Navigation

Dagafsluiting SCE Trader maandag 11 maart

Dagafsluiting SCE Trader maandag 11 maart

Krijg toegang tot alle artikelen op de website van SCE Trader. Voor €3 kan je zonder verdere verplichtingen een proefperiode van 14 dagen afsluiten. Ga naar abonnement en meldt je aan. Je hebt dan toegang tot de real-time feed en alle artikelen met duiding en visie over aandelen, rente, crypto, macro en meer.

Let op: Belangrijke cijfers die na 17.30 uur worden bekendgemaakt en die wij belangrijk vinden, worden meegenomen in de feed de dag erna. Alle gegevens zijn onder voorbehoud.

Hierbij zijn we aan het einde van deze dag. Een korte terugblik en focuspunten voor de volgende sessie:

  • Op de financiële markten waren het vandaag de chipgerelateerde waarden, althans in Amsterdam, die onder druk lagen. Vooral Besi moest het weer ontgelden. Ook in Amerika zien we dat de chipindex momenteel lager noteert. De handel in Europa begon al op een voorzichtige noot. Dit werd veroorzaakt doordat de Nikkei daalde en doordat de Chinese aandelenkoersen wel stegen, maar daar blijft twijfel over bestaan. In de loop van de dag bleef de onzekerheid aanhouden, hoewel we wel mogen zeggen dat de verliezen eigenlijk meevielen met de BEL-20 een outperformer. Tegelijkertijd geldt dat in Japan wordt verondersteld dat in maart de rente voor het eerst wordt verhoogd. Dit zou één van de aanleidingen zijn dat de Nikkei daalde. Uiteindelijk is Europa verdeeld tot lager de dag afgegaan en was de AEX één van de zwakkere indices door de chipaandelen. De rente liep in de loop van de dag mild op, hoewel niets schrikbarends, en tevens zagen we dat de dollar iets sterker werd. De olieprijs daalde, de goudprijs liet een consolidatie zien en we zagen in de cryptomarkten dat de Bitcoin weer verder steeg.
  • De zwakte in de Nederlandse chipaandelen zou mogelijk nog kunnen aanhouden.
  • Vooral voor ASMI en BESI zijn we een stuk voorzichtiger geworden.
  • Voor ASML zien we nog altijd een opwaartse beweging, hoewel op de zeer korte termijn een correctie lonkt.
  • De volatiliteit in het aandeel NVIDIA zegt nog niet heel veel. Mogelijk dat het aandeel wel consolideert in de aanloop naar een analistenmeeting die op 19 maart gaat plaatsvinden.
  • De overall markets lopen nog steeds in een soort weerstand, oftewel de mistigheid, zoals we het de afgelopen dagen noemen, blijft nog steeds aanhouden.
  • Hoewel we op de korte termijn het nog steeds niet duidelijk vinden wat de trending van de market is, geldt voor de onderliggende trend dat die opwaarts blijft.
  • De rentemarkten consolideren vandaag, maar lijken langzamerhand hun top te hebben bereikt, wat mogelijk support kan bieden aan de aandelenmarkten.
  • Bij valuta sluiten we niet uit dat de dollar ten opzichte van de yen verder gaat dalen, nu het steeds duidelijker wordt dat in maart het langstlopende experiment van negatieve rentes in Japan ten einde komt.
  • Bij crypto blijft de koers van Bitcoin stijgen, wat mogelijk aangeeft dat nu de weerstand is doorbroken een verdere stijging kan volgen.
  • MicroStrategy maakte vandaag bekend meer Bitcoin te hebben gekocht, waardoor de hefboom van het aandeel nog groter wordt en het een verdere melt-up kan vertonen als Bitcoin verder stijgt.
  • Opvallend is dat vandaag de mining gerelateerde aandelen in crypto achterblijven en zijwaarts bewegen
  • Bij altcoins is selectieve vraag zichtbaar, maar de echte upsqueeze is er nog niet zoals bij vorige "alles of niets" rallies. Wel viel de spike in de XRP-token op en komen we mogelijk op terug.
  • De THETA-token doet het goed en tevens zien we dat Algorand langzamerhand op stoom begint te komen evenals een aantal andere crypto's.
  • Resumerend is deze dag enigszins onduidelijk verlopen, waarbij de markten het even niet meer weten, vooral nu er een tijdelijke deuk is opgelopen in de chip gerelateerde waarden. Doordat er nog geen duidelijke verbreding is naar andere sectoren, blijven de vooruitzichten voor de markten op de zeer korte termijn troebel. Voor Bitcoin sluiten we een verdere rally niet uit, maar voor andere risk assets, ondanks de dalende rente, moeten we maar eens kijken wat de richting op de zeer korte termijn gaat worden. De lange trend voor aandelen blijft opwaarts.

Tot morgen!

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.