Navigation

Dagafsluiting SCE Trader donderdag 3 oktober - lager de dag af

Dagafsluiting SCE Trader donderdag 3 oktober - lager de dag af

De Europese beurzen hebben grotendeels een flauwe sessie meegemaakt, waarbij er sprake was van koersdruk. Dit gebeurde nadat er in Azië twijfels waren ontstaan over de snelle stijgingen als gevolg van de stimuleringsmaatregelen in China. Terwijl de markten daalden, zagen we ook dat de Amerikaanse futures verder verslechterden, wat leidde tot grotere verliezen op de markten.

Vervolgens vond er enige consolidatie plaats in de aanloop naar de opening van de Amerikaanse beurzen. Bij de opening was er een verdeeld beeld in de VS, en tegen half zes noteerden de Amerikaanse beurzen gemixt, aangedreven door winsten in NVIDIA, maar verstoord door de stijging van olie. Dit nadat Biden aangaf dat er met Israël wordt gesproken om oliefaciliteiten in Iran aan te vallen. De Europese markten sloten de dag overwegend in het rood.

De dollar bewoog zijwaarts tot iets sterker, terwijl er sprake was van een vlak beeld bij goud. De rente op de obligatiemarkten liep iets op in aanloop naar de publicatie van de Amerikaanse werkgelegenheidscijfers morgen. De wekelijkse jobless claims die vandaag werden vrijgegeven waren neutraal en de services PMI was sterker dan verwacht.

Industriële metalen deden een stap terug door twijfels of de stimuleringsmaatregelen in China wel voldoende zijn. In de cryptomarkten zagen we dat het beeld overwegend verdeeld was.

  • Biden bespreekt een mogelijke Israëlische aanval op olie-installaties in Iran. Hierdoor liet de olieprijs een sterke stijging zien. We vinden dit opvallend, omdat een hogere olieprijs meer inflatie zou inhouden en de Democraten de verkiezingen zou kunnen kosten.
  • Morgen worden de werkgelegenheidscijfers in de VS verwacht, en deze kunnen de markten opnieuw richting geven. Eerder deze week waren de ADP-cijfers sterker dan verwacht, waardoor sommige economen denken dat ook de werkgelegenheidscijfers van de overheid sterker zullen zijn. Wij denken dat de cijfers geen verandering in de trend zullen brengen. We hopen zelfs dat de data iets sterker zijn dan verwacht, omdat dit zou kunnen wijzen op een zachte landing van de economie.
  • De ISM Services PMI voor september in de VS steeg naar 54,9, boven de verwachte 51,7 en de vorige 51,5. Deze sterkere cijfers kunnen ervoor zorgen dat de Federal Reserve geen renteverlaging van 50 basispunten tijdens de volgende vergadering doorvoert, maar van 25 basispunten. De economie blijft robuuster blijft dan verwacht.
  • De producentenprijzen in Europa werden als neutraal ontvangen, en houdt de deur open voor een mogelijke renteverlaging door de ECB later deze maand.
  • Israël is bezig met voorbereidingen voor een reactie op Iran. Verschillende luchtvaartmaatschappijen hebben hun vluchten over Irak, Iran en Jordanië voor 4 en 5 oktober geannuleerd.
  • De Hang Seng Tech Index stond vannacht onder druk en bereikte weerstandsniveaus, waar we vandaag aandacht aan hebben besteed.
  • De koers van Stellantis blijft dalen. Wij denken dat dit een symptoom is van de bredere Europese auto-industrie, met name bij autofabrikanten in het midden- en lagere segment. We doen momenteel niets met deze aandelen.
  • Taiwan Semiconductor zou de grote winnaar kunnen worden nu Qualcomm zijn nieuwe 5G-chips lanceert. Hoewel we niet zeker weten of Taiwan Semiconductor direct zal stijgen, verwachten we toch een opwaartse beweging voor het aandeel qua lange trend.
  • Jensen Huang, de topman van NVIDIA, heeft aangegeven dat de vraag naar hun nieuwe Blackwell-producten "insane" is. Dit zien we als een positief signaal, maar het is mogelijk dat de markten eerst bewijs willen zien, wat eerst tot een koerscorrectie kan leiden. We blijven echter positief en beschouwen grote dips als koopkansen. Momenteel staat het aandeel hoger.
  • KLM kondigde vandaag maatregelen aan om kosten te verlagen en de financiële positie te versterken. We doen niets met KLM, maar sluiten niet uit dat de koers verder stijgt.
  • Nestlé kreeg voor het eerst sinds 2016 een downgrading van Citi. Wij denken dat Unilever op dit moment betere vooruitzichten heeft en waarschijnlijk de beste keuze is in de sector.
  • Bank of America ziet het Advancing AI-evenement van AMD op 10 oktober als een mogelijke aanjager voor het aandeel. Hoewel er op korte termijn onzekerheid is over een mogelijke terugval in de koers, blijft het toekomstperspectief voor AMD positief, mede door nieuwe AI-producten en strategische overnames. Wij zitten op een up.
  • SK Hynix heeft een grote bestelling geplaatst bij ASMPT, wat gunstig zou kunnen zijn voor ASMI, dat een belang van 25% heeft in ASMPT.
  • IBA krijgt samen met het Jules Bordet Instituut een Europese financiering. We volgen IBA met interesse, maar ondernemen momenteel nog geen actie.
  • Wat betreft grondstoffen staat energie hoger en weer ook suiker flink te plussen. Koper is lager.
  • De cryptomarkten blijven onduidelijk. We zien dat er nog steeds onvoldoende kracht is om echt door te breken naar boven, vooral bij altcoins. Deze kunnen zelfs nog verder dalen.

Samenvattend, het was een afwachtende dag voor de markten. De focus ligt nu op de situatie in het Midden-Oosten, maar ook op de Amerikaanse werkgelegenheidscijfers die morgen worden gepubliceerd. Deze cijfers kunnen opnieuw richting geven aan de markten. Onderliggend blijven we een opwaartse trend zien, maar de markten lijken tijd nodig te hebben om voldoende kracht te verzamelen voor verdere stijgingen.

Meer op onze website.

Tot morgen!

© 2024 SCEtrader.nl - Alle rechten voorbehouden.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.