Navigation

Dagafsluiting SCE Trader vrijdag 6 september - weer onderuit - NFP - chips - SOF en meer

Dagafsluiting SCE Trader vrijdag 6 september - weer onderuit - NFP - chips - SOF en meer

De Europese markten waren de hele dag in afwachting van de werkgelegenheidscijfers, die om half drie 's middags in de Verenigde Staten werden vrijgegeven. De cijfers boden voor iedereen wel iets, maar het viel op dat de kapitaalmarktrente eerst daalde en daarna besluiteloos was.

In plaats dat Amerika een rebound inzette waar futures traders op rekende werd er opnieuw tegen een muur aangelopen. New York ging lager. Uiteindelijk sloten de Europese beurzen lager en voorlopig is zelfs een dag met een rebound de bulls niet gegund wat wijst op een verdere correctie.

De markten verwachten nog steeds een renteverlaging van 50 basispunten in september door de Federal Reserve, maar niet iedereen deelt deze visie. Dat maakt de handel ook zo "moeilijk" momenteel en werd ook zichtbaar toen de verkopers bij aandelen de overhand namen.

Daarnaast zagen we dat de dollar wat sterker werd, terwijl de dollar ten opzichte van de Japanse yen eerst wegzakte, maar daarna een herstel liet zien om daarna weer te dalen.

De goudprijs daalde, terwijl de olieprijs eerst een stijging liet zien en in weerstand liep. De cryptomarkten bewogen min of meer mee met het algemene sentiment. Bitcoin zette opnieuw een daling in, evenals de altcoins.

  • In augustus is het aantal banen buiten de agrarische sector minder gestegen dan verwacht met 142.000, maar de lonen stegen iets meer dan voorspeld. De werkloosheid bleef zoals verwacht op 4,2%. De data zijn een mixed bag.
  • De economische groei in de eurozone was in het tweede kwartaal iets lager dan verwacht, met een stijging van 0,2% in plaats van de eerder geschatte 0,3%. Op jaarbasis groeide de economie met 0,6%, in lijn met eerdere voorspellingen. In het eerste kwartaal was de groei nog 0,3% op kwartaalbasis en 0,5% op jaarbasis. Dit is neutraal.
  • Op maandag wordt de economische groei van Japan bekendgemaakt, evenals de consumenten- en producentenprijzen in China. De Japanse data zijn belangrijk voor de dollar tegen de yen, de carry trade.
  • Wat betreft bedrijfsresultaten komt D’Ieteren maandag met de cijfers. We zitten vanaf 72 euro op een up hen hebben vandaag de up gehalveerd. We sluiten namelijk een tempering van de outlook niet uit (zie dit artikel).
  • Ook presenteert Oracle haar resultaten. We zitten op een stijging (gereduceerd) en wachten nu eerst af. We rekenen overigens ook hier eerst op een verdere correctie.
  • China heeft een lagere kredietwaardigheid gekregen van S&P. De outlook is verlaagd naar 'BB' met een negatieve outlook.
  • Nieuwe Amerikaanse regelgeving, gecombineerd met het feit dat de Nederlandse overheid heeft bepaald dat ASML voortaan voor drie typen van zijn Twinscan-machines exportlicenties nodig heeft in plaats van voor één, wijst erop dat de omzet uit China mogelijk eerder kan afkoelen dan verwacht. Dit hoeft echter op de lange termijn geen nadelige gevolgen te hebben, omdat andere regio's dit kunnen compenseren. Op de korte termijn kan dit echter wel negatieve gevolgen hebben, vooral als een deel van nieuwe orders van Intel mogelijk wegvalt.
  • Sofina kwam gisteren nabeurs met een aanzienlijke verbetering van de cijfers. Ondanks dat we op een stijging zitten gaan we nog niet verzwaren, omdat het aandeel op de grafiek nog steeds niet sterk genoeg oogt.
  • InPost presenteerde sterke resultaten, maar wat wij opmerkelijk vinden, is dat het bedrijf zoveel beter presteert dan de gemiddelde markt. Als we het aandeel zouden bezitten, zouden we met een stop blijven zitten, maar we hebben geen plannen om dit aandeel te kopen.
  • UCB zal later in september nieuwe onderzoeksresultaten op het gebied van epilepsie presenteren tijdens een congres in Rome. UCB beschouwen we als één van de favorieten op de Brusselse beurs.
  • We verwachten dat de koers van ASMI verder kan dalen. Hierover hebben we vandaag een artikel geschreven. Overigens geldt dit niet alleen voor ASMI, maar ook voor andere chipgerelateerde aandelen, die momenteel worden geconfronteerd met onzekerheden.
  • Broadcom presenteerde gisteren nabeurs zijn resultaten, die op zich niet slecht waren. De outlook werd echter verlaagd, omdat de verwachte groei buiten het domein van artificiële intelligentie zwak is. We denken dat de koers van Broadcom verder kan dalen voordat het weer interessant wordt.
  • Tesla is van plan om zijn full self-driving technologie in Europa en China te lanceren, maar dit hangt natuurlijk af van de regelgeving. We zijn onlangs ingestapt in Tesla op een koersstijging, maar het is op korte termijn onduidelijk of de koers daadwerkelijk een bodem heeft bereikt. Voor ons ligt de focus echter vooral op de ontwikkeling van humanoïde robots.
  • Volgende week houdt Kepler Cheuvreux een Autumn Conference, waarbij verschillende Nederlandse bedrijven aanwezig zullen zijn, waaronder Philips, Arcadis, TKH Groep en Akzo. Mogelijk komt er tijdens deze conferentie nieuws naar buiten.
  • De valutamarkten blijven de beweging van de dollar ten opzichte van de yen in de gaten houden. Hoewel niet iedereen het erover eens is dat dit de reden is waarom de aandelenkoersen deze week onder druk stonden, wijzen sommige handelaren erop dat de afbouw van de zogenaamde carry trade een negatief effect heeft. Dit leidt tot een uitstroom van kapitaal uit technologiegerelateerde aandelen.
  • Wat de grondstoffenmarkten betreft, was het een wisselvallige week. Het is nog niet duidelijk of de zware metalen hun dieptepunt hebben bereikt, vanwege de onzekerheden in China. IJzererts bereikte overigens nieuwe dieptepunten, wat ook te maken heeft met de situatie in China. Opmerkelijk was echter dat sinaasappelsap bij de soft commodities wist te stijgen. Ook olie probeert een bodem te vinden en goud blijft binnen zijn handelsbereik.
  • De cryptomarkten zijn momenteel behoorlijk instabiel. Ook vandaag zagen we bij lage handelsvolumes een onduidelijk beeld. Er kunnen rallies plaatsvinden, maar deze trekken vooral verkopers aan. Zoals eerder gezegd, denken we dat de kans op een crash bij altcoins nog niet voorbij is, mede door een gebrek aan nieuwe use cases. Daarnaast zijn er nog steeds te veel munten in omloop, waaronder veel memecoins en scams, wat negatief is.

Resumerend. Vandaag was het nieuws vooral gericht op Broadcom, ASML en Intel. Binnen de chipsector blijft het onzeker of de bodem al is bereikt. Dit geldt ook voor NVIDIA.

We zien aan de reactie op de werkgelegenheidscijfers dat de correctie nog niet voorbij is. Nu er geld wordt onttrokken aan de techsector, komen waarderingen plotseling weer in beeld, en deze blijken aan de hoge kant te liggen.

De technische gegevens van de meeste indexen wijzen nog steeds op een opwaartse onderliggende trend sinds eind 2022, maar dit betekent niet dat tussentijdse grote correcties uitgesloten zijn. De Philadelphia Semiconductor Index, bijvoorbeeld, heeft de afgelopen dagen en weken grotere correcties laten zien en blijft daarmee toonaangevend. Al met ziet het er naar uit dat de downturn nog niet voorbij is.

Meer op onze website.

Fijn weekend iedereen!

© 2024 SCEtrader.nl - Alle rechten voorbehouden.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.