Navigation

Dagafsluiting SCE Trader dinsdag 10 september - zwak Europa - van BMW tot DIE

Dagafsluiting SCE Trader dinsdag 10 september - zwak Europa - van BMW tot DIE

Europa kende een wisselende start, waarbij we meteen de trucs van Dieteren doorzagen. We hebben daar een artikel over geschreven en uitgelegd waarom velen het zo mis hadden toen dit bericht gisteren naar buiten kwam.

Na de wisselende start probeerde Europa zich meerdere keren te herstellen, terwijl we zagen dat Amerika in de middag hoger opende. Maar dat liep daarna allemaal anders. Om half zes stond New York verdeeld, en Europa sloot de dag af met verliezen, geplaagd door ondermeer de winstwaarschuwing van BMW.

De dollar, die consolideerde vandaag. De goudprijs bleef stabiel, terwijl de olieprijs sterk daalde. Op de rentemarkten heerste een afwachtende houding in aanloop naar de ECB-vergadering en de inflatiecijfers die woensdag in de VS worden verwacht. De prijzen van cryptovaluta bewogen zijwaarts.

  • Vanavond is het debat tussen Harris en Trump. We zijn benieuwd wat een circus de media ervan maakt als het gaat om financiën en markten.
  • In Duitsland kwamen de consumentenprijzen uit (CPI), die we als neutraal beschouwen. Wel houdt het de deur open voor een renteverlaging op donderdag van de ECB.
  • Op de agenda voor woensdag staan onder andere de handelsbalans en de industriële productie in het Verenigd Koninkrijk. In de Verenigde Staten krijgen we de wekelijkse hypotheekaanvragen en de olievoorraden. Vooral de Amerikaanse inflatiedata, de consumentenprijzen (CPI), zijn van belang voor de markten.
  • Wat bedrijfsresultaten betreft, staat er momenteel niets groots op de planning. Maar we sluiten onverwachte berichten zeker niet uit nu meer bedrijven in cyclische sectoren en gerelateerd aan de consument schoorvoetend toegeven dat het moeizamer gaat
  • We hebben, zoals eerder genoemd, een artikel geschreven over Dieteren en zijn zelfs volledig uitgestapt nadat we hadden gekocht op 72 euro. Wat een "grap" haalt die Carlos Brito weer uit. Misschien moet zijn bijnaam maar eens worden: de sloper van Brussel. In het artikel op de website leggen we dat uit.
  • Ebusco gaat 36 miljoen nieuwe aandelen uitgeven, maar wij denken dat dit onvoldoende is om het bedrijf te redden. De verwatering is aanzienlijk, en wij doen daarom niet mee en blijven weg van dit aandeel.
  • Het Apple-event werd lauw ontvangen, waardoor de koers zijwaarts bewoog. Tegelijkertijd hield Huawei ook een evenement. Overigens moet Apple 13 miljard euro aan Ierland betalen onder druk van de Europese Unie in verband met belastingontduiking of belastingontwijking, afhankelijk van hoe je het wilt noemen. Het bedrijf neemt een last van 10 miljard dollar en leek al goed voorbereid te zijn.
  • De uitspraak rond Apple schept wel een precedent, en we houden er rekening mee dat dit ook kan gaan gelden voor andere grote Amerikaanse bedrijven. Ook hier hebben we aandacht aan besteed.
  • Niet alleen Apple kreeg een boete, maar ook Alphabet moet een boete van 2,4 miljard euro betalen aan de Europese Commissie vanwege vermeend machtsmisbruik. Het aandeel van Alphabet (Google) doet het momenteel slecht, en een verdere correctie wordt niet uitgesloten.
  • Oracle kwam gisteren nabeurs met sterke cijfers en staat sterk hoger op een all-time-high. We zitten op een stijgende trend van Oracle. De overweging om voor een deel winst te nemen, omdat het aandeel aan de bovenkant van zijn stijgende trendkanaal ligt, wachten we nog even mee.
  • BMW gaf een winstwaarschuwing en verwacht lagere marges, mede door problemen in China en andere oorzaken. Dit toont aan dat niet alleen bedrijven in het midden- en lagere segment worden geraakt, maar ook die in het hogere segment. We hebben hier gisteren aandacht aan besteed en voorzien een sombere toekomst voor de meeste Europese autofabrikanten. Ondanks de winstwaarschuwing van BMW beschouwen we het nog steeds als één van de krachtigste bedrijven in de sector. We doen trouwens niks met auto's.
  • De prijzen van DRAM-geheugenchips daalden in augustus. Dit kan een excuus zijn voor beleggers om winst te nemen in aandelen die hiermee te maken hebben, zoals Micron Technology, Western Digital of bijvoorbeeld Intel.
  • We hebben vandaag ook een artikel geschreven over ASML. We zijn van mening dat de signalen wijzen op een mogelijke winstwaarschuwing in plaats van een verhoging van de winstverwachtingen. Dit komt mede door tragere installaties bij TSMC, de mogelijkheid dat Intel bestellingen annuleert, en eerder dan verwacht omzetverlies in China door de toenemende druk van de Amerikanen.
  • De dollar is de laatste tijd zwakker geworden. Analisten voorspellen echter een rally van de dollar als de ECB donderdag de rente verlaagt.
  • Olieprijzen daalden, en de rest van de grondstoffenmarkt was over het algemeen rustig. De aanhoudende zorgen over de verzwakkende Chinese economie blijven op de korte termijn een belangrijke factor.
  • De cryptomarkten lijken nog steeds geen duidelijke richting op te gaan.. We zien dat Bitcoin bij koersdalingen voorzichtig wordt opgekocht, maar daar blijft het vooralsnog bij. Er is een grote leegte, waarbij sommigen als excuus geven dat president Harris crypto-onvriendelijk zou kunnen zijn, terwijl onder Trump dat niet het geval zou zijn, waardoor men de verkiezingsuitkomst afwacht. Wij denken echter dat het probleem dieper ligt, namelijk het gebrek aan serieuze toepassingen in de cryptosector op dit moment.

Samenvattend: we verwachten dat de markten volatiel zullen blijven. De onderliggende trend blijft goed, maar het feit dat bijvoorbeeld BMW een winstwaarschuwing heeft gegeven en Amerikaanse bedrijven voorzichtiger worden, is een teken dat de wereldeconomie afkoelt. China kan mogelijk dit versterken als een domino-effect.

Alles wijst erop dat de Federal Reserve de rente met 25 of zelfs 50 basispunten zal verlagen tijdens de volgende vergadering, en dat de ECB donderdag de rente verlaagt. Hoewel dit op de lange termijn positief kan zijn, verwachten we dat het op de korte termijn juist onzekerheid zal veroorzaken.

Beleggers beginnen zich zorgen te maken over een mogelijke hardere economische landing dan eerder verwacht, wat de markten op korte termijn zou kunnen beïnvloeden, waardoor we mogelijk in een fase van consolidatie of een correctie blijven. Uiteraard, ook dan kunnen er flinke rallies op bepaalde dagen blijven plaatsvinden.

Meer op onze website.

Tot mogen!

© 2024 SCEtrader.nl - Alle rechten voorbehouden.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.