Navigation

Dagafsluiting SCE Trader vrijdag 7 juni - van de banendata tot goud tot Melexis

Dagafsluiting SCE Trader vrijdag 7 juni - van de banendata tot goud tot Melexis

Schrijf je in voor een proefperiode en blijf voor slechts €10 een maand op de hoogte van de trends op de financiële markten! Of kies voor een jaarabonnement met voordeel. Betaal met het gemak van iDEAL.

Naast de constante updates met duiding en commentaren over aandelen, crypto, macro en meer, kun je meerdere keren per dag het Beleggers Journaal beluisteren. Ook hebben we een agenda met analisten-bijeenkomsten en nog veel meer interessante informatie.


Na de "verplichte" renteverlaging met 25 basispunten door de ECB op donderdag, keek de markt vandaag uit naar de werkgelegenheidscijfers in Amerika over mei. Deze cijfers waren veel sterker dan verwacht.

Hierdoor is de kans sterk afgenomen dat de Federal Reserve op korte termijn de rente gaat verlagen. De markten reageerden aanvankelijk negatief, zowel aandelen als obligaties.

Vervolgens zagen we echter dat, terwijl de druk op de obligatiemarkten aanhield, de aandelenmarkten herstellen. De veronderstelling hiervoor was dat deze sterke data betekent dat de bedrijfsresultaten beter blijven dan verwacht. Ondertussen wijzen meerdere partijen wel op de kans van een harde landing, maar dit werd genegeerd.

Uiteindelijk sloten de markten de dag relatief goed af, met een verdeeld beeld op de indices.

De dollar was sterker en de obligatiemarkten zagen hogere rentes, olie klom en goud daalde fors omdat de Chinezen zouden zijn gestopt met het inkopen van goud. Tegelijkertijd is de prijs van Bitcoin weer gestegen en ligt nu net onder haar all-time high.

Het was dus een dag waarop de hogere rente door de sterker dan verwachte werkgelegenheidscijfers in Amerika niet al te veel invloed had op de aandelenmarkten.

  • De werkgelegenheidscijfers in Amerika waren veel sterker dan verwacht. Hierdoor is de kans sterk afgenomen dat de Federal Reserve op korte termijn de rente gaat verlagen. Fed swaps geven zelfs aan dat een volledige renteverlaging in november nu ter discussie staat. Dit kan gezien worden als een tegenvaller, hoewel de data wel gunstig zijn voor de economie en bedrijfsresultaten.
  • Wat betreft de renteverlaging, blijkt uit mediaberichten dat de renteverlaging door de ECB eigenlijk is doorgevoerd omdat het was beloofd. Met andere woorden, er was veel tegenstand. Dit geeft aan dat ook de ECB kan gaan pauzeren met renteverlagingen.
  • De S&P 500 index bereikte intraday een nieuwe all-time high. Daarna zien we als momentopname dat de index iets is teruggekomen van deze toppen. Het geeft in ieder geval aan dat de markten nog steeds naar boven kijken.
  • Taiwan Semiconductor heeft zijn verkopen over mei bekendgemaakt, die stegen met 30%, vooral door AI-gedreven orders. Het blijkt ook dat de smartphonemarkt tekenen van herstel begint te vertonen. Dat zou gunstig kunnen zijn voor bijvoorbeeld Apple.
  • Melexis heeft een deal met Nio afgesloten, wat wij als een echte gamechanger zien. De deal met Melexis werd donderdag nabeurs bekendgemaakt. Wij zijn vandaag het aandeel Melexis gaan kopen.
  • Besi reageerde wisselend op de beleggersdag van donderdag. We hebben hier al aandacht aan besteed en komen tot de conclusie dat deze beleggersdag weinig nieuwe inspiratie biedt. Hoewel we Besi als een heel goed bedrijf zien denken we dat het pas interessant is na een grotere correctie, dus een grotere daling.
  • De koers van het Duitse Vonovia moest vandaag fors dalen. Deze huizenverhuurder en vastgoedreus daalde ondermeer door de veronderstelling dat de ECB bij de volgende vergaderingen de rente ongewijzigd laat. Vastgoed kan namelijk profiteren van een lagere rente.
  • Wij hebben vandaag Salesforce gekocht als trading buy. De reden is dat insiders weer kopen en de VWAP zoals wij die gebruiken toont aan dat kopers weer in controle zijn.
  • De aandelen van ABN AMRO en ING deden het vandaag redelijk goed. We denken ook dat deze meer opwaarts potentieel hebben. Dat geldt ook voor de andere financials.
  • De koers van Philips wist ook een procent te winnen. Wij zoeken een instapmoment in Philips, omdat we denken dat het ergste bij het bedrijf achter de rug is en de ontwikkelingen in de toekomst wel eens beter dan verwacht kunnen zijn.
  • Op het gebied van chips claimt Huawei dat hun nieuwe chip beter is dan de A100 van NVIDIA. We nemen dit met een korrel zout, maar het is duidelijk dat China er alles aan doet om de achterstand in de chipindustrie in te halen, terwijl NVIDIA tot nu toe nog steeds een leidende positie heeft.
  • Goldman Sachs verwacht een verdere rally van aandelen, omdat er een muur van geld klaarstaat. Uit onderzoek van Bloomberg blijkt tevens dat de maand juni vaak geen top in de aandelenmarkt aangeeft, wat kan wijzen op een verdere stijging.
  • GameStop kwam vandaag met zeer slechte cijfers en gaat extra aandelen uitgeven. Het aandeel maakte wilde swings, maar wij blijven weg uit dit soort fondsen.
  • Maandag kan een belangrijke dag worden voor Apple, omdat dan de Worldwide Developers Conference gaande is. Ook is de kans groot dat er een samenwerking met OpenAI wordt aangekondigd.
  • Over conferenties gesproken, Aalberts is dinsdag aanwezig op de Berenberg CSO Conference. Wij vinden Aalberts een goed bedrijf. We kopen het nog niet en willen eerst een beter instapniveau zien.
  • De goudprijs is sterk gedaald, nadat bekend werd dat China gestopt is met goud kopen. Wij anticiperen op een stijging van goud en hebben onze stop naar boven verlegd om winsten veilig te stellen en ons risico te verkleinen mocht de prijs wel verder dalen.
  • Binnen de crypto blijkt dat Kraken een beursnotering voorbereidt. Eerder waren er al geluiden hierover in de markt, maar toen werd dat afgelast. Nu wil Kraken opnieuw een beursnotering aanvragen.
  • Wat betreft Bitcoin heeft Semir Scientific bekendgemaakt dat het 150 miljoen dollar gaat ophalen om extra Bitcoin te kopen. Ze hebben steeds meer Bitcoin op hun balans staan als fundamentele bescherming en protectie tegen inflatie.
  • De koers van Bitcoin bleef ondanks de gestegen rente goed liggen. Toch is er nog steeds geen sprake van een echte doorbraak naar boven, wat nodig is voor een nieuwe rally op de cryptomarkten.

Resumerend, de werkgelegenheidscijfers in Amerika waren veel sterker dan verwacht. Deze data zijn een signaal dat we voorlopig geen renteverlaging van de Federal Reserve moeten verwachten.

De rente reageerde heftiger dan aandelen. Dit kan erop wijzen dat de aandelenmarkten deze beter dan verwachte cijfers redelijk goed weten op te vangen.

Hoewel de data overal meer negatief dan positief zijn, verwachten we niet dat dit de onderliggende bullmarkt zal verstoren. We houden er rekening mee dat er een sterke vraag blijft naar AI-gerelateerde aandelen.

Tot slot, de kans op een harde landing is door de data toegenomen, maar behoort nog steeds niet tot het basisscenario.

Fijn weekend iedereen!

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.