Navigation

Dagafsluiting SCE Trader donderdag 11 juli - de "hele wereld" zit long

Dagafsluiting SCE Trader donderdag 11 juli - de "hele wereld" zit long

Schrijf je in voor een proefperiode en blijf voor slechts €10 een maand op de hoogte van de trends op de financiële markten! Of kies voor een jaarabonnement met voordeel. Betaal met het gemak van iDEAL.

Naast de constante updates met duiding en commentaren over aandelen, crypto, macro en meer, kun je meerdere keren per dag het Beleggers Journaal beluisteren. Ook hebben we een agenda met analisten-bijeenkomsten en nog veel meer interessante informatie.


De Europese beurzen zijn vandaag iets gestegen met de AEX die onbeslist sloot. De markt richtte zijn aandacht op de consumentenprijzen in Amerika, die vriendelijker waren dan verwacht. Deze cijfers tonen aan dat de inflatie eindelijk begint af te nemen.

Toch reageerden de Amerikaanse beurzen hier niet direct positief op. Er zijn zorgen dat de economie misschien te snel afkoelt. Wij denken dat uit één dataset niet meteen conclusies getrokken kunnen worden. Misschien moeten we het ook anders bekijken: als de markten in Amerika hier niet direct op stijgen, kan het zijn dat er gewoon een ronde winstnemingen plaatsvindt na de recente steroïde rally, vooral in de technologiesector.

De dollar werd sterker, goud bleef krachtig liggen en zette zelfs een flinke rally in naar een all time high, terwijl olie iets lager stond. Metalen zoals koper proberen weer te herstellen, maar dit is nog niet overtuigend. Bij crypto zagen we dat de koersen overwegend in de plus stonden.

  • De consumentenprijzen (CPI) in Amerika waren vriendelijker van verwacht en de Fed fund futures speculeren er nu op dat er al in september een renteverlaging plaatsvindt. Of dat gaat gebeuren, dat durven we niet te zeggen, maar we denken wel dat de kans van een eerdere renteverlaging dan in het najaar is toegenomen. Dat houdt in dat het basisscenario zich misschien wel gaat verplaatsen van 1 renteverlaging naar in ieder geval 2 renteverlagingen dit jaar.
  • De data in Amerika zijn ondersteunend, dus supportive voor risk assets zoals aandelen. Hoewel er wel enige zorgen kunnen zijn dat deze data aangeven dat de kans dat de economie harder aan het afkoelen is, is toegenomen. Dit is een tegengewicht dan voor de bedrijfsresultaten, maar wij denken toch dat de lagere rente zwaarder gaat meetellen tenzij er een zeer harde landing komt in Amerika, of deze angst zich gaat ontwikkelen.
  • Morgen staan er enkele belangrijke punten op de agenda qua economische data. Zo krijgen we de inflatiecijfers in Frankrijk en de producentenprijzen in de Verenigde Staten.
  • Wat betreft bedrijfsresultaten beginnen de Amerikaanse financials, zoals JPMorgan, Wells Fargo, Citigroup en Blackrock, met het presenteren van hun cijfers. Deze bankresultaten kunnen de markten beïnvloeden, hoewel we slechts een beperkt effect verwachten omdat de aandacht vooral naar technologie blijft gaan.
  • Over de banken: we hebben momenteel in de VS alleen een positie in JPMorgan. We zijn ingestapt op $145,50 en de koers staat nu al op $206.
  • Het aandeel Apple is weer helemaal terug. Positieve berichten over PC-shipments en verkoopvolumes van iPhones hebben ervoor gezorgd dat het aandeel plotseling weer in een opwaartse trend zit. Hoewel wij zelf geen positie hebben, zouden we blijven zitten als je het aandeel bezit, met een meelopende stoploss in de winst.
  • IDC bracht positief nieuws over de PC-verkopen, wat niet alleen goed is voor Apple. Ook andere onderzoeksbureaus rapporteren positieve geluiden over PC's en smartphones, wat ten goede komt aan toeleveranciers zoals Taiwan Semiconductor en daardoor ook weer ASML. Beide aandelen zitten in een stijgende lijn.
  • Pepsi kwam met cijfers die redelijk voldeden aan de verwachtingen, hoewel de toekomstverwachtingen fractioneel zijn verlaagd. Sinds de covid-dip staat het aandeel Pepsi op up, maar we hebben al enige tijd onze twijfels. We zien het namelijk niet als een outperformer, maar meer als een veilige haven. Als we daarvoor kiezen, kunnen we net zo goed voor het aandeel Unilever kiezen. En dat is misschien wat we gaan doen.
  • ING heeft het koersdoel voor Heijmans aanzienlijk verhoogd en noemt het aandeel ondergewaardeerd. Wij zitten al langer op een stijging van Heijmans en voorzien nog meer winst.
  • AMD maakte woensdag bekend dat het Silo AI gaat overnemen, waarmee het haar positie in artificiële intelligentie versterkt. Dit Europese bedrijf heeft grote klanten. Wij zitten op een stijging van het aandeel AMD.
  • Sofina kreeg een afwaardering van ING qua koersdoel. Echter, deze aanpassing betekent nog steeds dat ING opwaarts potentieel ziet. Het koersdoel was gewoon veel te hoog, en we denken dat dit dossier lange tijd in de kast heeft gelegen. We rekenen op meer winst bij Sofina.
  • Bij de financiële waarde mag gesteld worden dat de stemming positief blijft. We rekenen dan ook op een verdere stijging van deze sector in Nederland en bij verschillende aandelen in Duitsland, zoals Commerzbank.
  • Het aandeel Bayer probeert zich te ontworstelen aan veel ellende. Hoewel de koers nog steeds matig tot slecht presteert, denken we dat de top van Bayer aan analisten heeft laten doorschemeren dat het misschien iets beter gaat dan verwacht. Onlangs maakte de topman bekend dat het bedrijf voorloopt met kostenbesparingen.
  • Op de commoditie-markten blijft goud goed presteren wat prima is, gezien onze long. Olie kijkt nog steeds naar boven, en bij de basis- en industriële metalen probeert koper weer te stijgen, hoewel de signalen uit China nog altijd matig blijven.
  • Het Internationale Energie Agentschap heeft de prognose voor de groei van de vraag naar olie voor 2050 verlaagd en de raming van de reserves verhoogd. Volgens het onderzoeksinstituut kan dit leiden tot een overschot aan olie. Dit soort rapporten maken weinig indruk: vaak is de situatie alweer veranderd tegen de tijd dat ze uitkomen. Olie is een complexe business die van veel factoren afhankelijk is. Daarom blijven wij op een stijging inzetten.
  • Bij crypto zien we het ene moment signalen van herstel, maar het volgende moment valt het toch weer tegen. Dit geeft ons inziens aan dat er nog steeds geen haast is. We zouden graag zien dat crypto een langere tijd consolideert.

Samenvattend waren de markten in Europa beter tot verdeeld, terwijl Amerika blijkbaar tot nu toe zoekt naar excuses om te dalen. Dit komt niet door de economische data van vandaag, die we als vriendelijk willen omschrijven. De onderliggende inflatietrend laat zien dat we voor het eerst sinds lange tijd echt een situatie hebben waarin de inflatie onder controle lijkt te komen. Hierdoor biedt de rente enige ondersteuning, maar we moeten wel blijven opletten of de economie niet te hard afkoelt.

Dat gezegd hebbende zou het helemaal niet erg zijn voor de onderliggende trend als de handel even gas terugneemt met als excuus dat de economie zogenaamd op "instorten" staat. Immers de hele "wereld" zit long en dat gaat altijd een keertje mis. En ja: "drama moet er zijn."

Tot morgen!

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.