Navigation

Dagafsluiting SCE Trader vrijdag 11 oktober - mooi slotakkoord

Dagafsluiting SCE Trader vrijdag 11 oktober - mooi slotakkoord

Europese markten waren vandaag in afwachting van de producentenprijzen in de Verenigde Staten, nadat de consumentenprijzen gisteren hoger uitvielen dan verwacht.

Om halfdrie kwam de PPI uit, en die bleken relatief gunstig. Dit zorgde ervoor dat de veronderstelling dat de inflatie afneemt, weer werd versterkt. Europa presteerde al beter, en Amerika opende vervolgens verdeeld. Rond halfzes zagen we dat de handel in de Verenigde Staten hoger stond, waardoor ook Europa positief de dag afsloot.

Dit gebeurde tevens in aanloop naar een vrije dag maandag in de Verenigde Staten, vanwege Columbus Day. De euro bewoog zijwaarts, terwijl de goudprijs steeg en olie iets lager noteerde. De rente liep licht op, terwijl de prijs van Bitcoin flink wist te stijgen.

Al met al was het een week waarin de koersen zich relatief goed hebben gehouden, maar de week wordt wel als rommelig beschouwd.

  • In Duitsland waarschuwde de minister van Financiën voor een fundamentele aanpassingscrisis en een mentaliteitscrisis. Dit sluit aan bij het beeld dat Duitsland als motor van Europa dreigt stil te vallen en dat er grote veranderingen nodig zijn.
  • De inflatiecijfers in Duitsland waren geen verrassing en laten de deur open voor de ECB om de rente te verlagen.
  • In China wordt dit weekend een groot stimuleringspakket verwacht, dat mogelijk de markten positief zou kunnen beïnvloeden. Er wordt gesproken over een pakket van ruim 283 miljard dollar.
  • De Franse regering kondigt 60 miljard euro aan bezuinigingen en belastingverhogingen aan voor 2025. Grote bedrijven en hoge inkomens worden tijdelijk belast. Alle belastingbetalers, inclusief de middenklasse, worden geraakt door een elektriciteitsheffing. Analisten zien nadelen voor beursgenoteerde bedrijven.
  • De kapitaalmarktrente liet een stijgende lijn zien. Dit moeten we goed in de gaten houden. Maar als de aankomende data, net als de producentenprijzen van vandaag, vriendelijker zijn, is het mogelijk dat de rente zijn top heeft bereikt.
  • Dit weekend wordt in China een belangrijke persconferentie verwacht met mogelijke grote stimuleringen. Maandag worden in China de inflatie- en producentenprijzen vrijgegeven, en komt het OPEC-rapport uit. Amerika is gesloten vanwege Columbus Day, en Theon rapporteert bedrijfsresultaten. Er staan geen resultaten op de Amerikaanse of Brusselse agenda's.
  • NVIDIA heeft aangegeven dat de vraag naar de Blackwell GPU's zo sterk is dat ze voor de komende 12 maanden zijn uitverkocht. Nieuwe bestellingen worden pas eind 2025 geleverd. Het aandeel nadert zijn oude top, en als deze wordt doorbroken, kan een verdere rally volgen. De focus ligt nu op de aankomende kwartaalcijfers, waar een groei van meer dan 80% wordt verwacht. Wij zitten al langer op een up.
  • Uber staat op een all-time high. We zitten long vanaf 37,1 dollar. Maandag komen we met een update, waarbij het aandeel verder naar boven lijkt uit te breken.
  • TomTom kwam met slechte cijfers. Elke stijging in het aandeel zien we als een "dead cat bounce", waarbij de outlook op verbetering door het bedrijf zelf geschetst, onze twijfels heeft.
  • UCB zal nieuwe onderzoeksresultaten over het management van gegeneraliseerde myasthenia gravis (gMG) presenteren. We zitten reeds op een stijging van het aandeel.
  • De presentatie van de Robotaxi door Tesla leverde niet het gewenste resultaat op voor de koers. De verwachtingen waren al laag, en de markt reageerde uiterst negatief met een sterke koersdaling. Wij denken echter dat dit tijdelijk is, en hebben hier vandaag ook aandacht aan besteed. Voor de lange termijn blijven wij geloven dat Tesla de beste papieren heeft.
  • De cijfers van JPMorgan waren sterk. Dit is een aandeel dat wij eerder hebben gekocht.
  • Wells Fargo publiceerde ook cijfers, die redelijk te noemen zijn, maar wij geven de voorkeur aan JPMorgan.
  • AMD ziet grote kansen in de markt voor artificiële intelligentie, met een hogere groeiverwachting dan voorheen. Dit werd al op donderdag bekend gemaakt. De koers reageerde hier niet op, omdat er geen concrete winstcijfers werden gepresenteerd.
  • De verkoop van elektrische voertuigen bij Volkswagen daalde verder. Wij denken dat dit ook geldt voor andere Europese autofabrikanten, met name in het midden- en laagsegment, en daarom blijven wij weg van deze sector.
  • Bij de grondstoffenmarkt steeg de goudprijs verder. Goud toont wederom zijn status als veilige haven, zowel bij geopolitieke spanningen, dalende rentes, als stijgende rentes. Dit is een opvallende ontwikkeling.
  • Wat betreft zware metalen, die gerelateerd zijn aan China, blijft geduld vereist voor een prijsstijging. Dit zal namelijk afhangen van nieuwe stimuleringsmaatregelen in China en het vertrouwen van de markt daarin.
  • De cryptomarkten lieten vandaag enige veerkracht zien, maar overtuigend was het nog niet. Wel staat Bitcoin sterk in de plus, maar ook nog steeds in een dezelfde zone als de afgelopen weken.
  • Samenvattend sloot de handel de dag af met kleine plussen. De economische data uit de Verenigde Staten zorgden niet voor verstoringen. De markten houden ook de ontwikkelingen in het Midden-Oosten in de gaten, maar men verwacht geen grootschalige oorlog, zelfs als Israël zou overgaan tot actie tegen Iran. Maar goed, dat is koffiedik kijken. Volgende week gaat de handel verder, al zal maandag vanwege Columbus Day de Amerikaanse markt gesloten zijn.

Meer op onze website.

Fijn weekend iedereen!

© 2024 SCEtrader.nl - Alle rechten voorbehouden.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.