Navigation

Dagafsluiting SCE Trader donderdag 11 april - ECB en PPI - rente de focus

Dagafsluiting SCE Trader donderdag 11 april - ECB en PPI - rente de focus

Schrijf je in voor een proefperiode en blijf voor slechts €3 op de hoogte van de trends op de financiële markten! Of kies voor een jaarabonnement met voordeel. Betaal met het gemak van iDEAL.

Naast de constante updates met duiding en commentaren over aandelen, crypto, macro en meer, kun je meerdere keren per dag het Beleggers Journaal beluisteren. Ook hebben we een agenda met analisten-bijeenkomsten en nog veel meer interessante informatie.


  • Na de daling op woensdag van Wall Street begon Europa redelijk rustig. Dit in de aanloop naar de ECB-meeting en de producentenprijzen in Amerika. De rente bleef onveranderd tijdens de ECB-meeting met een dovish ondertoon. En toen ging de handel op weg naar de producentenprijzen in Amerika. Die waren neutraal te noemen of althans in ieder geval geen verstoring. Hierop kreeg de markt enige hoop op een herstel. Maar Wall Street kenmerkte zich toch weer door een onzeker patroon. Dit werd mede veroorzaakt doordat de rente in Amerika blijft oplopen. Bij andere indicatoren zagen we dat de dollar weer sterker werd. De olieprijs daalde flink wat opvallend is. Tevens hadden we te maken met de goudprijs die eerdere winst uit handen gaf. En de crypto-markt deed een stapje terug.
  • De producentenprijzen in Amerika waren iets vriendelijker dan verwacht. Dit neemt echter niet de zorgen over de rente weg. Steeds meer economen rekenen erop dat de Federal Reserve renteverlagingen vooruit gaat schuiven.
  • De kapitaalmarktrente blijft onrustig. Zowel het kortlopende als het langlopende papier in Amerika staat nog altijd en staat op zogenaamde elevated niveaus. Dit kan uitwijzen dat financiële markten, met name aandelen, nog altijd gevoelig zijn voor een verdere dip.
  • De ECB-meeting willen we omschrijven als een non-event, tot vriendelijk. De zorgen dat de ECB eventueel het hoofd zou laten hangen naar de Federal Reserve en minder dovish zou klinken kwam niet uit. Lagarde liet weten dat de ECB vooral data afhankelijk is en niet Federal Reserve afhankelijk. Dit blijft wijzen op een renteverlaging voor de zomermaanden.
  • Exor, het beleggingsvehikel van de familie Angelli, kwam ook met een update. Wij kunnen niets anders zeggen dan dat deze positief mag worden uitgelegd. Hoewel elke holding vaak een discount heeft ten opzichte van haar intrinsieke waarde, is die bij Exor wel erg hoog. Wij zien Exor als een veilige, lange termijn belegging.
  • Fagron was één van de uitblinkers in Amsterdam. Gezegd moet ook worden dat de cijfers goed waren. En we hebben zoiets, als je op een stijging zit, zouden we blijven zitten.
  • InPost en SBM kunnen eventueel morgen in de spotlight kunnen staan. Beide bedrijven zijn namelijk deelnemers aan de Barclays Virtual Fireside Chat. InPost doen we niks mee, terwijl voor SBM geldt dat we dit nog steeds een te goedkoop aandeel vinden.
  • Gesproken over evenementen, maandag start de het EBMT congres in Glasgow waar Gapalagos aanwezig is. Het kan zijn dat beleggers zich opwaarts gaan positioneren. Deze jaarlijkse bijeenkomst is een congres voor betrokkenen bij transplantatie- en celtherapiepatiënten.
  • De cijfers van Givaudan, het Zwitserse bedrijf wat in geur en smaakstoffen zit, kunnen we zien als een kleine opsteker voor DSM-Firmenich. Onlangs zijn we daar op een stijging op gaan zitten.
  • Morgen trappen we het resultatenseizoen af in Amerika met de bankbedrijven, waaronder die van JPMorgan. Dit kan een eerste inzicht geven in de economie. De dagen daaropvolgend gaan we nog veel meer bedrijfsresultaten krijgen.
  • Binnen de technologie sector is het beeld onduidelijker. Er is geen ommekeer in de trend aanwezig, maar de kans op (flinke) winstnemingen is wel toegenomen.
  • Goldman Sachs Wealth Management adviseert haar klanten om gedeeltelijk winst te nemen in technologie aandelen die recent een sterke outperformance lieten zien en een gedeelte daarvan in energie te beleggen. Daarover gesproken, wij denken ook dat energie aandelen nog steeds goedkoop zijn. Ook bijvoorbeeld een aandeel als Shell.
  • Andy Jassy, dat is de CEO van Amazon, kwam met zijn jaarlijkse letter voor aandeelhouders. Opvallend was dat Prime Video volgens hem een sterk winstgevend onderdeel kan worden, maar hij liet zich ook duidelijk positief uit over artificiële intelligentie en hij voorziet nog meer kostenbesparingen. Over all kunnen we constateren dat de vooruitzichten voor Amazon gunstig blijven.
  • De goudprijs reageerde positief op de ECB-meeting, waarbij goud nog altijd tracht haar opwaartse trending voor te zetten. De winst is wel wat "bibberig" te noemen en werd ook weer uit handen gegeven.
  • De olieprijs staat lager, waarmee er blijkbaar weinig angst is voor een escalatie in het Midden-Oosten, althans als momentopname.
  • De crypto-markten deden het rustig aan. Dat is een sterke performance gezien de hogere niveaus waar we op blijven liggen en vanwege de aankomende halving.
  • Resumerend, de markten zijn op dit moment in de greep van de rente. Zolang de kapitaalmarktrente in Amerika op verhoogde niveaus blijft staan blijven wij voorzichtig. Uiteraard, ook wij weten niet wat de korte termijn trend is. Maar we gaan het risico op dit moment niet nemen. En sluiten dus niet uit dat als de rente niet snel verbetert, dat we misschien wel een correctie voor de boeg hebben. Dat zouden we ook wenselijk vinden.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.