Navigation

Dagafsluiting SCE Trader dinsdag 3 september - handel in mineur met chips zwaar rood

Dagafsluiting SCE Trader dinsdag 3 september - handel in mineur met chips zwaar rood

De Europese beurzen openden de dag verdeeld. Vervolgens zagen we druk op de Amerikaanse futuresmarkten, wat leidde tot een daling in Europa. De Amerikaanse beurs opende om halfvier heel zwak, en om half zes stonden ze zwaar in het rood. Europa is de dag lager afgegaan met de AEX in mineur door de chippers.

We zagen dat de dollar wat sterker werd en tegen de yen flink zwakker door uitspraken van bank gouverneur Ueda. De rentemarkten lieten een lichte daling zien en de ondertoon bleef goed. De goudprijs daalde, terwijl de olieprijs zwak was door nieuws uit Libië. Bij commodities was er overwegend voorzichtigheid, waarschijnlijk mede door de sterkere dollar met ijzererts (iron ore) zwak door blijvende zorgen over China.

Bij crypto was er vandaag eerst weinig richting met daarna een dump. Elke keer als crypto stijgt, lijkt er koersdruk te ontstaan.

  • De Fransen gaan opnieuw op de Franse slag te werk, zoals blijkt uit de media in Frankrijk. Lokale uitgaven kunnen daar oplopen tot maar liefst 16 miljard euro aan extra budget. Met andere woorden, Frankrijk houdt zich wederom niet aan de EU-normen.
  • De dollar-yen verzwakte tijdens de Europese sessie nadat de gouverneur van de Bank of Japan, Ueda, opnieuw aangaf dat de rente zou worden verhoogd indien nodig. Dit lijkt echter al in geprijsd te zijn (afbouw carry trade), waardoor we de daaropvolgende schrikreactie in aandelen als overdreven beschouwen.
  • Citi voorspelt in een notitie aan klanten dat de komende Non-Farm Payroll (NFP) rapportage 125.000 nieuwe banen zal laten zien, met een werkloosheidspercentage van 4,3%. Dit zou volgens Citi voldoende zwak zijn om de Federal Reserve te bewegen tot een renteverlaging van 50 basispunten.
  • Morgen worden de inkoopmanagersindexen voor diensten voor augustus gepubliceerd voor Japan, China (Caixin), Spanje, Italië, Frankrijk, Duitsland, de eurozone en het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast worden de producentenprijzen voor juli in de eurozone. Ook krijgen we de wekelijkse hypotheekaanvragen in de VS, de handelsbalans voor juli in de VS, vacatures en fabrieksorders voor juli in de VS, en het Beige Book van de Federal Reserve in de VS bekendgemaakt.
  • onder andere Home Invest, Care Property Invest en HPE komen met hun bedrijfsresultaten. We doen niks met deze aandelen.
  • De halfgeleiders aandelen laten een scherpe daling zien, waarbij de Philadelphia Semiconductor Index (SOX) 4,5% lager staat. Aandelen zoals NVIDIA zien hun aandelenkoersen met maar liefst 8% dalen, terwijl BESI een verlies van 5,7% noteerde. De druk op deze aandelen wordt door sommige traders toegeschreven aan de afbouw van de yen carry trade, een populaire handelsstrategie waarbij beleggers profiteren van lage Japanse rentetarieven om in risicovollere activa te investeren. Door veranderingen in het monetaire beleid en de stijgende rente in Japan, wordt deze strategie nu minder aantrekkelijk, wat mogelijk bijdraagt aan de daling in de halfgeleidersector.
  • Het aandeel Ebusco vertoonde vandaag een forse daling. Zoals we gisteren al zeiden, was de recente stijging een zogenoemde "dead cat bounce". Zelfs een nieuwe topman kan het bedrijf niet zomaar omkeren.
  • VDL schrapt, volgens Business News Radio, banen bij een onderdeel dat zaken doet met ASML. Het gaat hierbij om uitzendkrachten. Wij denken echter dat dit een storm in een glas water is en dat er niets ernstigs aan de hand is.
  • Het National Institute of Advanced Industrial Science and Technology (AIST) in Japan gaat samenwerken met Intel om een onderzoekscentrum voor geavanceerde halfgeleidertechnologie op te zetten, waarbij ASML betrokken zal zijn. Dit project, met een verwachte investering van honderden miljoenen dollars, zal Japan's positie in de chipindustrie versterken. Dit is positief nieuws voor ASML, vooral op de lange termijn.
  • Lieferando, het Duitse onderdeel van Just Eat $TKWY, gaat in samenwerking met de Duitse detailhandelscoöperatie REWE boodschappen bezorgen. Dit bericht zien we grotendeels als neutraal. Wel gokken we sinds een paar dagen op een stijging van het aandeel Just Eat, maar voor de lange termijn zien we weinig potentie.
  • Gimv presenteerde redelijke cijfers, maar wij zien geen reden om iets te doen met het aandeel.
  • PostNL zal vanaf 2025 zakelijke post binnen twee dagen in plaats van binnen 24 uur bezorgen om de dienstverlening betaalbaar te houden, terwijl brievenbuspost voorlopig nog vijf dagen per week binnen één dag bezorgd wordt. Door dalende postvolumes en stijgende kosten staat het bedrijf echter onder druk en zou het op termijn volgens ons zelfs staatssteun nodig kunnen hebben om te overleven.
  • VGP verliest haar plaats in de GPR 250-index, wat tijdelijk tot verkoopdruk kan leiden. Hoewel we inzetten op een stijging van VGP, als één van de weinige vastgoedbedrijven, hebben we onze twijfels. We zijn ook positief over een stijging van Aedifica, maar daarover hebben we minder twijfels.
  • Zoals vandaag al gemeld, plant Tesla de productie van een zeszitter voor Model Y in China volgens de media. Gisteren publiceerde Tesla beter dan verwachte cijfers. Dit zijn groene grassprieten.
  • Sif meldde een grote opdracht in de Baltische Zee, maar deze was al in de pijplijn, dus dit nieuws beschouwen we als een non-event. We doen niets met het aandeel.
  • We zijn begonnen met het opwaarts handelen in Umicore, omdat de prijzen van germanium en gallium een duidelijke prijsstijging laten zien, waarvan we mogelijk willen profiteren. Voor de langere termijn zien we echter weinig potentieel in Umicore.
  • IMCD en Azelis werden opgewaardeerd door Jefferies, die met een positieve noot kwam. Hoewel we momenteel niets doen met deze aandelen, overwegen we wel tijdelijk opwaarts te handelen in Azelis, gezien de aanzienlijke korting die het aandeel momenteel biedt ten opzichte van IMCD. Dit blijkt uit het rapport van de zakenbank.
  • Volgens hardnekkige geruchten wordt Intel mogelijk verwijderd uit de Dow Jones Index, wat negatief is. Het bedrijf zal morgen deelnemen aan een Citi-symposium waar meer informatie over reorganisaties verwacht wordt. Het aandeel staat 6% lager, en wij zouden weg blijven.
  • In de uitzendsector zien we een aanhoudende daling in het aantal gewerkte uren en wisselende omzetcijfers, zo bleek vandaag uit gegevens van de Nederlandse brancheorganisatie ABU. We blijven weg uit deze sector en doen niets met deze aandelen.
  • Het aandeel Boeing kreeg een downgrade van Wells Fargo, wat leidde tot een daling van de koers. We doen niks met Boeing.
  • Libische Centrale Bank-hoofd al-Kabir verwacht snel akkoord voor hervatting olieproductie; Bereid om terug te keren uit Turkije om leiding over centrale bank weer op te pakken. Olieprijzen staan momenteel onder druk.
  • De oprichter van Cardano bekritiseerde Bitcoin door te stellen dat het geen nut heeft en dat het zich niet ontwikkelt. Wij zijn echter van mening dat Bitcoin een totaal andere rol vervult en dat deze opmerkingen ongefundeerd zijn. We doen niets met Cardano.
  • De crypto-markt blijft schommelen zonder duidelijke richting. De handelsvolumes bij altcoins zijn laag. Ethereum toont zwakte in de grafieken, en Bitcoin blijft besluiteloos zonder een duidelijke koers te kiezen

Samenvattend kan gesteld worden dat dit een ware sof-dag was. Of dat zo blijft in Amerika, zal moeten blijken. In ieder geval, in plaats van dat de markt inderdaad op bepaalde niveaus wat steun zou vinden, vonden de Amerikanen dat de top, die al meerdere malen niet doorbroken was in de markt, reden was om vanaf de start om halfvier meteen te verkopen. En dat heeft Europa gemerkt. Morgen gaan we er weer mee verder. De onderliggende trend blijft opwaarts, maar af en toe zie je maar weer hoe wispelturig markten kunnen zijn. Iets waar we de laatste tijd ook voor waken, zoals eerder geschreven. Dit vanwege de recente lage volumes.

Meer op onze website.

Tot morgen!

© 2024 SCEtrader.nl - Alle rechten voorbehouden.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.