Navigation

Dagafsluiting SCE Trader woensdag 11 september - grote val Amerika

Dagafsluiting SCE Trader woensdag 11 september - grote val Amerika

Vandaag draaide het om de inflatiegegevens (CPI) in de Verenigde Staten. Dit nadat de Amerikaanse beurzen gisteren wisselend presteerden, maar uiteindelijk hoger sloten. Azië was lager, terwijl Europa beter presteerde dan verwacht in aanloop naar deze inflatiecijfers uit de VS.

De cijfers bleken "redelijk neutraal", wat niet leidde tot hogere koersen. Amerika kende vanaf de start een sell-off en stond om half zes sterk lager en verpestte de winsten in Europa dat iets lager tot verdeeld ging.

De val van Amerika kan op allerlei manieren worden uitgelegd. Maar eigenlijk waren er geen significante verstoringen voorafgaand aan de beursdaling, en zo'n situatie is gissen en gokken. Als er geen direct aanwijsbare redenen zijn, dan zijn dit 'gevaarlijke' dips. Het geeft ook aan zoals reeds beschreven: de handel is momenteel een flipperkast.

De euro werd zwakker, en de rente daalde uiteindelijk over de gehele linie, zowel op korte als lange termijn. Goud daalde, terwijl olie vlak ging na een eerdere stijging. Industriële metalen probeerden aanvankelijk te stijgen, maar blijven gebukt gaan onder de zorgen over de zwakke economie in China. Cryptocurrencies zagen lagere koersen.

  • De consumentenprijzen in de Verenigde Staten waren op core-niveau iets hoger dan verwacht, wat kan leiden tot een renteverlaging van 0,25% door de Federal Reserve in plaats van 0,5% in september. Zie dit bericht.
  • Morgen komt de ECB bijeen, en de kans is groot dat de rente wordt verlaagd met 25 basispunten. De Europese economie verslechtert, zoals blijkt uit sombere signalen uit het bedrijfsleven, bijvoorbeeld bij BMW. Door de dalende inflatie is er ruimte voor een renteverlaging, en dit is eigenlijk al grotendeels in geprijsd in de koersen.
  • In de politieke sfeer hebben Trump en Harris hun debat gehouden, waarbij Harris als winnaar werd gezien. Een deel van de cryptogemeenschap beweert dat dit heeft geleid tot lagere cryptokoersen, aangezien Harris als anti-crypto wordt beschouwd en Trump als pro-crypto. Dit is volgens ons echter onzin. Onder de Democraten komt er juist meer regelgeving, wat op de lange termijn positief is voor crypto. Onder Trump zou er op korte termijn misschien meer ongereguleerde handel zijn. Onze visie hierover is te beluisteren in de crypto podcast die we vandaag hebben gemaakt.
  • Op het gebied van economische data worden op donderdag de wekelijkse WW-aanvragen (jobless claims) en de producentenprijzen in Amerika bekendgemaakt. Maar het belangrijkste evenement is wel de ECB meeting en de toelichting van Lagarde, waar een renteverlaging van een kwart procent niet wordt uitgesloten. 
  • Op het gebied van bedrijfsresultaten zien we dat de agenda wederom vrijwel leeg is met Brederode en Adobe die met de cijfers komen. In Adobe hebben we eerder een mooie winst veiliggesteld en in Brederode zitten we op een up vanaf februari 2024 vanaf 104,2 euro.
  • Bij Ebusco blijkt dat het Zweedse Connect Car een order bij het bedrijf heeft ingetrokken. Dit wordt gezien als een teken dat het begin van het einde in een stroomversnelling komt. Ebusco is een bedrijf waar al langer sceptisch naar gekeken wordt. Hoewel Ebusco bekendstaat als een sympathiek bedrijf, blijven de vooruitzichten negatief.
  • Er komen nog strengere regels voor ASML met betrekking tot de handel met China. Hoewel de koers van ASML vandaag niet negatief reageerde, kan dit leiden tot eerdere dan verwachte omzetderving in dat land.
  • InPost moest vandaag een stap terugdoen, aangezien één van de grootste aandeelhouders, AI Prime, een groot deel van zijn aandelen heeft verkocht. Dit valt op, vooral omdat InPost het beter doet dan de gemiddelde markt. Er heerst enige scepsis bij ons hoe dat kan, dat het bedrijf het zoveel beter doet dan gemiddeld.
  • Het Belgische TINC gaat het dividend verhogen. Hoewel er geen actie wordt ondernomen met dit aandeel, moet wel worden opgemerkt dat het een aantrekkelijk dividendrendement biedt.
  • PanTera heeft extra kapitaal opgehaald. IBA heeft hier een belang in. Dit belang zal nu verwateren, maar het laat ook zien dat er meer vertrouwen is in Pantera, wat indirect gunstig kan zijn voor IBA in de toekomst. Toch wordt het nog te vroeg geacht om actie te ondernemen met betrekking tot IBA, dit gezien de slechte grafiek.
  • UniCredit heeft haar belang in Commerzbank vergroot door een deel van de aandelen van de Duitse overheid over te nemen. Hierdoor bezit UniCredit nu 9% van Commerzbank. Commerzbank gaf later aan open te staan voor een fusie, wat kan leiden tot meer speculatie over overnames.
  • Bij speculaties over fusies zou vooral ABN-AMRO in de schijnwerpers komen te staan, aangezien geruchten over een grensoverschrijdende fusie al langer circuleren. ING wordt ook genoemd in een consolidatie.
  • Bij de Amerikaanse banken wordt minder positief gekeken naar de winstontwikkeling. Deze signalen uit de VS zouden ook van toepassing kunnen zijn op Europese banken, waaronder de visie van JPMorgan, dat te maken heeft met lagere rentebaten en een verslechtering van consumentenkredieten. Ook de zakenbank-tak van Amerikaanse financiële instellingen presteren minder goed.
  • AMG en Umicore stonden vandaag hoger door een gerucht dat het Chinese CATL van plan is de productie van een belangrijke lithium-mijn in de provincie Jiangxi te stoppen. Dit zou 8% van de markt weghalen. Hoewel dit positief lijkt, is er nog steeds een overschot. Na een tijdelijke stijging wordt verwacht dat deze aandelen weer dalen. Bij Umicore is er echter wel een positie ingenomen op een korte termijn stijging (gokken), mede vanwege haar blootstelling aan zeldzame aardmetalen, die sterk zijn gestegen.
  • De dollar-yen liet tijdens de Aziatische sessie een flinke daling zien, waarvan een deel later werd goedgemaakt. Dit geeft aan dat de dollar-yen carry trade nog steeds wordt afgebouwd. Dit komt door nieuwe uitspraken van voormalige gouverneurs van de Bank of Japan, die verwachten dat de rente in Japan uiteindelijk zal worden verhoogd en dat de bank haar obligatiebezit zal afbouwen. Hierdoor wordt het renteverschil tussen Japan en de VS kleiner, wat zou kunnen leiden tot verdere afbouw van de carry trade. Dit kan op bepaalde dagen een drukkend effect hebben op aandelenkoersen.
  • Bij de grondstoffen heeft olie de afgelopen weken flink onder druk gestaan. We verwachten dat olie nu rond het huidige niveau steun probeert te vinden. Als er echter meer signalen komen van een harde landing van de Amerikaanse economie, sluiten we niet uit dat olie nog verder kan dalen. Of dit daadwerkelijk zal gebeuren, blijft afwachten, maar het is een risicopunt voor beleggers die speculeren op een stijging.
  • Bij crypto is er nog steeds geen reden om te juichen. Altcoins liggen er als een natte krant bij. Fotootjes dat je een NVIDIA chip hebt gekocht en plotseling het middelpunt van AI bent is uiteraard, net als veel andere onzin, uitgewerkt.

Samenvattend kunnen we nog steeds niet zeggen dat er op korte termijn een duidelijke trend is. De vraag of er een harde landing komt, blijft bepalend. Beleggers verwachten dat centrale banken, met de ECB morgen, de rente gaan verlagen.

Bij een harde landing doen aandelenkoersen het statistisch gezien eerst slechter voordat ze herstellen. Bij een zachte landing, het zogenaamde Goldilocks-scenario, zouden de huidige dips en consolidaties wel eens het begin kunnen zijn van een nieuwe rally.

Qua lange trend zitten we, om daarmee af te sluiten, nog steeds in een up cycle die eind 2022 begon. Maar voor de korte termijn weten we het allemaal nog net zo niet.

Meer op onze website.

Tot morgen!

© 2024 SCEtrader.nl - Alle rechten voorbehouden.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.