Navigation

Dagafsluiting SCE Trader dinsdag 4 juni - verdeelde dag - rente lager

Dagafsluiting SCE Trader dinsdag 4 juni - verdeelde dag - rente lager

Schrijf je in voor een proefperiode en blijf voor slechts €10 een maand op de hoogte van de trends op de financiële markten! Of kies voor een jaarabonnement met voordeel. Betaal met het gemak van iDEAL.

Naast de constante updates met duiding en commentaren over aandelen, crypto, macro en meer, kun je meerdere keren per dag het Beleggers Journaal beluisteren. Ook hebben we een agenda met analisten-bijeenkomsten en nog veel meer interessante informatie.


De Europese beurzen startte lager door onduidelijke bewegingen in Amerika op maandag en lagere koersen in Azië, met de Indiase beurs onder druk. De oorzaak was dat Modi's verkiezingsoverwinning minder groot is dan eerder werd verondersteld.

In de loop van de sessie verslechterde de situatie verder, maar richting de opening van Amerika wisten we toch weer te herstellen. De Amerikaanse beurs herstelde een deel van de verliezen, waarbij de nieuwe vacatures, de zogenaamde jobs data, aantonen dat deze zijn afgenomen in de laatste maand. Hierdoor is de hoop toegenomen dat de arbeidsmarkt minder oververhit raakt en dat de Federal Reserve eerder ruimte heeft om de rente te verlagen.

De laatste cijfers van de economie zijn inderdaad minder sterk, maar of de Fed hier meteen op gaat handelen is een tweede, omdat men natuurlijk een dataset wil zien. De Fed mag absoluut geen fouten maken. In ieder geval eindigden we vandaag in Europa iets lager met de DAX zwak

De dollar werd iets sterker met donderdag de ECB-meeting, de olieprijs kukelde onderuit en bevindt zich in gevaarlijk terrein om eventueel verder te dalen als er geen kopers zijn of een reden om de prijs te ondersteunen.

Goud en zilver vielen ook flink terug, terwijl deze juist baat zouden moeten hebben bij een lagere rente, want de kapitaalmarktrente liet een duidelijke daling zien vandaag. Geld ging uit aandelen naar obligaties. Bitcoin wist wat te stijgen, terwijl de rest van de crypto-markt gemixt was.

  • De beurs van India is ingestort met ongeveer 5% nu blijkt dat de partij van Modi geen absolute meerderheid haalt. Hierdoor is er bezorgdheid ontstaan of zijn hervormingsprogramma, dat overigens tientallen jaren duurt, nog wel goed wordt geïmplementeerd. Hij wil een hele grote middenklasse creëren in India. Westerse bedrijven kunnen hiervan profiteren, maar als zijn plan wordt gedwarsboomd, kan dat betekenen dat er minder resultaat komt voor westerse bedrijven in India.
  • In de Japanse pers wordt gemeld dat Japan niet van plan is vanaf juli nog grote hoeveelheden Amerikaanse staatsleningen te kopen. Dit kan een nieuw signaal zijn van het einde van de huidige carry trade. Wij anticiperen op een daling van de dollar tegen de yen en mochten deze berichten verder bevestigd worden gaan we misschien wel groter inzetten op een daling.
  • De koers van Alfen moest vandaag flink inleveren na een downgrade van Berenberg. Ook wij zien momenteel helemaal niets in Alfen.
  • De koers van NX Filtration steeg omdat het een samenwerking aangaat met Bucher Denwel voor bierfilters. Op zich goed nieuws, maar opnieuw ontbrak elk financieel detail. Dat is de reden waarom wij ver weg blijven van het aandeel.
  • Nvidia maakte vandaag bekend dat het wil blijven samenwerken met Intel om chips te produceren. Met andere woorden, Intel zou dan als foundry kunnen dienen. We hebben het hier in het verleden ook al over gehad. Dit is positief voor Intel, hoewel we op de korte termijn niet duidelijk kunnen voorspellen wat de koers gaat doen. Intel heeft morgen ook zijn AI Summit in Seoul, waar zeker nieuws wordt verwacht nu Intel druk bezig is met haar omwentelingsplannen.
  • Unilever deed het vandaag goed. We zijn ook zeer gecharmeerd van de nieuwe topman Hein Schumacher. Toch doen we niks met Unilever. Dit heeft vooral te maken met het feit dat de onderliggende gemiddelde winstgroei van het bedrijf wel verbetert, maar ons inziens te traag is om echt een grote outperformance te laten zien voor het aandeel. Maar we juichen de genomen stappen van de nieuwe topman wel toe.
  • Morgen is Allfunds voor de tweede dag aanwezig op de Goldman Sachs EU Financials Conference. Misschien dat hier wat nieuws uitkomt.
  • Rheinmetall heeft weer een nieuwe order gekregen van 880 miljoen euro van de Duitse Defensie voor het maken van munitie. De koers reageerde hier niet op. Het wijst er echter nog altijd op dat de defensie-uitgaven in Europa verder stijgen. Dit is goed voor Rheinmetall.
  • We hebben vandaag aandacht besteed aan de mogelijkheid dat de economische data in Amerika toch een harde landing gaan voorspellen. Dan zal de Federal Reserve misschien wel deze zomer de rente kunnen verlagen. Maar bedrijfsresultaten worden dan ook neerwaarts bijgesteld door analisten. Eén van de groepen die juist gaat profiteren van een lagere rente en weinig last hebben van een economische afkoeling zijn aandelen gerelateerd aan artificiële intelligentie.
  • De olieprijs blijft onder druk liggen. Wij verwachtten een stijging en onze winst is nu eigenlijk uit handen gegeven. Dat is zonde want we hadden een aanzienlijke profit op onze futurespositie. De reden dat we toch nog blijven zitten, is omdat we niet uitsluiten dat er slimme trucjes in de markt worden gevonden om de olieprijs te steunen. Het is misschien ook mogelijk dat er meer vraag komt vanuit China als er meer economische stimuleringen komen.
  • We krijgen het idee dat bij de basismetalen de prijs van koper misschien een tussentijdse steun heeft gevonden of een echte sterke steun. Dat moet nu wel gaan blijken. Op zich, ook al zou koper op korte termijn verder dalen, blijven we erbij dat de koperprijs veel meer ruimte naar boven heeft, want het tekort aan koper gaat alleen maar toenemen.

Resumerend, we hebben een dag gehad waarin werd geping-pongd tussen de rente en de eventuele angst voor een harde landing. Wie er gaat winnen is nu nog onduidelijk. Het kan er ook tussenin liggen, wat misschien het allerbeste is.

Maar dit is nou juist waar we de laatste tijd mee te maken hebben. Terwijl markten naar boven kijken, komen er steeds verstoringen wat de visibiliteit voor markten momenteel wat beperkter maakt. Dit beeld leidt ertoe dat de situatie van dag tot dag ook weer kan omslaan.

En laten we niet vergeten dat we aanstaande vrijdag de werkgelegenheidscijfers uit Amerika krijgen, die nu echt als een ijkpunt worden gezien door de markten.

Tot morgen!

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.