Navigation

Dagafsluiting SCE Trader maandag 3 juni - uiteindelijk matige winsten Europa

Dagafsluiting SCE Trader maandag 3 juni - uiteindelijk matige winsten Europa

Schrijf je in voor een proefperiode en blijf voor slechts €10 een maand op de hoogte van de trends op de financiële markten! Of kies voor een jaarabonnement met voordeel. Betaal met het gemak van iDEAL.

Naast de constante updates met duiding en commentaren over aandelen, crypto, macro en meer, kun je meerdere keren per dag het Beleggers Journaal beluisteren. Ook hebben we een agenda met analisten-bijeenkomsten en nog veel meer interessante informatie.


De Europese beurzen begonnen de dag positief en wisten een gedeelte van hun winsten te behouden. De Amerikaanse markt hielp niet mee door meer zorg over een harde landing.

In Amerika kwamen economische data, waaronder de index van inkoopmanagers van S&P en de ISM, die lieten zien dat de economie aan het afkoelen is. Dit kan de verwachting van rentedalingen versterken en de kans van een een grotere afkoeling van de economie aangeven. Uiteindelijk eindigde de Europese beurzen verdeeld tot hoger, zonder duidelijke trend in Amerika.

De kapitaalmarktrente daalde. Daarnaast was er sprake van een zijwaarts patroon van de dollar. De olieprijs daalde na de OPEC-vergadering van dit weekend.

Goud en zilver toonden geen duidelijke richting tijdens de Europese handel, maar zijn gevraagd in Amerika. Ook Bitcoin laat een rally zien, passend bij het beeld van dalende rente en toenemend risico-appetijt van beleggers.

  • De economische data in Amerika leiden ertoe dat meer economen zich minder zorgen beginnen te maken over inflatie en meer over een te snelle afkoeling van de economie. Wij bevinden ons in een tussenfase, waarbij de meest recente data sinds vrijdag suggereren dat de Amerikaanse economie harder kan landen dan gehoopt. Aanstaande vrijdag komen de werkgelegenheidscijfers uit.
  • De olieprijs daalde fors na de OPEC-vergadering, waarbij er weinig nieuw nieuws naar buiten kwam. De hoop is nu gevestigd op de huidige steunpunten in de grafieken. Mocht dat niet lukken, dan kan de olieprijs verder dalen. We gaan er echter vanuit dat de stimuleringen in China de vraag naar olie kunnen verhogen.
  • Vandaag was er een trading update van DSM-Firmenich en de strategie die bekend werd gemaakt tijdens haar beleggersdag. De koers daalde hierop, maar wij denken dat de vooruitzichten verbeteren en zijn sinds optimistisch over de koersvorming.
  • In België kwam Proximus met een nieuwe strategie die volgens ons te ambitieus is. We doen niks met het aandeel.
  • De koers van Basic-Fit daalde vandaag flink zonder direct nieuws. Wij handelen niet in Basic-Fit omdat we verwachten dat de groei in 2025 gaat afnemen. Ook zien we de schulden als probleem. We hebben daar eerder op SCE Trader aandacht aan besteed.
  • Tijdens Computex 2024 heeft NVIDIA indrukwekkende innovaties aangekondigd. De vernieuwingscyclus van chips gaat van twee naar één jaar en er werden nieuwe chips gepresenteerd. NVIDIA blijft marktleider en de kans op positieve resultaten in de komende kwartalen is groot. De up die we al sinds januari 2023 hebben houden we aan.
  • ASML profiteert NVIDIA, aangezien hun machines nodig zijn voor deze moderne chips. Wij blijven duidelijk positief over ASML.
  • We gaan er van uit dat liquid cooling bij computers een heel belangrijk onderdeel gaat worden. Eén van de bedrijven die daar sterk in actief is, is Vertiv. We hebben daar vandaag in de feed aandacht aan besteed. Nu vinden we het aandeel nog te duur, maar bij de volgende dip stappen we in. De eerste up-run trouwens hebben we jammer genoeg gemist. Maar goed, dat houdt in dat we nu niet achter de koers aan gaan hollen. Eerst wachten we op een correctie en dan kan het aandeel wel eens heel aantrekkelijk gaan worden.
  • Ontex kondigde vandaag de verkoop van een onderdeel in Pakistan aan, wat past bij hun strategie van de laatste tijd. Hoewel de koers een beetje terugviel, zien wij deze ontwikkeling als positief.
  • Het aandeel Signify profiteerde van een upgrade door Goldman Sachs en werd op de favorietenlijst voor Europa gezet. De koers kan verder stijgen, maar wij vinden het momentum nog steeds te laag. We doen zelf dus nog niks.
  • Morgen is Akzo aanwezig op de BNP Exane CEO Conference in Parijs. We zijn positief over Akzo vanwege hun sterke prestaties in moeilijke tijden.
  • RheinMetall is ook aanwezig op een conferentie van BNP. We zitten al langer op een stijging.
  • Inpost, morgen aanwezig op de Consumer & Technology Conference, trekt onze aandacht niet. We doen er niks mee.
  • Nokia is aanwezig op de BNP Exane CEO Conference. Hoewel we verlies lijden op Nokia, blijven we optimistisch vanwege de kansen bij een ban van Huawei voor 5G in Europa. Dat is reden om te blijven "gokken" op een stijgende koers.
  • Goud en zilver stegen in de middag door de daling van de rente. We blijven positief over deze edelmetalen.
  • Bij crypto profiteerde Bitcoin van de dalende rente en nadert de $70.000. We gaan nu maar eens kijken of Bitcoin echt wil doorbreken naar boven, want tot nu toe is dat steeds mislukt. Mocht dat gaan gebeuren, dan is de kans aanwezig dat we onze huidige positie gaan vergroten.
  • Ethereum wint een procent, maar daar doen we niks mee: we blijven kiezen voor Bitcoin. De altcoins dikte wat aan, maar we vinden dat niet overtuigend genoeg. Er is wel een kans op een soort melt-up naar boven als Bitcoin ook gaat rallyen, maar we denken dat de meeste altcoins nog steeds zwaar overgewaardeerd zijn. Vergeet niet, crypto heeft geen intrinsieke waarde.

Resumerend, we hadden een dag van winsten in Europa en een meer verdeeld slot, gedreven door de dalende rente. Omdat Amerika wat haperde, bleef het enthousiasme beperkt.

De komende dagen wordt duidelijk of Amerika de winsten kan vasthouden. De onderliggende trend in de markten blijft opwaarts, en vooral in Europa blijft de prestatie sterk, hoewel traag en geleidelijk.

Langzamerhand lijkt de rente minder een zorg en neemt de zorg juist toe van een harde landing van de economie, wat invloed kan hebben op bedrijfsresultaten.

Tot morgen!

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.