Navigation

Dagafsluiting SCE Trader maandag 10 juni - het Macron-effect en meer

Dagafsluiting SCE Trader maandag 10 juni - het Macron-effect en meer

Schrijf je in voor een proefperiode en blijf voor slechts €10 een maand op de hoogte van de trends op de financiële markten! Of kies voor een jaarabonnement met voordeel. Betaal met het gemak van iDEAL.

Naast de constante updates met duiding en commentaren over aandelen, crypto, macro en meer, kun je meerdere keren per dag het Beleggers Journaal beluisteren. Ook hebben we een agenda met analisten-bijeenkomsten en nog veel meer interessante informatie.


Op een dag waarop het nieuws over bedrijven zeer beperkt was, kon de markt zijn aandacht richten op de Europese verkiezingen. De ochtendreactie was er één van schrik nadat Macron aankondigde dat hij vervroegde verkiezingen gaat uitschrijven. De Europese markten daalden, met Parijs zwak door verliezen in de financiële en luxe sectoren.

In de loop van de dag stabiliseerde de handel echter, en in de middag volgde Amerika zijn eigen koers zoals verwacht, met de aankomende woensdag de consumentenprijzen en de FOMC-vergadering in het vooruitzicht.

Uiteindelijk sloot Europa de dag iets lager af, maar afgezien van Parijs dat zwak was, was er geen sprake van paniek in de handel. Ook lijkt er geen draai in de positieve onderliggende toon te zijn. De AEX poestte alle verliezen weg.

De dollar werd sterker ten opzichte van de euro. De olieprijs steeg iets, terwijl goud en zilver enig herstel vertoonden. Daarnaast kon worden geconstateerd dat bitcoin geen duidelijke richting koos.

  • De Europese rente is vandaag gestegen na de EU-verkiezingen waarbij Macron nieuwe verkiezingen heeft uitgeschreven. Vooral de Franse rente liep op en noteerde op het hoogste niveau in 12 maanden. Ondanks dat de rente is gestegen, mag eigenlijk gesteld worden dat deze rentestijging nog wel meevalt.
  • Wat betreft de rente, de Amerikaanse rente begint zich voor te bereiden op de consumentenprijzen aanstaande woensdag in Amerika en de Federal Reserve meeting. De verwachting is dat de Fed de rente ongewijzigd laat. Mocht het 10-jarige Amerikaanse papier weer boven de 4,5% effectief rendement komen, dan kan dat misschien gelden als een niveau waarop markten iets voorzichtiger gaan worden. Nu zien we nog steeds dat de hogere rente wordt genegeerd en zelfs positief wordt uitgelegd als teken van kracht voor de economie.
  • Het aandeel Just Eat wist vandaag terreinwinst te boeken. Panmure Gordon kwam met een positieve note in de aanloop naar 21 juni, wanneer New York City opnieuw over de fee caps vergadert. Panmure blijft echter ook kritisch, met name richting Grubhub.
  • Bij de financiële waarden zagen we dat de Franse financials sterk onder druk stonden na de verkiezingsuitslag. Deze dip zou ons inziens weer kopers gaan aantrekken en is meer een sentimentgedreven daling geweest dan dat er nu zoveel direct gaat veranderen.
  • In Nederland kreeg ING een upgrade van Barclays. Dit had echter niet al te veel effect, toch ziet het er nog steeds naar uit dat ING, net zoals andere financials op de Amsterdamse beurs, verder kan stijgen.
  • PostNL was aan het vliegen na een upgrade van ING. Het rapport van ING was sterk onderbouwd is. Zelfs doen wij niks met PostNL. We vinden de markt te moeilijk en te competitief waar het in opereert.
  • Het aandeel NVIDIA heeft vandaag zijn 1 op 10 stocksplit meegemaakt. Dit had overigens weinig effect. De vooruitzichten voor Nvidia blijven sterk en door de stock split wordt het aandeel makkelijker verhandelbaar voor beleggers die een wat kleinere portemonnee hebben. Daardoor wordt het niet uitgesloten dat uiteindelijk zo'n stock split een positief effect kan hebben.
  • Apple is vandaag van start gegaan met haar developers conferentie. Hier hebben we aandacht aan besteed aan de hand van een topanalist die onder meer ingaat op de artificiële intelligentie toepassingen van Apple en ook over de iPhone-verkopen. Momenteel bekijken we Apple neutraal, maar zoals gezegd begint het glas eerder halfvol dan halfleeg te worden, wat kan inhouden dat we moeten gaan opletten of Apple toch niet bezig is om langzamerhand weer een doorbraak naar boven te laten zien.
  • De olieprijs probeerde te consolideren. We zien opnieuw dat de steun standhoudt.
  • Bij goud en zilver waren plussen zichtbaar. Toch moeten we niet te vroeg juichen nu de Chinezen zijn gestopt met het kopen van goud. Wij zitten nog steeds op een stijging, maar zoals gezegd, als onze stop die in de winst ligt definitief geraakt wordt, dan zijn we voorlopig eerst weg.
  • De prijzen van de industriële metalen, zoals koper, hebben de laatste tijd onder druk gestaan. Een aantal partijen wijst erop dat koper misschien zelfs wel door de Chinezen wordt verkocht omdat ze nogal een grote voorraad hebben opgebouwd. Nog steeds houden we rekening met dat de dip in koper tijdelijk is en zijn stijgende lijn vervolgens weer gaat voortzetten.
  • De dollar liet een stijging zien waarbij ongeveer een half procent terrein gewonnen werd ten opzichte van de euro. Deze dip mag nog steeds als beperkt gezien worden. Overigens, we schrijven er misschien niet vaak over, maar we zitten nog steeds short op de euro tegen de dollar.
  • De cryptomarkten probeerde vrijdag weer naar boven uit te breken, maar waren het weekend rustig. Momenteel zien we dat er nog geen overtuiging is om all-time highs te bereiken voor Bitcoin. Dat hebben we toch echt nodig om naar nieuwe recordhoogtes te gaan.

Resumerend, het was een dag waarop de markten in eerste instantie schrokken door de Europese verkiezingen en doordat Macron nieuwe verkiezingen heeft uitgeschreven. Daarna trad relativering op.

De markten zijn nog altijd in de ban van de rente. Dit kan een belangrijk thema worden deze week. Nadat vorige week na de sterker dan verwachte werkgelegenheidscijfers de rente opliep, bleken aandelenmarkten relatief veerkrachtig te zijn.

We moeten kijken of dit patroon zich deze week weet te handhaven, met natuurlijk aanstaande woensdag de consumentenprijzen en de Fed-meeting.

Tot morgen!

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.