Navigation

Dagafsluiting SCE Trader vrijdag woensdag 3 juli -

Dagafsluiting SCE Trader vrijdag woensdag 3 juli -

Schrijf je in voor een proefperiode en blijf voor slechts €10 een maand op de hoogte van de trends op de financiële markten! Of kies voor een jaarabonnement met voordeel. Betaal met het gemak van iDEAL.

Naast de constante updates met duiding en commentaren over aandelen, crypto, macro en meer, kun je meerdere keren per dag het Beleggers Journaal beluisteren. Ook hebben we een agenda met analisten-bijeenkomsten en nog veel meer interessante informatie.


De Europese beurzen hebben een redelijk dag achter de rug. De Amerikaanse economische gegevens waren geen verstorende factor. De markten richtte hun aandacht opnieuw op chipgerelateerde waarden, waarbij de handel ook rekening hield met het feit dat Amerika morgen gesloten is. Wel zijn er in Groot-Brittannië verkiezingen. De Amerikaanse beurs noteerde verdeeld en bleef vooralsnog in de openingsrange tijdens de verkorte handelssessie.

Verder zagen we dat de euro iets sterker werd. De goudprijs liet een rally zien, terwijl basismetalen en industriële metalen een sterkere bodem aan het vormen zijn. De olieprijs bewoog zijwaarts. En bij crypto zagen we opnieuw een daling, waarbij Bitcoin de grens van 60.000 dollar aan het testen is.

  • De Zweedse Riksbank heeft aangegeven dat er ruimte is voor mogelijk 2 tot 3 renteverlagingen dit jaar. Dit kan een hint zijn dat de ECB, hoewel er nu een pauze wordt ingelast, ook dit jaar nog één tot twee renteverlagingen kan doorvoeren. Zweden is lid van de Europese Unie, maar heeft geen euro.
  • De OAT-Bund 10-jaars yield spread is gedaald tot ongeveer 60 tot 70 basispunten, hoewel het nog steeds circa 20 basispunten boven het niveau van voor de verkiezingen ligt. Deze vernauwing komt doordat de centrum-linkse deal om een RN-meerderheid te voorkomen standhoudt, waarbij Ipsos opmerkt dat een absolute meerderheid zeer onwaarschijnlijk lijkt voor RN.
  • De Israëlische Defensie-minister heeft verklaard dat Israël zich voorbereidt om volledige paraatheid te bereiken voor het ondernemen van elke noodzakelijke actie in Libanon. Deze aankondiging komt te midden van oplopende spanningen in de regio, waarbij de dreiging van escalatie voortdurend aanwezig is. De minister benadrukte dat de veiligheid van Israëlische burgers de hoogste prioriteit heeft en dat alle benodigde maatregelen genomen worden om deze te waarborgen.
  • De economische data in Amerika, zoals de ADP-cijfers, de index-inkoopmanagers-gegevens en wekelijkse werkloosheidsclaims, tonen aan dat de economie aan het afkoelen is. Dit kan de Federal Reserve ruimte geven voor minimaal één, maar mogelijk zelfs twee renteverlagingen dit jaar, gebaseerd op de huidige bekende gegevens.
  • Rusland heeft bekendgemaakt dat het extra goud en buitenlandse reserves gaat kopen. Mogelijk was dit één van de redenen waarom papieren goud op de futuresmarkten aan het stijgen was.
  • Een interessante ontwikkeling is dat de Europese Unie extra invoerrechten wil gaan invoeren op goedkope artikelen. Dit heeft aanzienlijke gevolgen, omdat de huidige lage prijzen die bijvoorbeeld Temu en Shein bieden onder bepaalde niveaus vallen waardoor invoerrechten bij de douane worden vermeden. Als deze regel doorgaat, kan dit betekenen dat het voor de consument allemaal weer duurder gaat worden.
  • Het aandeel Besi heeft een sterke stijging laten zien. Dit kwam door een rapport van Morgan Stanley waarin wordt gesuggereerd dat Besi een deal gaat sluiten met Apple. Morgan Stanley gaf een koersdoel van 190 euro voor Besi. Er is geen bevestiging hiervan, maar we weten wel dat Morgan Stanley over het algemeen goed geïnformeerd is.
  • Het aandeel Rheinmetall wist winst te boeken. Het kan de grootste order uit de geschiedenis binnenhalen. Handelsblatt schrijft dat Rheinmetall in de race is voor een order van meer dan 20 miljard euro om tanks te leveren aan Italië.
  • Vandaag zijn we op een up gegaan in Rivian, omdat het mogelijk is dat de samenwerking met Volkswagen nog breder gaat worden. Dit zien wij als een bullish signaal.
  • Bpost gaf een winstwaarschuwing. Dit vonden we niet onverwacht en we blijven weg uit het aandeel.
  • De koers van Reddit heeft nieuwe records bereikt. Wij zitten al op een stijging en rekenen op een hogere verwachtingswaarde door de eerder bekend gemaakte overeenkomst met OpenAI.
  • Het blijkt dat Tencent agressief eigen aandelen aan het inkopen is. Dit is positief voor Prosus.
  • Dan Ives van Wedbush, één van de meest toonaangevende analisten als het gaat om Tesla, heeft opnieuw een bullish rapport uitgebracht. Wij zijn ook nog steeds van plan om weer terug te keren in Tesla voor de lange termijn en eigenlijk zijn we te traag geweest, dat hadden we al moeten doen. Zodoende sluiten we niet uit dat we één dezer dagen, onafhankelijk van de koers, een eerste tranche gaan inleggen. Dit is gericht op de toekomst, inclusief de humanoïde robot en de AI-computer van Tesla.
  • AMD heeft een verzoek ontvangen voor het maken van een supercomputer met 1,2 miljoen GPU's. Dit zien we als positief. We zitten al op een stijging van het aandeel AMD. Dit aandeel is gecorrigeerd, maar de trend blijft opwaarts.
  • Bij commodities zien we dat goud relatief sterk blijft presteren. Olie blijft ook prima liggen.
  • Basismetalen stegen door de sterkte vraag vanuit APAC en de verwachting van Chinese stimulansen, met name ijzererts als uitblinker vanwege de ondersteunende vraag op korte termijn.
  • Vanaf 30 juni 2024 bezit Marathon Digital $MARA in totaal 18.536 Bitcoin. Marathon heeft ervoor gekozen om in juni geen Bitcoin te verkopen. Dit geeft aan dat het bedrijf er financieel sterk voor staat. We zitten op een up.
  • Bij crypto blijft het kommer en kwel. Elke stijging wordt gevolgd door verkooprondes. Voorlopig moeten we hier genoegen mee nemen.

Resumerend, de Europese beurzen hebben een aardige dag achter de rug. Morgen is Wall Street gesloten, terwijl in Engeland verkiezingen zijn. Dit gaat inhouden dat het morgen, doordat Amerika dicht is, waarschijnlijk een hele rustige dag zal worden. De toon in de markten blijft in ieder geval positief, waardoor op elke dip nog steeds wordt gekocht.

Tot morgen!

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.