Navigation

Dagafsluiting SCE Trader dinsdag 9 juli - Europa weer terughoudend - Powell

Dagafsluiting SCE Trader dinsdag 9 juli - Europa weer terughoudend - Powell

Schrijf je in voor een proefperiode en blijf voor slechts €10 een maand op de hoogte van de trends op de financiële markten! Of kies voor een jaarabonnement met voordeel. Betaal met het gemak van iDEAL.

Naast de constante updates met duiding en commentaren over aandelen, crypto, macro en meer, kun je meerdere keren per dag het Beleggers Journaal beluisteren. Ook hebben we een agenda met analisten-bijeenkomsten en nog veel meer interessante informatie.


De Europese beurzen, die voorbeurs eventueel impulsen hadden kunnen krijgen vanuit Azië en hogere futuresmarkten van Amerika, deden dat niet en gingen juist terug.

Een aantal beurzen toonde aanzienlijke verliezen, zoals Frankfurt en Parijs, waarbij Moody's weer heeft gewaarschuwd dat de kredietwaardigheid van Frankrijk kan worden verlaagd. Uiteindelijk sloten de meeste beurzen lager, terwijl Amsterdam en Brussel dicht bij het slot van gisteren bleven.

In Amerika hadden we de getuigenis van Powell voor het congres. Deze kan op twee manieren worden geïnterpreteerd, maar één ding maakte hij duidelijk: een renteverlaging komt eraan. Dit is op de lange termijn gunstig.

Op de obligatiemarkten zagen we dat de rente iets opliep. De dollar was totaal richtingloos en hetzelfde kan eigenlijk worden gezegd voor goud, hoewel er wel kleine winsten zichtbaar waren. De olieprijs daalde door winstnemingen en bij crypto was Bitcoin in herstel zonder een duidelijke trend.

  • Tijdens de getuigenis voor het Congres liet Powell weten dat het nog te vroeg is voor renteverlagingen. Hij benadrukte dat de arbeidsmarkt sterk is, maar niet oververhit. Tevens maakte hij duidelijk dat er meer factoren meespelen dan alleen inflatie, waarschijnlijk doelend op het grote overheidstekort van de Verenigde Staten. De kans op een renteverlaging op de korte termijn wordt nu kleiner ingeschat. Echter, één en misschien twee renteverlagingen later in het jaar is nog steeds de verwachting. Hoewel het op de korte termijn niet duidelijk is hoe de markten reageren op Powell's woorden, vooral omdat er vanavond nog een vraag- en antwoordsessie volgt, verwacht men geen verstoring van de lange termijn trends in de markten.
  • Wat betreft de agenda van morgen is die relatief rustig te noemen. We krijgen wel de consumenten- en producentenprijs in China. Dit is een belangrijke graadmeter voor de economische situatie daar. Verder is er de tweede halfjaarlijkse verklaring van Powell voor het Huis van Afgevaardigden. Bekend is dat daar vrijwel nooit iets nieuws in wordt gezegd.
  • Dit brengt ons terug bij de rente, die vandaag een onduidelijk patroon liet zien in Europa. Het viel ons ook op dat de markten toch wat meer beginnen te twijfelen over de renteontwikkelingen in Frankrijk, omdat de financiële situatie van Frankrijk nu al een tikkende tijdbom genoemd wordt door economen. Nu moet men zien hoe dit opgelost kan worden met drie partijen die geen absolute meerderheid hebben.
  • Het valt op dat verschillende brokers sterk hogere koersdoelen voor NVIDIA stellen. Of we worden met z'n allen voor de gek gehouden en ze proberen snel van hun aandelen af te komen, of, en dat achten we waarschijnlijker, NVIDIA heeft laten doorschemeren dat de gang van zaken beter gaat dan verwacht. In ieder geval blijven wij op een up zitten.
  • De leveringen van Airbus in juni lieten een herstel zien. Eerder heeft het bedrijf gewaarschuwd voor een tekort aan personeel en problemen in de supply chain. We blijven Airbus als positief beoordelen.
  • BP, British Petroleum, kwam met een winstwaarschuwing. Deze was meer technisch van aard, onder meer vanwege een belastingclaim. Dit heeft dan ook weinig te maken met Shell, waar we op een stijging zitten. We doen overigens niets met het aandeel British Petroleum.
  • Vandaag hebben we aandacht besteed aan Hanmi, een concurrent van Besi. We hebben er twee artikelen over geschreven. Onze conclusie blijft dat Besi een hele sterke toekomst heeft, maar dat we toch nog steeds willen wachten tot het aandeel verder is gecorrigeerd of tot het aandeel echt een verdere uitbraak naar boven maakt.
  • Heijmans heeft Van Gisbergen overgenomen, en dat is een slimme zet, want het groeit daarmee mee met de groei van het bedrijf ASML. Deze overname zal overigens ook bijdragen aan het resultaat. We zitten al langer op een stijging van Heijmans. We vinden zelfs nu nog steeds dat het aandeel als ondergewaardeerd bestempeld mag worden.
  • Page Group kwam met een winstwaarschuwing. Het Britse Page Group is actief in dezelfde sector als Randstad. Randstad zien we dan als een aandeel om niets mee te doen, en de winstwaarschuwing van Page Group zou misschien ook een indicatie kunnen zijn voor Randstad.
  • Vopak onderzoekt nieuwe financieringsmogelijkheden om de toekomstige groei in India te financieren. Het gaat om de joint venture Aegis Vopak. Wij denken dat Vopak nog steeds niet is uitgestegen. Het bedrijf staat er sterk voor. Het profiteert van de opslag van traditionele brandstoffen, maar ook van de opslag van groene brandstoffen in de toekomst. Daardoor zien wij Vopak als een onmisbare schakel in de energietransitie.
  • Het aandeel LVMH is gedaald tot onder onze stop-loss. We zijn daardoor uitgestopt in een beperkt verlies. Overigens, in het verleden hebben we veel plezier gehad van het aandeel en we zoeken nu een nieuwe kans om opnieuw in te stappen.
  • Het aandeel Rheinmetall had een sterke dag, maar moest uiteindelijk de winst vrijwel geheel uit handen geven. De vooruitzichten van Rheinmetall blijven prima en we zitten nog steeds op een stijging.
  • Mercedes kreeg een downgrading van UBS. Mercedes is een aandeel dat we met grote interesse volgen, maar momenteel niets mee doen.
  • Op de Franse beurs zien we nog steeds enige twijfel of de Franse financials nu werkelijk een dieptepunt hebben bereikt. Deze aandelen zijn gevoelig voor hoe het nieuwe beleid in Frankrijk zal zijn na de recente verkiezingen. Opvallend is wel dat de vraag naar Franse obligaties redelijk stabiel blijft. Dat zou je dan wel als gunstig mogen ervaren.
  • Bij de commodities zien we momenteel tijdelijk een onduidelijker beeld. Dit hoort er ook wel eens bij. Olie weet even niet meer welke kant het op moet gaan, terwijl de goudprijs relatief goed blijft liggen. Basis- en industriële metalen laten een wisselend beeld zien, met name in China, waar deze metalen de ene dag stijgen en de volgende dag weer terugvallen.
  • Bij crypto wist het herstel in Europa zich voort te zetten. Over de linie zagen we winsten, waarbij de markt nu overtuigd is dat er in juli een spot-ETF van Ethereum komt. Er waren ook weer nieuwe aanvragen voor een spot-ETF van Solana. Die spot-ETF's zien we vooral als het verleggen van het casino. Wat betreft de totale cryptomarkt zijn we nog niet overtuigd of de bodem echt al is bereikt. Uit het verleden blijkt dat als er een grotere daling plaatsvindt, het vaak langer duurt voordat crypto weer de weg naar boven vindt.

Samenvattend is de dag terughoudend verlopen. Misschien hebben de ontwikkelingen na de Franse verkiezingen toch meer invloed. De toespraak van Powell zien we als neutraal tot misschien zelfs positief onderliggend. Er moet echter worden toegevoegd dat de aandelenmarkten in Amerika de laatste tijd ook sterk zijn gestegen, vooral de Nasdaq. Dit kan leiden tot winstnemingen in de markt, maar de laatste tijd is juist vaak het omgekeerde gebeurt en stegen de markten verder. Vandaag hebben we intraday in Amerika nieuwe records bereikt. In ieder geval is er weinig wijziging in de trend, hoewel we misschien nog steeds niet helemaal af zijn van de zorgen over de ontwikkelingen in de Parijse politiek.

Tot morgen!

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.