Navigation

Dagafsluiting SCE Trader maandag 8 juli - ASML - UMI - TKWY en meer

Dagafsluiting SCE Trader maandag 8 juli - ASML - UMI - TKWY en meer

Schrijf je in voor een proefperiode en blijf voor slechts €10 een maand op de hoogte van de trends op de financiële markten! Of kies voor een jaarabonnement met voordeel. Betaal met het gemak van iDEAL.

Naast de constante updates met duiding en commentaren over aandelen, crypto, macro en meer, kun je meerdere keren per dag het Beleggers Journaal beluisteren. Ook hebben we een agenda met analisten-bijeenkomsten en nog veel meer interessante informatie.


De Europese beurzen vertoonden vandaag veerkracht na de verrassende verkiezingsuitslag in Frankrijk, waar het linkse blok heeft gewonnen.

Het linkse blok wil de pensioenleeftijd in Frankrijk weer verhogen en gaat zich waarschijnlijk weinig aantrekken van budgetdiscipline, wat tot spanning met Brussel kan leiden. Ook kunnen ratingsbureaus hun waardering voor Frankrijk verlagen, maar de markt relativeerde dit omdat geen enkel van de drie blokken – links, Macron en Le Pen – een meerderheid heeft.

De markten rekenen er nu op dat de situatie met een sisser zal aflopen, hoewel dat nog steeds niet met zekerheid is te stellen. Wel wijzen historische gegevens uit de tijd van Mitterrand en tijdens de eurocrisis uit dat, mocht er een negatieve reactie komen, deze vaak slechts tijdelijk is.

Opvallend was dat linke partijen in andere Europese landen de overwinning toejuichte, terwijl een gedeelte van het linkse blok juist niets moet hebben van een Europese Unie.

De handel in Amerika kenmerkte zich door een wisselend beeld waarbij chips sterk openden en de S&P 500 index intraday weer een record bereikte. Daarna werd het beeld minder duidelijk. Vervolgens werd er weer een ronde gekocht en werden wederom nieuwe records bereikt in Amerika net voor halfzes. Maar Europa sloot uiteindelijk toch iets lager tot verdeeld.

De obligatiemarkten waren verdeeld, ook de Franse rente. De euro koos geen duidelijke richting in Europa en bij commodities zagen we overwegend minnen, met ook de goudprijs die lager staat. Bij crypto was een herstel zichtbaar, maar het is onduidelijk of dit herstel zich nu al gaat voortzetten.

  • Bij obligaties werd relatief rustig gereageerd op de verkiezingsoverwinning van het linkse blok in Frankrijk omdat geen enkel blok de meerderheid heeft behaald. Ook de rest van de obligatiemarkt liet beperkte bewegingen zien. Wel kan worden gesteld dat Frankrijk volgens een aantal economen een tikkende tijdbom blijft. Het voldoet niet aan de EU-regelgeving en als het inderdaad de pensioenleeftijd weer gaat verhogen, betekent dat dat andere Europeanen gaan betalen voor het vroege pensioen van de Fransen.
  • Morgen staan er slechts een beperkt aantal economische data op de agenda, waaronder de consumptie van huishoudens en inflatie in Nederland en het ondernemersvertrouwen van het MKB in Amerika. Wel houdt Powell een testimonia op dinsdag en op woensdag in Washington.
  • Op het gebied van bedrijfsontwikkelingen is het ook vrij rustig morgen, tenzij er weer verrassingen plaatsvinden, wat elke dag kan gebeuren.
  • Het aandeel ASML heeft een nieuwe mijlpaal bereikt door te stijgen tot boven de 1000 euro. Wij zijn al langer positief gestemd over dit aandeel.
  • Morgan Stanley verhoogde het koersdoel voor Taiwan Semiconductor. De redenen passen bij wat wij in eerdere artikelen hebben geschreven. Ook wij rekenen op meer winst voor het aandeel. Het nieuws rond Taiwan Semiconductor is overigens ook bullish voor ASML, wat vandaag dus door de 1000 euro ging.
  • Morgen is Super Micro aanwezig is op de CES Annual News Ideas Summer Conference. Dit kan belangrijk worden voor zowel Super Micro zelf als NVIDIA.
  • Wat betreft pre-closing calls, deze blijven doorgaan. Vandaag heeft Umicore gesproken, de CEO. Eigenlijk kun je constateren dat het bedrijf nog steeds erg voorzichtig is. Zoals eerder verteld, was de eerdere winstwaarschuwing van Umicore voor ons geen verrassing. Nu wachten we tot het glas halfvol is.
  • In ander nieuws kwam het bericht naar buiten van insiders dat de Cybertruck van Tesla eraan komt. Sowieso begint het nieuws rondom Tesla steeds positiever te worden in de aanloop naar een Robotaxi-conferentie op 8 augustus.
  • Delivery Hero heeft van de EU een groter dan verwachte antitrustboete gekregen van 400 miljoen euro. Dit geeft aan dat mogelijk ook andere bedrijven in de sector nog een keer de loep worden genomen door de EU. We zijn erg voorzichtig over deze sector in Europa, die het niet lukt om een consistente winstgroei te vertonen. Wel kwam Jefferies via CNBC met een duidelijk positieve mening over Just Eat en ziet opwaarts potentieel van 125% voor het aandeel.
  • Akzo maakt bekend zijn Chinese productielocatie in Shushu, China te verbeteren met een geautomatiseerde productielijn, wat een investering van 14 miljoen vergt. Dit nieuws zien we als neutraal, waarbij de koers van Akzo de laatste tijd is gedaald, waarschijnlijk omdat analisten in de pre-closing call wat naar beneden zijn "gepraat". We denken echter dat er veel slecht nieuws in de koers zit van Akzo.
  • PostNL ziet volgens analisten, na een call met deze analisten, enige versnelling bij pakketbezorging, maar dit wordt beperkt door het slechte weer. Wij zouden niets doen met PostNL.
  • Besi gaat 350 miljoen euro ophalen via obligaties. Deze opbrengst is voor algemene doeleinden, maar opvallend ook voor eventuele overnames. Dit kan inhouden dat Besi bezig is achter de schermen om iets over te nemen. Hoewel we Besi op de lange termijn als een sterk bedrijf zien, vinden we het op de korte termijn wat aan de dure kant, ondanks de geruchten dat het ook een samenwerking met Apple aangaat.
  • Eli Lilly gaat Morphic Holding overnemen voor $3,2 miljard in contanten, waardoor de Amerikaanse farmaceut toegang krijgt tot een experimenteel medicijn voor bepaalde ontstekingsziekten van de darm. Wij zitten reeds op een stijging van Lilly.
  • Bij commodities konden we het beeld als onduidelijk omschrijven met koersdruk. Ook goud en zilver stonden enigszins onder druk, terwijl de prijs van olie terugliep.
  • Bij crypto was een herstel zichtbaar, maar we kunnen dat herstel als broos omschrijven. Uit het verleden blijkt dat het vaak zo is dat na een grotere daling het enige tijd duurt voordat crypto weer op zijn pootjes terechtkomt.

Resumerend, de handelsdag verliep relatief goed met een draai naar de min in de laatste uren. De Franse verkiezingen worden gerelativeerd omdat er een patstelling kan ontstaan nu geen van de partijen een meerderheid heeft. Toch zijn er ook economen die wijzen op de tikkende tijdbom van de overheid in Frankrijk, die op de Franse slag bezig is met haar budget, en het feit dat het linkse blok de pensioenleeftijd toch weer wil verhogen. Zoals eerder geschreven vandaag, zolang de Amerikanen vinden dat het meevalt, blijf je stijgen. En dat is blijkbaar nu ook weer zichtbaar. Later deze week gaat de focus waarschijnlijk liggen op ondermeer de inflatiedata in Amerika en de getuigenis die Powell houdt voor het Congres.

Tot morgen!

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.