Navigation

Dagafsluiting SCE Trader donderdag 5 september - nog geen groen licht

Dagafsluiting SCE Trader donderdag 5 september - nog geen groen licht

De Europese beurzen begonnen de dag vlak, met weinig richting. Na een wisselende sessie op Wall Street op woensdag en afnemend enthousiasme in Azië, was er weinig houvast. En Amerika bracht meer verwarring. De handel ging verdeeld de dag.

De handel schoof richting de middag, waarna het ADP-banenrapport werd gepubliceerd. Deze data hadden overwegend een neutrale tot mild negatieve invloed op de markten.

De Amerikaanse beurzen openden hoger na de jobless claim die iets sterker waren dan verwacht. De ISM services index in de VS die vervolgens uitkwam en iets beter was dan verwacht leidde tot een katapult reactie. Deze data zouden namelijk weer een zachte landing en een Goldilocks-scenario suggereren. Maar om halfzes was er nog steeds geen echte richting en eerder weer koersdruk.

De dollar deed weinig tegen de euro. Goud was sterk en olie was hoger doordat de OPEC zijn productie niet wil aanpassen volgens de media en door lagere olievoorraden in de VS. Koper toonde herstel en de softs waren hoger. De rente die onlangs fors is gedaald bewoog zijwaarts en crypto was weer lager.

  • Vandaag hebben we in een strategie noot aangekondigd dat we onze posities in technologie hebben verkleind. Niet alleen de chipbedrijven, maar ook andere technologische aandelen. Deze strategie noot en podcast is hier te vinden.
  • Het ADP banenrapport laat zien dat er in augustus 99.000 banen bijkwamen, aanzienlijk minder dan de verwachte 145.000 en de 122.000 van de maand ervoor. Deze zwakkere cijfers verhogen de zorgen over een harde landing van de Amerikaanse economie en zijn in de basis ongunstig voor aandelen op de korte termijn. De services PMI en jobless claims spreken dit weer tegen en nu hangt het af van de officiële werkloosheidscijfers morgen in de VS.
  • De markten schatten nu de kans op een renteverlaging door de Federal Reserve van 50 basispunten, in plaats van 25 basispunten, groter in. Dit kan gunstig zijn voor aandelen op de lange termijn, maar het kan ook wijzen op een toenemende kans op een harde landing van de economie. Dit kan tot onverwachte bewegingen leiden op de aandelenmarkten, ook in negatieve zin.
  • Morgen worden diverse economische cijfers verwacht, waarvan de belangrijkste de werkgelegenheidscijfers uit de Verenigde Staten zijn. Als deze cijfers zwakker uitvallen dan verwacht, kan de markt concluderen dat de kans op een harde landing toeneemt, evenals de kans op een renteverlaging door de Federal Reserve van 50 basispunten.
  • Op het gebied van bedrijfsresultaten komen onder meer InPost en Texaf met cijfers. We doen niks met deze aandelen.
  • Hoewel we niks met dit aandeel doen, waren de resultaten van het Belgische Care Property een signaal dat het mogelijk ook beter gaat met Aedifica, waar we wel een positie in hebben en verwachten van te profiteren.
  • Intel heeft mogelijk snel geld nodig, en de subsidies vanuit de Amerikaanse overheid, verstrekt via de Chips Act, staan onder druk. Wij hebben hierover een artikel geschreven en sluiten niet uit dat de koers van Intel verder kan dalen.
  • NVIDIA maakte gisteravond bekend dat het geen dagvaarding heeft ontvangen in een antitrustzaak, maar waar rook is, is vuur. Het blijft ook een vraag waarom NVIDIA woensdag toch daalde. Terwijl we optimistisch zijn voor de lange termijn, sluiten we een verdere forse daling van NVIDIA op korte termijn niet uit.
  • De CEO van ASML gaf tijdens een conferentie van Citi aan dat de restricties op de handel met China steeds meer economische van aard zijn. Dit kan erop wijzen dat de omzet vanuit China voor ASML kan afnemen, iets dat al langer werd verwacht. Maar wat we vooral bedoelen is dat de CEO een "hint" heeft gegeven dat het erger kan worden dan verwacht.
  • In de chipsector heeft Morgan Stanley de koersdoelen voor onder andere ASML, BESI en ASMI verlaagd. Weer opvallend nadat UBS ook al ASML eerder deze week afwaardeerde.
  • Kendrion kondigde tijdens haar beleggersdag aan dat de focus nu ligt op winst boven groei. Hoewel dit positief klinkt en het aandeel hierop steeg, blijven wij voorlopig weg van Kendrion.
  • Syensqo kreeg op de Belgische beurs een verkoopadvies van Morgan Stanley. Wij hebben ons eerder al teruggetrokken uit Syensqo en Solvay.
  • Op de valutamarkt richt de aandacht zich weer op de afbouw van de dollar-yen-carry trade, waarbij de yen in Azië flink daalde. Dit kan op zijn beurt een negatieve invloed hebben op technologiegerelateerde aandelen in zowel Amerika als Europa, hoewel we juist het idee hadden dat deze afbouw al in de koersen zat.
  • Op de grondstoffenmarkten zagen we vandaag een herstel in de goudprijs, die zich echter nog steeds binnen een tradingrange bevindt. Wij verwachten dat goud uiteindelijk weer zal stijgen, maar momenteel is er twijfel.
  • Industriële metalen boekten vandaag winsten, terwijl de olieprijs zich probeert te stabiliseren na een recente scherpe daling en klom. We vermoeden dat de olieprijs nu een bodem heeft gevonden met wel de onzekerheid van de economie die alsnog een duw naar beneden kan geven.
  • Uniswap ontving een boete van de CFTC, een cryptomunt waar we verder ook niets mee doen.
  • Wat betreft cryptomarkten blijven we van mening dat altcoins nog voor grotere koersdalingen kunnen komen te staan. Ook bij Bitcoin zien we agressievere verkopers, wat aangeeft dat een bodem nog niet is bereikt.

Samenvattend kunnen we constateren dat, hoewel we optimistisch zijn over de onderliggende trend, we niet uitsluiten dat de markten zich voorbereiden op een grotere correctie.

Er kunnen tussentijdse rallies plaatsvinden, maar gezien de verkoopdruk tijdens iedere opleving, is dit een zorgwekkend teken. Een verdere daling zou echter niet ongunstig zijn, omdat dit later juist betere instapkansen kan bieden.

Meer op onze website.

Tot morgen!

© 2024 SCEtrader.nl - Alle rechten voorbehouden.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.