Dagafsluiting SCE Trader donderdag 13 juni - handel wil niet - Adyen - LOTB en meer
Schrijf je in voor een proefperiode en blijf voor slechts €10 een maand op de hoogte van de trends op de financiële markten! Of kies voor een jaarabonnement met voordeel. Betaal met het gemak van iDEAL.
Naast de constante updates met duiding en commentaren over aandelen, crypto, macro en meer, kun je meerdere keren per dag het Beleggers Journaal beluisteren. Ook hebben we een agenda met analisten-bijeenkomsten en nog veel meer interessante informatie.
De Europese beurzen begonnen voorzichtig, ondanks nieuwe records op Wall Street op woensdag en een Federal Reserve meeting die niet als verstorend werd gezien, evenals de consumentenprijzen. Ook de cijfers van Broadcom nabeurs waren sterk.
De markten gingen echter lager in afwachting van de producentenprijzen in Amerika in de middag. Die bleken niet verstorend te zijn. En de werkloosheidsclaims wijzen erop dat de arbeidsmarkt mogelijk wat afkoelt.
De Amerikaanse producentenprijzen kwamen dus milder uit dan verwacht, wat de hoop kan vergroten dat de Fed dit jaar misschien toch twee keer de rente gaat verlagen, hoewel de meeste partijen nog steeds uitgaan van één renteverlaging in november.
De markten reageerden hier echter laconiek op, waardoor de meeste indices in Europa in de min bleven staan. Amerika opende vervolgens onduidelijk. Uiteindelijk sloot Europa de dag lager af met Parijs en Frankfurt zwak.
De dollar bewoog zijwaarts. De olieprijs daalde iets. Op de rentemarkten waren er gemixte signalen. Goud en zilver daalden in prijs, en Bitcoin bleef ook iets lager ondanks dat MicroStrategy opnieuw voor 500 miljoen dollar aan Bitcoin wil kopen.
- Op de Amerikaanse obligatiemarkten is een stabilisatie zichtbaar met een mild gedaalde rente. Toch is dit nog altijd een redelijk goede performance, ook na de FOMC-meeting van gisteren.
- Het renteverschil tussen Duitsland en Frankrijk is het grootst sinds 2017. Als dit verder uit de hand loopt, kan dit eventueel druk leggen op de markten. In het verleden hebben we al eens aangegeven dat niet Griekenland of Italië, maar Frankrijk de financiële risicofactor is in Europa. Dit komt doordat ze de regels aan hun laars lappen en hun overheidsuitgaven ongecontroleerd zijn.
- In Rusland zou een bankrun gaande zijn, volgens meldingen in de media. Ook is de Russische beurs gedaald, maar tot nu toe heeft dit verder geen effect gehad.
- Biden maakt zich zorgen volgens Axios dat er een totale oorlog komt tussen Israël en Hezbollah. Hezbollah is een proxy van Iran en terroriseert het noorden van Israël al jaren. De laatste tijd schieten ze weer meer raketten en drones af en tot nu toe heeft Israël met beperkte kracht daarop gereageerd.
- Lotus en Mondelez gaan met betrekking tot bepaalde producten hun krachten bundelen, onder andere in India en voor een strategie in Europa. Dit kan wederom als een positief signaal worden gezien voor het aandeel Lotus, dat binnen de voedingssector tot de buitencategorie behoort.
- Wise heeft aangekondigd dat zij in het komende boekjaar een minder sterke winstgroei verwachten dan in het afgelopen jaar. Ondanks deze lagere groei ziet Wise de winstgroei stabiliseren op de middellange termijn. Wise wordt wel eens als concurrent gezien van Adyen. Toch zijn dit 2 verschillende bedrijven met enige overlap en niet meer. Het is dan ook niet representatief voor de sector als geheel, en ook niet van toepassing op Adyen. We zien Adyen als eerlijk gewaardeerd, maar sluiten een stijging op de korte termijn niet uit door de toenemende vraag naar technologie-aandelen.
- Binnen de chipsector zijn er steeds meer geluiden over aanstaande prijsverhogingen. Dit betekent dat chipgerelateerde bedrijven hogere prijzen aan hun klanten gaan rekenen. Ook zal Taiwan Semiconductor de prijzen voor het gebruik van foundries verhogen. Dit wijst op een gunstige ontwikkeling omdat de vraag nog steeds zo hoog is dat dit mogelijk is. Dit is ook goed voor ASML, dat kan profiteren van de grote vraag naar chipgerelateerde apparatuur.
- Broadcom kwam gisteren nabeurs met sterke cijfers. Vandaag zien we dat het aandeel daar positief op reageert. We denken dat het mogelijk is dat de koers verder kan stijgen.
- Elon Musk zou de steun hebben van aandeelhouders voor zijn mega-bonuspakket. Hierop steeg het aandeel en staat als momentopname 3% hoger. Toch is dit niet een gegeven feit en kunnen er nog juridische gevechten zijn. Momenteel zijn we neutraal op Tesla.
- TomTom heeft een overeenkomst gesloten met Miovsion. Wij blijven neutraal over het aandeel TomTom.
- Stellantis hield vandaag zijn Investor Day. Op de korte termijn zijn er duidelijke uitdagingen en is het bedrijf voorzichtiger. Voor de langere termijn zien we duidelijk potentieel in het aandeel Stellantis, wat de reden is dat we naar een trading buy zijn gegaan.
- UCB kwam met nieuwe data voor Cimzia. Dit is positief en we denken dat de koers verder mag stijgen.
- Het Belgische Azelis is gepromoveerd naar de Bel20. Op zich is dat goed voor indexbeleggen, maar we weten dat de index van België niet of nauwelijks bekend staat om indexbeleggingen. Vandaar dat het effect mogelijk beperkter kan zijn dan verwacht op Azelis.
- De Duitse automakers stonden onder druk vanwege de impact van extra sancties die de Europese Unie wil opleggen op Chinese auto's. Het blijkt echter, zoals wij vandaag ook aangaven aan de hand van een staatje, dat de invloed op Chinese automerken beperkt is gezien hun marktaandeel. Voor Duitse automerken, gezien hun marktaandeel in China, kan het echter duidelijk negatief zijn.
- Ontex kondigt een reorganisatie in België aan. Wij denken dat Ontex nog steeds te goedkoop is.
- Bij industriële metalen moet koper toch weer een stap terug doen. Misschien zijn de geruchten in de markt dat China door zijn enorme voorraden in koper is gestopt met kopen of zelfs aan het verkopen zou zijn waar. Daar is echter geen bewijs voor.
- De prijs van olie blijft een onduidelijk patroon vertonen. Wat betreft commodities, ook de basis- en industriële metalen, die onlangs een bodem leken te hebben gevonden, is het nog niet helemaal duidelijk of dit werkelijk het geval is. Wel blijven wij op een stijging van koper zitten.
- De goud- en zilverprijs blijven onder druk staan. Zoals gezegd, we verwachten een stijging van goud en staan op winst. Als we onze stop raken (verdere daling), stappen we uit.
- MicroStrategy maakte bekend nog eens 500 miljoen dollar te gaan lenen om Bitcoin te kopen. Momenteel zijn we neutraal over MicroStrategy. Eerder hadden we een stijgings-positie.
- Dat brengt ons bij Bitcoin. We zien nog steeds dat Bitcoin niet haar oude toppen kan doorbreken. Zodoende denken we dat de cryptomarkt voorlopig zijwaarts zou kunnen bewegen totdat er een duidelijk opwaarts patroon komt, wat pas na een doorbraak van Bitcoin naar nieuwe highs kan gebeuren. Ook is het mogelijk dat er een verdere correctie komt, nu er niet echt meer wordt gereageerd op positieve signalen.
Resumerend, de markten hadden vandaag geen zin. Europa was eigenlijk zwak, mede mogelijk toch ook door de ontwikkelingen rond Frankrijk. En tegelijkertijd had Amerika ook geen zin, ondanks overwegend gunstige signalen.
Dit hoort er ook wel eens een dag bij, waarbij we de situatie met de rentespread tussen Frankrijk en Duitsland nauwlettend in de gaten moeten houden. Maar momenteel zien we geen verstoring in de onderliggende opwaartse trend, met name ook gezien de positieve ontwikkelingen in de technologie sector die steun blijft bieden.
Tot morgen!
Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.
Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.