Navigation

Dagafsluiting SCE Trader dinsdag 13 mei - afwachtend - goed nieuws uit Den Haag

Dagafsluiting SCE Trader dinsdag 13 mei - afwachtend - goed nieuws uit Den Haag

Schrijf je in voor een proefperiode en blijf voor slechts €10 een maand op de hoogte van de trends op de financiële markten! Of kies voor een jaarabonnement met voordeel. Betaal met het gemak van iDEAL.

Naast de constante updates met duiding en commentaren over aandelen, crypto, macro en meer, kun je meerdere keren per dag het Beleggers Journaal beluisteren. Ook hebben we een agenda met analisten-bijeenkomsten en nog veel meer interessante informatie.


Nadat Wall Street vrijdag verdeeld sloot en de Aziatische markten geen duidelijke richting kozen, openden de Europese beurzen nagenoeg vlak. Gedurende de dag bleef de situatie grotendeels onveranderd met goed nieuws uit Den Haag.

Later opende New York iets beter, maar dit had weinig effect op de algemene markttrend, zeker toen de boel ging haperen in New York. Uiteindelijk sloten de markten zonder echte inspiratie.

De rente daalde licht, terwijl de dollar iets verzwakte. Olieprijzen stegen en goud en zilver consolideerden. Op de cryptomarkten was een herstel zichtbaar, hoewel de koersen in het weekend juist lager waren. Per saldo boekte cryptovaluta weinig vooruitgang.

  • De onderhandelende partijen van de nieuwe Nederlandse regering, onder leiding van Geert Wilders, hebben besloten de 15% belasting op aandeleninkoop te schrappen, wat een stimulans is voor financiële instellingen en de AEX. Dit meldde Bloomberg. Deze maatregel, die breed werd bekritiseerd, maakt meer aandeleninkopen mogelijk en wordt gezien als positief voor de aandelenmarkt.
  • Later deze week komen belangrijke inflatie-data uit in Amerika, met name op woensdag wanneer de consumentenprijsindex wordt gepubliceerd. De markten hopen op gunstige data. Deze informatie kan cruciaal worden voor het bepalen van de richting van de rente in Amerika. Vooralsnog lijkt het erop dat de rente hoog blijft. Als de inflatiecijfers wel hoog blijven kan een renteverlaging verder worden uitgesteld.
  • De rentemarkten toonden een lichte verbetering gedurende de dag. Het is nog geen duidelijke trend, aangezien we pas meer weten over de inflatie en rente na de publicatie van de consumentenprijsindex in Amerika. Morgen worden de producentenprijzen vrijgegeven.
  • Wat betreft de chipsector, was er opnieuw weinig activiteit ondanks voortdurend positief nieuws. De markt heeft echter een katalysator nodig. Ondertussen kan gesteld worden dat toenemende concurrentie in de komende jaren kan leiden tot prijsdruk en mogelijk lagere marges bij chipmakers.
  • Voor Taiwan Semiconductor blijft het nieuws overwegend positief. Steeds meer bedrijven willen gebruik maken van hun foundry faciliteiten. Ook Intel zal hiervan profiteren als haar foundry's volop draaien, al zal het enkele jaren duren voordat het de hoogste technologische standaarden van Taiwan Semiconductor bereikt.
  • In Parijs wist de koers van Stellantis terrein te winnen na een recente correctie, waarbij de koers binnen een stijgend trendkanaal bleef. We vinden het momenteel te vroeg om (bij) te kopen. Misschien zijn we daarmee te voorzichtig, maar we wachten nog even af.
  • Shell heeft een nieuw record bereikt. Wij zitten al langer op een stijging aangezien we ook al langer in de strategie van de topman Sawan geloven.
  • Morgen presenteren zowel Rheinmetall als Bayer hun financiële cijfers in Duitsland. We verwachten een stijging voor beide aandelen. Rheinmetall heeft tot nu toe een aanzienlijke winst opgeleverd, terwijl we bij Bayer nog steeds op verlies staat en we te vroeg waren ingestapt. We gaan morgen de situatie opnieuw beoordelen.
  • Ook Nyxoah zal morgen haar resultaten bekendmaken. We hebben hier een gokkers positie in ingenomen, anders kunnen we het niet omschrijven. We zijn benieuwd of we hier winst op gaan maken of dat we uiteindelijk moeten gaan afschrijven.
  • Verder presenteert Alibaba morgen haar resultaten. We zijn vooral benieuwd naar de vrije kasstroom. Momenteel anticiperen we op een stijging en overwegen zelfs om onze positie verder te versterken, aangezien we denken dat Alibaba op lange termijn ondergewaardeerd is. Het feit dat het een Chinees bedrijf is mag geen belemmering vormen, aangezien het globaal actief is.
  • Op de markt voor goud en zilver was het beeld verdeeld tot iets lager, maar de edelmetalen zijn onlangs gemiddeld wel gestegen.
  • Koper blijft stijgen door de hoop op stimuleringsmaatregelen in China. We zitten al wat langer op een stijging.
  • Op de cryptomarkten was er sprake van een herstel vandaag, al zouden we dit niet willen bestempelen als overtuigend.

Resumerend, over het algemeen was het een rustige dag op de markten. Later deze week zal de aandacht vooral uitgaan naar de inflatiecijfers in Amerika. Na recente stijgingen valt op dat bepaalde sectoren, zoals de chipsector, rustig blijven.

Toch blijft de handel over het algemeen optimistisch, hoewel we nog steeds twijfelen of de markten klaar zijn voor een nieuwe grote rally. Aan de andere kant, als de inflatiedata van aanstaande woensdag gunstig zijn, kan dit de rentezorgen verminderen en mogelijk leiden tot een nieuwe opwaartse trend.

Voor ons maakt het uiteindelijke resultaat weinig uit, omdat we geloven dat de lange termijn trend opwaarts is sinds eind 2022. We blijven vasthouden aan deze visie en hopen op enige neerwaartse koersbewegingen, zodat we tegen lagere prijzen hier en daar kunnen instappen of verzwaren. Zo niet, dan blijven we ook profiteren van een uptrend.

We zijn de laatste tijd minder actief geweest omdat we denken dat de markt zich probeert te herpositioneren. Binnenkort wordt het misschien weer drukker met aankopen, maar voor nu kijken we de situatie nog even aan.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.