Navigation

Dagafsluiting SCE Trader vrijdag 12 juli - handel Europa gewoon sterk

Dagafsluiting SCE Trader vrijdag 12 juli - handel Europa gewoon sterk

Schrijf je in voor een proefperiode en blijf voor slechts €10 een maand op de hoogte van de trends op de financiële markten! Of kies voor een jaarabonnement met voordeel. Betaal met het gemak van iDEAL.

Naast de constante updates met duiding en commentaren over aandelen, crypto, macro en meer, kun je meerdere keren per dag het Beleggers Journaal beluisteren. Ook hebben we een agenda met analisten-bijeenkomsten en nog veel meer interessante informatie.


De Europese beurzen wisten de dip van de Nasdaq op donderdag prima te relativeren. Daarbij zagen we dat de meeste indices weer hoger gingen, in aanloop naar de PPI in Amerika. Hoewel deze iets hoger uitvielen dan verwacht, in tegenstelling tot de lager dan verwachte consumentenprijsindex op donderdag, kon ook deze data Europa niet van de wijs brengen.

De gegevens geven nog steeds aan dat de inflatie qua trend daalt en dat de Federal Reserve veel relaxter mag zijn. Terwijl Amerika klimt als momentopname na de donderdag-dip, is Europa beter de dag doorgekomen.

We zagen dat de euro iets zwakker was en goud is iets lager, als milde winstnemingen na de rally, terwijl olie juist iets hoger noteert. Industriële en basis metalen kozen nog geen duidelijke richting. Bij crypto waren er plussen zichtbaar, die in Amerika iets werden vergroot.

  • We hebben we een week achter de rug waarbij we wel wat spektakel hebben gezien op de beurzen, maar de markten lieten zich niet van de wijs brengen, ondanks de sterke daling van de Nasdaq op donderdag. De onderliggende trend blijft opwaarts, met altijd de kans op winstnemingen. De rotatie uit technologie is ook maar de vraag of dat nu al zal gebeuren.
  • Op het gebied van de economische data krijgen we maandag veel data uit China. Dat kan weer inzicht geven in de economische ontwikkelingen.
  • Ondermeer Goldman Sachs en TomTom komen met cijfers maandag. Wat betreft TomTom, daar staan we nog steeds langs de zijlijn.
  • De NAVO-top gaf aan dat er meer wapens komen, niet alleen voor Oekraïne, maar ook om de NAVO verder te herbewapenen. In de defensiesector betekent dit dat hier nog steeds meer geld naartoe gaat, waardoor deze aandelen waarschijnlijk verder stijgen. In Europa hebben we Rheinmetall en Hensoldt eerder gekocht.
  • De bedrijfsresultaten van de banken van vandaag in de Amerika waren gemixt waarbij wel al langer op een up zitten in JPMorgan.
  • Lufthansa heeft haar vooruitzichten verlaagd, wat mogelijk een extra signaal is om weg te blijven van KLM. We doen daar sowieso niets mee.
  • Heijmans kan wel eens profiteren van de nieuwe plannen van het Nederlandse kabinet, dat heeft aangekondigd 100.000 nieuwe huizen te willen bouwen. Al een tijd geleden hebben we geschreven dat de verkiezingen gunstig zijn voor Heijmans. We zitten op een stijging van het aandeel.
  • NX Filtration kondigde aan dat het een nieuwe CEO krijgt en de outlook voor dit jaar handhaaft. Wij vinden die handhaving van de outlook echter twijfelachtig. We vragen ons ook af of er is geschoven met posten binnen de boekhouding, hoewel dit wel binnen de regelgeving zou zijn (let op: we hebben geen bewijs, maar wel deze gedacht, zoals we dat ook bij Alfen hadden). We doen in ieder geval niet mee aan de enorme squeeze van het aandeel en blijven, ook als het aandeel nog verder zal stijgen, weg van NXFiltration.
  • De koers van Prosus steeg, deels omdat Tencent veel meer aandelen inkoopt dan verwacht, en ook omdat de Hang Seng-index vannacht sterk was. We zitten op een stijging.
  • De markt kijkt ook uit naar de officiële bevestiging of Tesla haar symposium over de Robotaxi uitstelt van 8 augustus naar oktober. Terwijl UBS het aandeel op verkopen heeft gezet, zoeken wij juist een moment om te kopen.
  • Onderzoeksbureaus in de chipindustrie brachten positieve rapporten uit over de groei voor apparatuur, vooral in 2025, wat bullish is voor het aandeel ASML.
  • Binnen de autosector blijkt dat Mercedes meer gaat investeren in brandstofmotoren na de terugval van elektrische auto's. Dit zal waarschijnlijk ook gelden voor andere Europese automakers die momenteel worstelen om hun EV-tak winstgevend te krijgen. Het feit dat er langer in brandstofmotoren wordt geïnvesteerd, is een signaal dat Shell het eerder bij het rechte eind had. Ondanks veel commentaar op Shell had de topman gelijk dat fossiele brandstoffen nog lang nodig zijn. Wij zien een stijging van het aandeel Shell en zitten al langer op een up.
  • Het aantal 737 leveringen van Boeing is weer vertraagd volgens bronnen. We blijven weg van Boeing en zien wel een stijging bij Airbus.
  • Qualcomm versterkt haar positie in artificiële intelligentie door een samenwerking met LG Electronics. Deze samenwerking wordt verder uitgebreid, wat gunstig kan zijn. We zitten op een stijging van het aandeel.
  • De prijzen van commodities lieten vandaag een verdeeld beeld zien, waarbij de goudprijs enige winstnemingen kende. Tegelijkertijd zagen we dat olie probeerde verder te stijgen.
  • Bij crypto zien we momenteel nog steeds dat elke stijging toch wat twijfelachtig is. Hoewel Bitcoin duidelijk van de dieptepunten af is, zouden we nog steeds voorzichtigheid betrachten richting de crypto markten.

Resumerend gaan we het weekend in met een redelijk positieve stemming op de financiële markten. Natuurlijk zijn winstnemingen mogelijk. Een nieuwe test van de Nasdaq om echt een bodem te bereiken is ook nog steeds mogelijk, maar dat zal waarschijnlijk niet ten koste gaan van de opwaartse trend.

Daarbij mag er steeds relaxter worden gedacht over de rente, wat voor steun kan zorgen. Volgende week wordt het ook weer steeds drukkeker met bedrijfsresultaten die voor een gedeelte de toon gaan zetten.

Mooi weekend iedereen!

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.