Navigation

Dagafsluiting SCE Trader vrijdag 12 april - geen risico richting weekend

Dagafsluiting SCE Trader vrijdag 12 april - geen risico richting weekend

Schrijf je in voor een proefperiode en blijf voor slechts €3 op de hoogte van de trends op de financiële markten! Of kies voor een jaarabonnement met voordeel. Betaal met het gemak van iDEAL.

Naast de constante updates met duiding en commentaren over aandelen, crypto, macro en meer, kun je meerdere keren per dag het Beleggers Journaal beluisteren. Ook hebben we een agenda met analisten-bijeenkomsten en nog veel meer interessante informatie.


  • Na aanvankelijk een sterke start in Europa kwam er in de middag een kink in de kabel. De bankresultaten van JPMorgan leidde tot een daling op de Amerikaanse futuresmarkt voor de opening, waardoor het enthousiasme in Europa afnam. Daarna kwam het bericht uit Amerika dat Iran naar verwachting binnen 24 uur daadwerkelijk een aanval op Israël zou uitvoeren als vergelding. In de media circuleerden onbevestigde berichten over malaise aan de noordgrens van Israël. Hierdoor schoot de olieprijs omhoog en werd de dollar gekocht als veilige haven. Tegelijkertijd werden obligaties ook aangeschaft, omdat ze worden beschouwd als een veiligere belegging. Goud en zilver waren niet te stoppen, met goud dat nieuwe records bereikt. Dit resulteerde in een lage start op Wall Street, hoewel de verliezen eigenlijk meevallen relatief gezien. Crypto deed een stap terug, wat past bij het beeld van volatiliteit in de aanloop naar de halving.
  • De markten vertoonden vandaag een instabiel gedrag, waarbij de stemming snel kon omslaan van manisch naar depressief, wat aangeeft dat de markten op hun tenen lopen. Ook logisch zo voor het weekend.
  • Op de zeer korte termijn blijven we voorzichtig, gezien de wispelturigheid van de markten.
  • De rentemarkten lieten vandaag een herstel zien, waarbij de yields op belangrijke westerse leningen daalden, mogelijk als gevolg van veilige haven aankopen vanwege geopolitieke spanningen of misschien toch doordat beleggers een bodem zien in de huidige obligatiekoersen (top rente).=
  • Bankresultaten in Amerika waren gemengd tot slechter dan verwacht, met name bij JPMorgan. We blijven toch op een stijging in het aandeel zitten, omdat we denken dat de reactie van de markt overdreven is gemeten over een iets langere periode.
  • De olieprijs steeg vandaag, en als er een verdere escalatie komt dit weekend kan dit nog meer winst opleveren.
  • Zowel de goud- als zilverprijs blijven stijgen, en we voorzien momenteel nog steeds meer winst. Zoals gezegd, de Amerikanen hebben gecapituleerd aan de verkoopzijde en zijn gaan kopen.
  • China heeft haar telecomproviders gevraagd afstand te nemen van chips uit het westen, wat vooral AMD en Intel zal treffen die lager staan. Hoewel we nog steeds op een stijging zitten, zijn we voorzichtiger geworden en kijken we volgende week verder naar de situatie.
  • ASML reageerde niet op het bericht dat Huawei waarschijnlijk een groot onderzoekscentrum gaat opzetten om zelf geavanceerde chipmachines te ontwikkelen. ASML heeft voorlopig nog steeds een grote voorsprong. Desalniettemin wijst alles erop dat de orders vanuit China in de komende jaren steeds verder kunnen afnemen, zowel voor ASML als voor andere chipgerelateerde toeleveranciers en chipbedrijven zelf.
  • Binnen de chipindex in Amerika (SOX) staan op dit moment alle chipaandelen lager. Zoals eerder aangegeven sluiten we een correctie niet uit.
  • Oliebedrijven profiteren van de hogere olieprijs en de realisatie dat fossiele brandstoffen langer nodig zijn. Aandelen zoals Shell hadden een goede dag en we denken dat er meer winst kan worden geboekt.
  • De prijs van koper [copper] stijgt door. Door longposities in koper en te investeren in een aantal kopergerelateerde aandelen spelen we hier reeds eerder op in
  • JustEat presteerde goed op een rapport van UBS, hoewel we nog twijfelen over de impact ervan. Toch zetten we voor de korte termijn in op een speculatieve trading up, dat was al enkele weken geleden. Op 17 maart komt het bedrijf met een trading update.
  • Bij crypto was er een verdeeld tot lager beeld zichtbaar, waarbij Bitcoin redelijk standhoudt maar de altcoins over het algemeen teruglopen. We wachten af tot de halving voorbij is.
  • Vandaag zijn we begonnen met het kopen van Chainlink, niet omdat we verwachten dat de munt meteen zal stijgen, maar omdat het een kwalitatief sterk protocol is waarvan we denken dat de activiteiten op het netwerk de komende jaren sterk kunnen toenemen.
  • Kort samengevat, we gaan een weekend tegemoet waarin veel kan gebeuren, met name in het Midden-Oosten. Ondertussen blijven de markten op recordhoogtes (zelfs met de dip van vandaag), maar we blijven voorzichtig op de zeer korte termijn, hoewel we nog steeds een opwaartse trend zien op de lange termijn. Tegelijkertijd lijkt er mogelijk een verschuiving plaats te vinden op de markt, met iets minder enthousiasme voor techwaarden en meer interesse in aandelen in andere sectoren, zoals energie

Fijn weekend iedereen!

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.