Navigation

Dagafsluiting SCE Trader woensdag 4 september - valt het toch mee

Dagafsluiting SCE Trader woensdag 4 september - valt het toch mee

De Europese beurzen hadden vandaag de nodige uitdagingen te verwerken. Dinsdag sloot Wall Street fors lager en in Azië werden over de gehele linie grote verliezen geleden.

Europa opende lager, maar de verliezen bleven uiteindelijk beperkt. De BEL 20-index in Brussel was zelfs een positieve uitschieter. In Amsterdam presteerde de beurs zwak, met name door de dalende chipwaarden.

De Amerikaanse beurzen lieten om halfzes plussen zien, waardoor de Europese daling vandaag meeviel.

De vraag blijft echter of het sentiment al echt is omgeslagen, aangezien markten momenteel zoeken naar evenwicht om eventueel weer een nieuwe rally in te kunnen zetten.

De Amerikaanse dollar werd zwakker, vooral tegen de yen. Op de rentemarkten zagen we een daling, vooruitlopend op de publicatie van diverse macro-economische gegevens met betrekking tot de werkgelegenheid in de Verenigde Staten en na de data van de openstaande vacatures.

Bij de grondstoffenmarkt bleef de goudprijs stabiel, terwijl de olieprijs vlak was. Industriële metalen blijven zwak presteren, en in de cryptomarkt zien we dat elke opleving gevolgd wordt door verkoopdruk.

  • Opmerkelijk is dat er een patroon zichtbaar is waarin de Amerikaanse beurzen op de laatste handelsdag van de maand stijgen en op de eerste dag van de nieuwe maand dalen. Dit patroon, dat sinds juli zichtbaar is, wordt beschouwd als een bearish signaal, maar wordt weer tenietgedaan door de daaropvolgende stijging. Mocht dit patroon zich voortzetten, dan zou dit kunnen betekenen dat we deze maand rond een bodem schommelen, ondanks dus dat deze move historisch plaatsvindt in een bearmarket.
  • Morgen krijgen we onder andere detailhandelsverkopen in de eurozone en de wekelijkse werkloosheidsaanvragen (jobless claims) in de VS, samen met het ADP-rapport over de Amerikaanse banenmarkt. Dit alles in afwachting van de cruciale werkgelegenheidscijfers die vrijdag in de VS bekend worden gemaakt.
  • Daarnaast rapporteren bedrijven zoals FuelCell Energy en Broadcom hun resultaten. Broadcom is actief in de chipsector.
  • In bullmarkten kunnen er nog steeds aanzienlijke correcties optreden binnen specifieke sectoren of groepen aandelen. Technologieaandelen, vooral die gerelateerd aan AI en halfgeleiders (chips), hebben in de afgelopen jaren een sterke stijging doorgemaakt, mede door de groeiende vraag naar AI-toepassingen. Deze sectoren kunnen echter ook gevoelig zijn voor grote correcties vanwege hoge waarderingen. Dat is nu ook niet uitgesloten en zo'n correctie zou heel mooi zijn om weer groter in te stappen. In ieder geval zouden wij nu niet verzwaren en eerst afwachten.
  • De producentenprijzen in de eurozone zijn in juli iets harder gestegen. Op maandbasis namen de producentenprijzen in juli met 0,8 procent toe, na een stijging in juni van 0,6 procent. Op jaarbasis daalden de producentenprijzen in juli met 2,1 procent. Een maand eerder was dit nog een afname van 3,3 procent. Deze data zijn neutraal.
  • In juli kwam het aantal openstaande vacatures voor een betaalde baan uit op 7,7 miljoen, tegen 7,9 miljoen in juni in de VS. Voor juni was eerder een aantal van 8,2 miljoen gemeld. Een jaar eerder, in juli 2023, stonden er 8,8 miljoen vacatures open.
  • Sofina komt ook met cijfers. We zijn benieuwd naar de resultaten van Sofina, aangezien we het aandeel nog steeds ondergewaardeerd vinden. Toch zijn er weerstanden op de grafiek die ervoor zorgen dat de koers voorlopig niet doorbreekt.
  • In de Verenigde Staten wordt een antitrustonderzoek gestart tegen NVIDIA. Er gaan bovendien geluiden op dat NVIDIA haar verwachtingen mogelijk gaat bijstellen. Op de lange termijn blijven de vooruitzichten voor NVIDIA positief, maar we sluiten niet uit dat de koers op korte termijn verder zal corrigeren (zie artikel).
  • ASML kreeg een downgrade van UBS. Hoewel ASML nog steeds behoort tot de toonaangevende bedrijven in de chipsector door haar unieke positie, verwachten we op de korte termijn mogelijkerwijs een iets verdere correctie.
  • Bij ASMI en Besi zien we momenteel weinig ruimte voor groei en verwachten we mogelijk verdere koersdalingen. Voor deze twee aandelen nemen we dan ook geen nieuwe posities in. Een flinke rebound is altijd mogelijk, maar mogelijk dat wij dan puts aanschaffen.
  • Commerzbank leverde vandaag 2% in, nadat bekend werd dat de Duitse overheid een deel van haar belang gaat verkopen. We hebben besloten om onze winst in Commerzbank te verzilveren.
  • Volkswagen bracht sombere berichten naar buiten: het bedrijf kampt met een overcapaciteit van 500.000 auto's en ziet algemene zwakte in de markt. We denken dat de koers van Volkswagen kan halveren. Zie artikel.
  • Kepler signaleert een licht herstel bij de Belgische vastgoedsector, maar waarschuwt nog altijd voor de aanhoudende uitdagingen. In een goed onderbouwd rapport stelt Kepler ook dat de rente mogelijk kan dalen wat steun geeft. Toch twijfelen wij of het al het juiste moment is om in de vastgoedsector te stappen.
  • De dollar is met 1% gedaald ten opzichte van de yen na Amerikaanse data. De wisselkoers staat nu op 144,3. We zitten nog steeds op een short-positie.
  • De olieprijs kon weinig steun vinden in de geruchten dat de OPEC+ mogelijk nog langer wacht met het verhogen van de productie. Olie daalt mede door de zorgen over de wereldwijde economische situatie.
  • Dit negatieve beeld zien we ook terug bij de industriële metalen, die waarschijnlijk op de korte termijn nog geen bodem hebben bereikt.
  • Crypto blijft een bak ellende. Bitcoin noteerde op een low voor de maand. En bij altcoins zijn er dalende volumes en beginnen steeds meer insiders te twijfelen over het nut.

Samenvattend kunnen we stellen dat de markt zich goed staande heeft gehouden tegen alle negatieve factoren, maar het algemene beeld blijft nog onzeker. Hoewel chipwaarden mogelijk proberen te herstellen, is de grote correctie waarschijnlijk nog niet voorbij.

Op de lange termijn is bullmarkt intact, maar de marktomstandigheden op de korte termijn zijn nog te onduidelijk zijn om te verwachten dat er snel een grote opleving komt, hoewel niets is uitgesloten. En mocht er een grote opleving komen, dan is de de kans aanwezig dat de handel weer tegen een muur loopt zoals dinsdag zichtbaar.

Meer op onze website.

Tot morgen!

© 2024 SCEtrader.nl - Alle rechten voorbehouden.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.