten tweede wordt het vooral gebruikt om verdere verwatering te vermijden. Dus dat gaat niets veranderen aan de huidige ontwikkelingen bij Besi.
  • Het blijkt dat cryptominers de laagste revenuen hebben binnengehaald in augustus van dit jaar. Wij denken dat deze negatieve tendens nog wel even blijft voortzetten. Toch kunnen de sterke cryptominers daarna weer stijgen. Dat is de reden dat we op een stijging zitten van Marathon Digital, CleanSpark en van Riot.
  • Galaxy is met een noot gekomen waarin wordt geschreven waarom de Ethereum ETF's floppen. Dit komt voornamelijk door het ontbreken van zogenaamde margehandel, waardoor Ethereum ETF's minder aantrekkelijk zijn voor handelaren en beleggers. Wij zouden trouwens niets doen met deze ETF's en ook niet met Ethereum zelf. Wij kiezen dus voor Bitcoin.
  • De on-chain volumes op Solana zijn ingestort. Als je dat zo omrekent, dan hoort de koers thuis op 12 dollar. Wij zouden ook niets met de DOL-token
  • Volgens de Financial Times is het idee van Trump om een strategische Bitcoin-reserve aan te leggen slecht, ook voor de dollar als reservevaluta van de wereld.

Resumerend, zonder Amerika is het toch allemaal een beetje een slappe hap. De ondertoon was goed, maar de koersen deden weinig. De handel kenmerkte zich hier en daar door wat selectieve vraag en aanbod, en dat was het dan ook.

De stemming blijft prima, maar je gaat nooit in een rechte lijn naar boven. En nu de vakantie voorbij is, is de vraag of de markt meteen doorstijgt, of dat we toch te maken krijgen met eerst een rondje winstnemingen. Maar het cliché blijft gelden dat op elke dip wordt gekocht.

Meer op onze website.

Tot morgen!

© 2024 SCEtrader.nl - Alle rechten voorbehouden.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.