Navigation

Dagafsluiting SCE Trader vrijdag 5 juli - weer een mooie week bij aandelen - vandaag lauw

Dagafsluiting SCE Trader vrijdag 5 juli - weer een mooie week bij aandelen - vandaag lauw

Schrijf je in voor een proefperiode en blijf voor slechts €10 een maand op de hoogte van de trends op de financiële markten! Of kies voor een jaarabonnement met voordeel. Betaal met het gemak van iDEAL.

Naast de constante updates met tips, duiding en commentaren over aandelen, crypto, macro en meer, kan je meerdere keren per dag het Beleggers Journaal beluisteren. Ook hebben we een agenda met analisten-bijeenkomsten en nog veel meer interessante informatie. Ook krijg je toegang tot onze database met duizenden artikelen.


De Europese beurzen hadden vanochtend te maken met de Britse verkiezingen, die resulteerden in een monsteroverwinning voor Labour. Dit werd verwacht, dus de handel opende hoger. Vervolgens richtte de aandacht zich op het werkgelegenheidsrapport in Amerika.

Hoewel de headlines sterk waren, waren er onderliggende tekenen van zwakte, waardoor de rente daalde en de aandelenmarkten verdeeld bleven. Amerika opende gemengd en was onduidelijk, waardoor Europa uiteindelijk verdeeld tot iets lager eindigde en minder uitbundig was dan op donderdag.

De euro verzwakte iets, terwijl goud sterker werd. De olieprijs bleef stabiel en de industriële metalen blijven zoekende. In de cryptomarkt waren er selectieve kopers na de sterke daling van de afgelopen dagen, maar dit kan ook shortcovering zijn, waardoor het nog niet duidelijk is of we de bodem hebben bereikt.

  • De werkgelegenheid in Amerika steeg in juni met 206.000 banen, terwijl 189.000 werd verwacht. Het werkloosheidspercentage kwam uit op 4,1% in plaats van 4%. Het gemiddelde uurloon steeg met 0,3% en jaarlijks met 3,86%. De gemiddelde werkweek was 34,3 uur. De cijfers lijken sterk, maar wijzen op een afnemende groei in werkgelegenheid. Voor de Federal Reserve zijn de gegevens neutraal tot mild positief. Een renteverlaging dit jaar is waarschijnlijk, mogelijk zelfs twee.
  • Dit weekend zijn de Franse verkiezingen. De verwachting is dat Le Pen geen absolute meerderheid zal halen. Eigenlijk hadden we misschien eerder de durf moeten hebben om Franse financials te kopen, maar dat hebben we niet gedaan. Nu wachten we eerst de verkiezingen af.
  • De verwachte zege van Labour in Groot-Brittannië zorgde voor een milde positieve reactie op de markten.
  • Op politiek gebied was er een opmerkelijke ontwikkeling. De Hongaarse premier Orbán is op bezoek bij Poetin. Of dit wat zal opleveren en vrede zal brengen in Oekraïne, is maar de vraag.
  • Shell heeft een trading update gegeven waarbij het 2 miljard gaat afschrijven, onder meer vanwege het stopzetten van de bouw van een biofuelfabriek in Rotterdam. Dit was overigens al bekend en het nieuws zien we ook helemaal niet als negatief. We denken juist dat het een positieve zet is van Shell om te kijken waar het het hoogste rendement kan halen. We verwachten een stijging van Shell.
  • In Duitsland kwam Aixtron, een toeleverancier voor de chipindustrie, met tegenvallende cijfers, maar de outlook was ijzersterk. Dit is een signaal dat toeleveranciers in de chipindustrie waarschijnlijk sterke cijfers kunnen laten zien in 2025.
  • China gaat een antidumpingsonderzoek instellen tegen cognac, wat slecht nieuws is voor Rémy Cointreau. Dit is een aandeel waarvan we al langer van mening zijn dat het een "fallen angel" is en de zaken nog steeds niet onder controle heeft.
  • Op donderdagavond werd bekend via insiders dat NVIDIA op koers ligt voor een hoger dan verwachte omzet uit China, namelijk 12 miljard dollar. Dit geeft aan dat NVIDIA-chips populairder zijn dan die van Huawei, wat goed nieuws is.
  • Samsung kwam met een update over het tweede kwartaal die sterker was dan verwacht. Het ziet een enorme stijging in de vraag naar chips.
  • Foxconn heeft in juni een omzetstijging van 16,1% op jaarbasis behaald. Voor het tweede kwartaal komt de omzetgroei uit op 19,1%, na een daling van 9,6% in het eerste kwartaal. De gegevens zijn een bevestiging van de uptrend in technologie.
  • Volgende week maandag komt ING met haar Comparative Quarters Note 2Q2024. Dit zou eventueel effect kunnen hebben. Wij vinden dat ING nog steeds een goedkoop aandeel is.
  • Een andere belangrijke ontwikkeling betreft Super Micro die aanwezig is op de CES Annual News Ideas Summer Conference. Supermicro zien we als een proxy voor NVIDIA, dus wie weet komt er weer nieuws naar buiten.
  • De lokale waarde in Amsterdam hebben de laatste paar dagen herstel laten zien. Toch blijven wij bij velen nog terughoudend, want de meeste lokale waarden stijgen slechts eenmalig en gaan dan weer consolideren.
  • We hebben gezien dat er ook weer een aantal downgrades voor Akzo waren. We verwachten daar een neerwaartse winstverschuiving. We denken dat dit ondertussen in de koers zit en blijven zodoende positief over Akzo, hoewel we op de korte termijn weinig vooruitgang verwachten.
  • Avantium heeft een nieuwe commercieel directeur benoemd, Marco Jansen. We doen momenteel niets met Avantium, maar volgen het met grote interesse.
  • De koers van TKH liet een sterke stijging zien, veroorzaakt door een positieve broker upgrade. TKH zien we als een sterk bedrijf, maar we vinden dat het eerst verder moet reorganiseren, aangezien het nog altijd uit veel te veel onderdelen bestaat. Berenberg was degene die een positieve noot uitbracht over TKH, met een koersdoel van 55 euro.
  • Heijmans was één van de grotere winnaars en is bij de lokale waarde nog altijd één van onze favoriete aandelen. We denken dat er een positieve winstontwikkeling gaande is die nog steeds niet gereflecteerd is in de koers. Ook heeft Heijmans het momentum mee.
  • De basis- en industriële metalen blijven nog steeds in een range. Wel komen er meer signalen uit China dat men extra wil gaan stimuleren. De goudprijs bleef een dagje stabiel en de olieprijs hield zich rustig.
  • Het gaat niet goed met crypto, Bitcoin haalt weer de krantenkoppen. Of dit een teken is dat de bodem daadwerkelijk bereikt is, valt nog te bezien. We hebben al langere tijd aangegeven dat we zeer voorzichtig zijn over de cryptomarkt. Uiteindelijk denken we wel dat Bitcoin weer zal stijgen, maar voor nu blijven we voorzichtig.

Samenvattend, met de Franse verkiezingen dit weekend in het vooruitzicht en de Amerikaanse werkgelegenheidscijfers achter de rug, blijft de toon in de markt positief. Er is nog steeds een risico van politieke en militaire escalatie in sommige werelddelen, maar de markt negeert dit. Hoewel op de korte termijn van alles kan gebeuren, wijst de onderliggende trend ook na vandaag op meer winsten voor de aandelenmarkten. Voor crypto moeten we kijken waar de bodem ligt, terwijl de rentemarkten tot rust beginnen te komen.

Fijn weekend iedereen!

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.