Navigation

Dagafsluiting SCE Trader woensdag 5 juni - AEX de uitblinker

Dagafsluiting SCE Trader woensdag 5 juni - AEX de uitblinker

Schrijf je in voor een proefperiode en blijf voor slechts €10 een maand op de hoogte van de trends op de financiële markten! Of kies voor een jaarabonnement met voordeel. Betaal met het gemak van iDEAL.

Naast de constante updates met duiding en commentaren over aandelen, crypto, macro en meer, kun je meerdere keren per dag het Beleggers Journaal beluisteren. Ook hebben we een agenda met analisten-bijeenkomsten en nog veel meer interessante informatie.


De Europese beurzen begonnen overwegend met een vleugje optimisme, ondanks de onduidelijkheid in Azië en de flip-flop in Amerika gisteren. Amsterdam, beleefde een sterke opmars voornamelijk gedreven door chipaandelen met ASML die de fanfare aanvoerde. De rest van Europa was ook hoger hoewel de Belgische markt achterbleef door Ageas.

Vervolgens kwamen de ADP-cijfers uit in Amerika, die aangaven dat de banengroei onder de prognoses lag. Later op de dag werden de ISM services-gegevens uit Amerika gepubliceerd, die sterker waren dan verwacht. Hierdoor bleven de markten schommelen, maar wel op hogere niveaus. Tegelijkertijd bereidt de markt zich voor op de ECB-vergadering van morgen.

Vooral de Amsterdamse beurs presteerde dus goed, terwijl de rest van Europa redelijk presteerde en het beeld in Amerika om half zes nog steeds onduidelijk tot hoger was met de Nasdaq sterk. De meeste Europese beurzen sloten hoger.

De dollar bewoog zijwaarts en de rente steeg licht. Olieprijzen gingen omhoog als herstel na recente zwakte, goud en zilver presteerden beter, terwijl Bitcoin moeite heeft rond de 71.000 dollargrens en daar nu iets onder ligt.

  • Bloomberg kwam met een opmerkelijke analyse waarin wordt gesuggereerd dat de Amerikaanse regering de banengroei in het afgelopen jaar mogelijk heeft overschat met maar liefst 730.000 banen. Dit is een significante afwijking die belangrijke implicaties kan hebben voor de perceptie van de arbeidsmarkt.
  • Morgen komt de ECB bijeen om te vergaderen over de rente. De markten sluiten een renteverlaging van 25 basispunten niet uit, vooral nadat de Bank of Canada de rente met een kwart procent heeft verlaagd als eerste G7-land. Gezien de meest recente inflatiecijfers in Europa wordt verwacht dat de ECB daarna een pauze kan inlassen.
  • Vandaag werden in Amerika gemengde cijfers gepubliceerd. De ADP-banencijfers waren wakker, maar de ISM Services Index was sterker dan verwacht. De prijzencomponent liep wel terug, maar bleef in opwaarts territorium, wat wijst op aanhoudende inflatie. De obligatiemarkten werden door deze cijfers afgeremd, waardoor een zijwaarts patroon ontstond na recente winsten.
  • Turkije heeft officieel ontkend dat het winsten op zowel crypto als aandelen gaat belasten, zoals eerder wel gemeld door Bloomberg. Dat is een opluchting voor vooral particuliere crypto-beleggers.
  • Aandelen in India zijn hersteld na de dip, na een eerste schrik dat Modi geen absolute meerderheid heeft behaald. We denken dat elke dip tijdelijk is en dat de vooruitzichten voor India sterk blijven.
  • KPN en ABP gaan samenwerken voor het beheer van mobiele infrastructuur, wat op lange termijn een goede zet is. We verwachten een stijging van het aandeel, vooral vanwege dividend en consolidatiemogelijkheden in de sector.
  • ACC heeft de bouw van twee fabrieken stilgelegd, wat op korte termijn neutraal wordt beoordeeld en op lange termijn positief kan uitpakken voor Umicore. We doen trouwen niks met het aandeel Umicore en zien nog een keer de kans op een winsttempering.
  • Hewlett Packard Enterprises in Amerika is vandaag gestegen. Ondanks dat het rond een top ligt zijn we gaan kopen. Dit gezien de sterkere vooruitzichten.
  • Vandaag hebben we aandacht besteed aan busbouwer Ebusco. Hoewel we het een sympathiek bedrijf vinden, denken we dat het zelfstandig waarschijnlijk niet gaat overleven.
  • In Amsterdam was ASML de grote uitblinker, mede door positieve berichten zoals het bezoek van de CEO van Taiwan Semiconductor aan Veldhoven (reeds gebracht op 28 mei) en een positieve broker review van Jefferies. ASML blijft in een opwaartse trend zitten.
  • Morgen heeft Besi met de analistendag, waar positief nieuws wordt verwacht, maar een verdere correctie in Besi is wenselijk voordat we opnieuw instappen. We hebben ook twijfels over de korte termijn groei van hybrid bonding.
  • ASMI presteerde ook sterk en wist flink te stijgen, maar ook daar wachten we op een verdere correctie.
  • ArcelorMittal moest flink inleveren, terwijl Akzo lager stond. We zien dips bij Akzo als koopkansen.
  • Alfen steeg vandaag met 3,5%, maar daar blijven we weg. SBM steeg met 2% en blijft aantrekkelijk geprijsd.
  • Op de Belgische beurs moest Ageas 4% inleveren. Ageas neemt One Stone in Portugal over, wat als een slimme zet wordt gezien. We doen nu nog niets met Ageas.
  • De Duitse beurs presteerde overwegend goed met Siemens dat 2% steeg en waar we al langer op een stijging zitten.
  • TUI profiteerde van de waarschijnlijk aanstaande opname in de MDAX. We zitten long.
  • De olieprijzen waren minder overtuigend, maar we verwachten een verdere stijging na de huidige zwakte zolang de steunlijnen standhouden.
  • Industriële metalen bewogen zijwaarts, maar koper wist iets te stijgen. Goud en zilver blijven nog wat achter, maar worden bij dips gekocht, wat een goed signaal is.
  • Bitcoin bereikte gisteren 71.000 dollar, maar kon dit niet vasthouden en ligt nu onder deze grens. Daarmee is het nog steeds wachten op een verdere uitbraak naar boven.

Samenvattend was het een dag waarbij vooral Amsterdam het goed deed, dankzij chipwaarden. Andere Europese beurzen presteerden ook redelijk en de markten blijven voorzichtig, maar elke dip wordt nog steeds gekocht. Dat is dan dus en uptrend voor de dag. Als de rente gunstig blijft, kan dat enige steun bieden. De discussie of Amerika een harde landing tegemoet gaat blijft echter gaande. Morgen eerst de ECB-vergadering en vrijdag de werkgelegenheidscijfers in Amerika.

Tot morgen!

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.