Navigation

Dagafsluiting SCE Trader vrijdag 4 oktober - payrolls VS veel sterker dan verwacht

Dagafsluiting SCE Trader vrijdag 4 oktober - payrolls VS veel sterker dan verwacht

In de aanloop naar de werkgelegenheidscijfers in de Verenigde Staten was het beeld in Europa rustig en verdeeld. De markten relativeren ondertussen de ontwikkelingen in het Midden-Oosten, hoewel we natuurlijk wel waakzaam moeten blijven. Het wordt verondersteld dat het effect op de olieprijs uiteindelijk beperkt kan blijven.

De Amerikaanse werkgelegenheidscijfers toonden een sterke banengroei. De markten reageerden hierop door in eerste instantie te stijgen. Om half zes stond Amerika hoger, waardoor Europa de dag iets beter afsloot.

Bij obligaties stegen de yields, maar de toon kan als vriendelijk worden gekarakteriseerd. De dollar werd sterker, terwijl olie in prijs steeg en goud daalde. Bitcoin, dat zoekende is, wist te stijgen.

  • In september steeg het aantal banen in de Verenigde Staten buiten de agrarische sector met 254.000, ver boven de verwachte 150.000. Het werkloosheidspercentage daalde naar 4,1%, terwijl het gemiddelde uurloon met 0,37% toenam en op jaarbasis met 3,97% steeg. De private payroll was bijzonder sterk met een stijging van 223.000. Deze gegevens duiden op een robuuste arbeidsmarkt, wat de Federal Reserve mogelijk minder haast geeft om de rente te verlagen. De verwachting blijft echter dat de rente met een kwart procent zal worden verlaagd bij de volgende vergadering.
  • Wat betreft de economische data hebben we maandag een lichte agenda. Hoewel er momenteel geen bedrijfsresultaten op de planning staan, krijgen we onder meer te maken met de fabrieksorders in Duitsland en de detailhandelsverkopen in de eurozone, terwijl de Chinese beurzen nog gesloten zijn.
  • De Europese Unie heeft besloten om de tarieven op Chinese elektrische voertuigen op te voeren tot 45%. Dit is ongunstig voor Duitse bedrijven die veel handel drijven met China. Ook Franse cognacmakers klagen, en we kunnen ervan uitgaan dat er represailles gaan komen van China.
  • De havenstaking in de Verenigde Staten is voorbij, waardoor de markt weer een horde heeft genomen.
  • Arcadis heeft aangekondigd aandelen in te kopen, maar dit is voor beloningsprogramma's en zal niet leiden tot vernietiging van de aandelen, waardoor het een neutraal effect heeft.
  • Akzo heeft een verdere stroomlijning van het bedrijf aangekondigd, wat we als positief beschouwen. We zitten reeds op een stijging en sluiten ook op de korte termijn een verdere stijging van het aandeel niet uit.
  • Taiwan Semiconductor heeft een contract gesloten met Amkor in Arizona. We hebben daar een verhaal over geschreven. Amkor is gespecialiseerd in geavanceerde chipverpakking en is een ander type bedrijf dan Besi. De één is een machinemaker en de ander een faciliterend bedrijf.
  • De koers van Just Eat liet vandaag een forse stijging zien. We zijn van mening dat de koers op de korte termijn mogelijk nog verder stijgt, maar we blijven voor de langere termijn uit het aandeel.
  • Rivian $RIVN kampt met een voorraadtekort, waardoor de productieverwachtingen voor 2024 zijn verlaagd. We vinden de tempering van de verwachtingen niet verrassend en doen momenteel niets met het aandeel. .
  • Bij grondstoffen zien we dat industriële metalen die gelinkt zijn aan China weer beginnen te haperen. Blijkbaar willen de markten nog meer stimuleringsmaatregelen zien.
  • Voor goud, waar we al langer op een stijging zitten hebben we onze winst-stop verder verhoogd. Nu de markt minder enthousiast is door de kans van tragere renteverlagingen door de Fed, zou goud misschien iets kunnen corrigeren.
  • De Spaanse bank BBVA zou in 2025 een stablecoin willen lanceren. Dit wijst op de groei van de digitalisering, maar heeft weinig te maken met de cryptocurrencies waarin zowel professionals als particulieren handelen.
  • Bij crypto heeft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) opnieuw druk uitgeoefend op El Salvador in verband met de regelgeving rondom Bitcoin. El Salvador is voor een groot deel afhankelijk van het IMF.

Samenvattend, het grootste gedeelte van de dag gebeurde er bijna niets. De nieuwsflow was zeer laag en de werkgelegenheidscijfers in Amerika veroorzaakten geen verstoring. Maar wat de uiteindelijke reactie worden moet nog blijken. Hoewel je nooit kunt inschatten of de situatie in het Midden-Oosten nog verder escaleert, hebben wij het idee dat de markten liever opwaarts dan neerwaarts blijven kijken.

Meer op onze website.

Iedereen een mooi weekend!

© 2024 SCEtrader.nl - Alle rechten voorbehouden.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.