Navigation

Dagafsluiting SCE Trader donderdag 12 september - Europa beter na ECB - PPI

Dagafsluiting SCE Trader donderdag 12 september - Europa beter na ECB - PPI

In Europa zagen we een krachtige start na een sterke dag op de Amerikaanse markten, die na een zigzagbeweging hoger sloten. Vooral NVIDIA en de Aziatische markten presteerden goed.

In de aanloop naar de renteverlaging van de Europese Centrale Bank (ECB) met een kwart procentpunt, bleven de koersen stevig. Vervolgens kwamen de producentenprijzen in de Verenigde Staten binnen, en die vormden op zich geen verstoring voor de markten.

Maar het was opnieuw een groot gokhuis in de VS. Europa sloot dan wel hoger, Wall Street was weer "balletje balletje" zoals dat vroeger in de Kalverstraat werd gespeeld.

  • De producentenprijzen in Amerika zijn in augustus iets meer gestegen dan verwacht, wat de kans op een renteverlaging van 50 basispunten in september vrijwel uitsluit. Voor het jaar worden nog steeds renteverlagingen van 100 basispunten verwacht, hoewel dit minder is dan voor de nieuwe data. De cijfers worden als neutraal beschouwd, zonder grote verstoringen vanwege de afnemende inflatietrend.
  • Hoewel de markt op korte termijn wellicht volatiel blijft, lijkt het erop dat beleggers weer tijdelijk willen kopen, wat zou kunnen leiden tot verdere winsten in de komende dagen. Maar zoals in de inleiding geschreven, het is momenteel ook een markt waar je op veel momenten geen idee hebt wat er gaat gebeuren.
  • Wat betreft economische data is het morgen rustiger. We krijgen de inflatiecijfers uit Frankrijk, en in de Verenigde Staten wordt het consumentenvertrouwen van de Universiteit van Michigan gepubliceerd.
  • Qua bedrijfsresultaten is er weinig activiteit op de agenda, tenzij er natuurlijk verrassingen opduiken, wat regelmatig gebeurt.
  • De rentemarkten bereiden zich nu voor op de renteverlaging door de Federal Reserve, waarbij wordt verwacht dat de rente met een kwart procent wordt verlaagd. Goldman Sachs verwacht daarnaast grotere en snellere renteverlagingen van zowel de ECB als de Bank of England.
  • Wat de Federal Reserve betreft, lijkt de beste optie om de rente in september met een kwart procent te verlagen, in plaats van met 50 basispunten, omdat een grotere verlaging dan 25 basispunten de markt mogelijk bezorgd zou maken over een harde landing van de economie.
  • De koers van NVIDIA, die woensdag al sterk steeg, staat vandaag opnieuw hoger. Dit komt door positieve uitspraken tijdens een Goldman Sachs-conferentie. Hier hebben we een artikel over geschreven. Een positief punt is dat de koers van NVIDIA boven de 100 dollar blijft, hoewel de chart er nog rommelig uitziet.
  • De aandelen van AMG en Umicore wisten te klimmen, mede doordat het Chinese CATL bevestigde de productie van lithium te verminderen door de sluiting van een productiefaciliteit. Op lange termijn blijven er echter veel uitdagingen, maar momenteel zitten we op een speculatieve up bij Umicore.
  • ABN AMRO wordt gezien als een serieuze kandidaat voor een overname of fusie. JP Morgan bracht vandaag ook een rapport uit en wees daarbij op een aantrekkelijk dividendrendement van 11%. We zien een stijging bij ABN AMRO.
  • Arcadis heeft het contract voor de Zuidasdok verlengd tot 2036, en we denken dat dit aandeel in de toekomst meer winst kan boeken.
  • Het Belgische WDP breidt zijn activiteiten in Frankrijk uit, maar we doen momenteel niets met dit aandeel, gezien de zwakke technische analyse op de chart.
  • Bayer heeft opnieuw een rechtszaak gewonnen in de zaak rond glyfosaat. Nu is het wachten op een beslissing van het Amerikaanse hooggerechtshof. Als Bayer gelijk krijgt, kan dit leiden tot een sterke stijging van het aandeel.
  • Basis- en zware metalen weten enige winsten te vertonen. We moeten echter voorzichtig zijn met te vroeg juichen over een herstel, gezien de zwakke economische situatie in China. De beurs van China sloot trouwens op het laagste punt in 4 jaar.
  • Op de cryptomarkt konden we constateren dat Bitcoin gisteren boven haar eerste VWAP sloot, maar dit is nog geen garantie voor een verdere stijging.
  • De cryptomarkt blijft onrustig, en hoewel we op lange termijn een stijging van Bitcoin verwachten, blijven we somber over altcoins.
  • Bij de grondstoffen wisten olie en goud iets hoger te noteren. Olie lijkt een bodem te vormen, maar het is nog te vroeg om dit met zekerheid te zeggen. Granen stijgen iets in iets.

Samenvattend, het was een rustige dag wat betreft bedrijfs- en economisch nieuws. De markten hielden zich goed, maar wisselvallig. September blijft een volatiele maand, maar op korte termijn verwachten we mogelijk nog een paar procent winst voordat de markt zich weer richt op waarderingen en andere fundamentele factoren. Voor de lange termijn blijft de handel in een opwaartse trend, en vooral in de VS is het motto weer "buy the dip", totdat dit weer niet opgaat.

Meer op onze website.

Tot morgen!

© 2024 SCEtrader.nl - Alle rechten voorbehouden.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.