Navigation

Dagafsluiting SCE Trader woensdag 12 juni - feest door CPI - record indices

Dagafsluiting SCE Trader woensdag 12 juni - feest door CPI - record indices

Schrijf je in voor een proefperiode en blijf voor slechts €10 een maand op de hoogte van de trends op de financiële markten! Of kies voor een jaarabonnement met voordeel. Betaal met het gemak van iDEAL.

Naast de constante updates met duiding en commentaren over aandelen, crypto, macro en meer, kun je meerdere keren per dag het Beleggers Journaal beluisteren. Ook hebben we een agenda met analisten-bijeenkomsten en nog veel meer interessante informatie.


De Europese beurzen begonnen de dag vriendelijk, maar nog enigszins afwachtend in aanloop naar de publicatie van de consumentenprijzen in Amerika. Deze data waren gunstiger dan verwacht voor de markten, waardoor de winsten werden vergroot.

Amerika opende vervolgens in recordterritorium, in afwachting van de FOMC-vergadering waar de Fed weer beslist over de rente. De verwachting is nog steeds dat de rente ongewijzigd blijft, maar de lagere consumentenprijzen zijn een opsteker.

Verder trok de markt zich vandaag minder aan van de politieke ontwikkelingen in Frankrijk, waar Macron nieuwe verkiezingen heeft uitgeschreven. De Franse banken herstelden zich.

De rente daalde duidelijk vanwege de milder dan verwachte inflatiedata in Amerika. De euro werd sterker, terwijl de olieprijs steeg. De goudprijs liep ook op en bij de industriële metalen lijkt zich een bodem af te tekenen, hoewel dit nog niet helemaal zeker is. Bitcoin vertoont een forse stijging, maar blijft nog steeds onder haar oude toppen.

  • De inflatiedata in Amerika laten zien dat het de goede kant op gaat. De markten kunnen nu met iets meer zekerheid, hoewel er nooit garanties zijn, waarschijnlijk ervan uitgaan dat de rente in november wordt verlaagd. Morgen worden de producentenprijzen bekendgemaakt.
  • Vandaag vergadert de Federal Reserve over de rente, die waarschijnlijk ongewijzigd blijft. Zelfs als voorzitter Powell hawkish klinkt, zal dit waarschijnlijk met een korrel zout worden genomen, gezien de vriendelijkere inflatiecijfers. Wat de reactie gaat worden van marken is altijd afwachten. Nu wordt er gerekend op enthousiasme, maar we weten ook uit het verleden dat je dan toch verrast kan worden. Dips zijn echter waarschijnlijk koopkansen.
  • In Europa werd vandaag gediscussieerd over de vervroegde Franse verkiezingen. Sommige economen noemen dit het "Franse Liz Truss-moment", verwijzend naar de onrust op de financiële markten in het Verenigd Koninkrijk toen Liz Truss tijdelijk premier was. Wij denken dat dit mee zal vallen en dat de daling zelfs kansen kan bieden.
  • De Europese Unie gaat extra invoerheffingen toepassen op Chinese elektrische voertuigen, waarop de Chinese beurs vannacht al daalde. Deze maatregelen lijken uiteindelijk weinig effect te hebben omdat China waarschijnlijk tegenmaatregelen zal nemen. Vooral de Duits autofabrikanten reageerde in eerste instantie negatief gezien hun grote belangen in China.
  • De IEA ziet een verdere vertraging van de vraag naar olie, wat weinig effect had, omdat de markt hier al op was ingesteld en de OPEC waarschijnlijk alles zal doen om de olieprijs niet verder te laten dalen. Dat olie in de middag terugliep had te maken met de olievoorraden in Amerika.
  • De Amerikanen gaan waarschijnlijk nog strengere beperkingen opleggen aan de export van AI-chips naar China. Dit leidde gisteren tot een korte schrikreactie, maar verder zien we geen effect omdat de vooruitzichten voor de chipsector goed blijven.
  • Ondanks enige zwakte bij de autofondsen wist de Duitse beurs, de DAX, weer verder te stijgen. Momenteel gaan we er vanuit dat de DAX de stijgende lijn blijft voortzetten. Dit is ook een beurs waar op gehandeld kan worden met ETF's.
  • De koers van Apple heeft de rally voortgezet en staat nu in record territorium. Na de grote stijging gisteren bij hoge volumes kan dit erop wijzen dat de markten nu vooruit gaan lopen op een betere toekomst van het bedrijf.
  • Umicore kwam vandaag met een winstwaarschuwing, wat niet onverwacht was. Momenteel doen we nog niets met Umicor, maar het was opvallend dat het aandeel zich gedurende de dag iets herstelde van zijn vorige dieptepunten. Mogelijk is veel slecht nieuws al in de koers verwerkt, maar we vinden het nu nog te vroeg om in te stappen.
  • DSM Firmenich verkoopt haar gistextractbusiness aan Les Saffres voor 120 miljoen euro. Dit is misschien niet de grootste deal, maar het toont aan dat DSM doorgaat met reorganiseren, wat we als positief beschouwen en waardoor de koers mogelijk verder zal stijgen.
  • Philips is morgen aanwezig op de Danske Bank Roadshow in Kopenhagen. Wij willen graag weer in Philips stappen, maar "hopen" eerst dat de koers iets corrigeert voor een beter instapmoment.
  • Fagron is morgen aanwezig bij de Degroof Consumer Foods ESG conferentie in Brussel. We volgen aandeel met interesse, maar doen er momenteel niets mee.
  • Morgen houdt Flow Traders haar AGM, en misschien komt er nieuws naar buiten. Tegelijkertijd doen wij momenteel niets met Flow Traders. In het eerste kwartaal profiteerde het bedrijf van de introductie van spot Bitcoin ETF's, maar later in het tweede kwartaal daalde de omzet, waardoor we verwachten dat Flow Traders mogelijk een verslechterend resultaat kan laten zien.
  • Wij hebben vandaag opnieuw het aandeel Supermicro (SMCI) gekocht. Eerder dit jaar hebben we geprofiteerd van een stijging en winst genomen. We verwachten dat er een opschaling kan plaatsvinden in haar business. Wiwynn is optimistisch over de vooruitzichten voor de tweede helft van het jaar. CFO Chen Changwei van Wiwynn verwacht dat AI-servers in het vierde kwartaal meer dan 50% van de omzet gaan uitmaken, ondersteund door de lancering van NVIDIA's Blackwell-producten. Mede hierdoor zijn we naar up gegaan in SMCI.
  • Volgens verschillende brokers gaat de DRAM-sector in chips naar een supercyclus. Dit is interessant voor verschillende bedrijven, zoals ASMI, die als toeleverancier hiervan kan profiteren. ASMI is weliswaar duur, maar het momentum blijft wel sterk.
  • Bij crypto werd positief gereageerd op de CPI in Amerika, mede door de dadende rente. Terwijl de koers van Ethereum is geklommen tot boven de 3600 dollar, staat Bitcoin rond de 70.000 dollar. Echter nog steeds is er geen nieuwe top bereikt die toch wel nodig is om echt een outbreak te zien. Bitcoin zit dus nog steeds in de zone waar het al langer in ligt.

Resumerend, zelfs als de Federal Reserve vanavond tijdens de FOMC-vergadering hawkish klinkt, kunnen de markten dit waarschijnlijk relativeren vanwege de vriendelijkere consumentenprijzen.

Wel willen we benadrukken dat één zwaluw nog geen zomer maakt, maar de inflatie lijkt de goede kant op te gaan en bedrijfsresultaten blijven sterk.

In plaats van stagflatie of een harde landing, kan zelfs het Goldilocks scenario weer naar voren komen. De onderliggende trend van de markten blijft in ieder geval opwaarts.

Tot morgen!

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.