Navigation

Dagafsluiting SCE Trader vrijdag 13 september - flipper week hoger afgesloten

Dagafsluiting SCE Trader vrijdag 13 september - flipper week hoger afgesloten

De handel in Europa is de week hoger geëindigd. Het was sowieso een week waarin beleggers weer kochten op de dips, vooral in Amerika. Vandaag wisten we de winsten nog iets te vergroten. Om half zes stond Wall Street in de plus, maar wel weer met de nodige jojo zoals de laatste dagen.

De dollar werd opvallend iets sterker, terwijl analisten van grote banken juist een daling van de euro voorspellen, wat een sterkere dollar zou betekenen. De renteontwikkelingen passen zich nu aan op de gedachte dat de Federal Reserve de rente niet met 50, maar met 25 basispunten zal verlagen in september, hoewel die mening weer lijkt te draaien naar 50 basispunten.

De rente blijft overigens goed liggen. Het sentiment van de Michigan wat gemixt, maar wel iets sterker dan verwacht.

Daarnaast zagen we dat de goudprijs een record bereikte, de olieprijs bij de grondstoffen probeert steun te vinden, en op de cryptomarkten zagen we weinig grote bewegingen.

De week is redelijk goed verlopen, maar september is nog niet voorbij, en deze maand staat ook bekend om zijn volatiliteit.

  • We hebben vandaag een nieuwe podcast gemaakt met betrekking tot onze strategie en meer.
  • De Nasdaq gaat, als de winsten worden vastgehouden vandaag, de beste week van dit jaar meemaken.
  • maandag is het rustig qua bedrijfsresultaten, maar we krijgen wel de inflatiecijfers uit Frankrijk.
  • China heeft aangekondigd nieuwe maatregelen te nemen om de huizenmarkt te stimuleren, waaronder het verlagen van de hypotheekrente met maximaal 50 basispunten. Of dit genoeg is moet blijken en ook of het een negatief effect heeft op de Chinese financiële instellingen die mogelijk minder gaan verdienen.
  • De Amerikanen willen strengere regels opstellen tegen Chinese e-commerce bedrijven die gebruik maken van het zogenaamde minimis-vrijstelling, het gaat ondermeer om Temu (PDD). In het artikel wordt uitgelegd waar het om gaat. 
  • Northvolt, een Europees bedrijf van batterijen, lijkt het niet meer te kunnen winnen van de Chinesen op dit moment. Ook hier hebben we aandacht aan besteed.
  • Unilever start het tweede deel van zijn aandeleninkoopprogramma, ter waarde van 800 miljoen euro. Hoewel dit al bekend was, denken wij dat de koers van Unilever hierdoor verder zal stijgen.
  • Adobe kwam donderdag nabeurs met cijfers. Hoewel deze redelijk sterk waren, viel de outlook tegen, waardoor de koers van Adobe daalde. Eerder hebben we een mooie winst behaald met een stijging in Adobe.
  • Wat betreft Amerikaanse aandelen profiteert Oracle van nieuwe initiatieven bij OpenAI, aangezien ze partners zijn. We hebben een stop-loss gezet om de winst veilig te stellen: een free ride.
  • Als we het hebben over kunstmatige intelligentie en energie, is het Witte Huis in gesprek met bedrijven zoals NVIDIA, OpenAI en Microsoft om te kijken hoe ze het energieprobleem voor AI kunnen oplossen. Dit vraagt om een enorme hoeveelheid elektriciteit, iets waar we eerder over hebben geschreven.
  • Het Franse Worldline heeft zijn verwachtingen verlaagd, maar dit staat volledig los van de Nederlandse betalingsverwerker Adyen. Beide bedrijven zijn niet van dezelfde kwaliteit.
  • Het blijkt dat Advent zijn belang in InPost heeft verkleind. Dit volgde op een eerdere verkleining door een gerelateerd bedrijf. Wij vinden dit een vaag signaal en doen niets met InPost.
  • Brederode kwam donderdag nabeurs met goede cijfers. We zitten op een stijging en blijven daarop inzetten.
  • Bij grondstoffen hebben basis- en industriële metalen, ondanks wisselende resultaten, een redelijke week gehad. Het is echter nog niet duidelijk of de bodem bereikt is, want dit hangt samen met de wereldeconomie, en met name China. Toch waren er op vrijdag weer stijgingen te zien.
  • Wat betreft de goudprijs, zoals eerder vermeld, zitten we op een stijgende lijn en vandaag werd een nieuw all-time high bereikt. Goud is recentelijk geconsolideerd en lijkt nu de bovenkant van deze range te willen verlaten, wat eventueel duidt op een verdere rally.
  • MicroStrategy heeft weer extra Bitcoin opgekocht. Gesteld moet worden dat de koers van MicroStrategy op dit moment boven de eerlijke waarde ligt met betrekking tot de waarde van haar voorraad Bitcoin. Pas als Bitcoin echt gaat rallyen, denken we dat wij weer wat gaan doen met MicroStrategy. Eerder hebben we op een stijging gezeten en een sterke winst genomen.
  • Op het gebied van crypto: ParaFi gaat zijn portefeuille tokeniseren op de Avalanche-blockchain. Dit is een uitstekende toepassing, iets wat we al vaker hebben benadrukt. Echter, de volumes zijn nog te laag om de cryptomarkt echt te ondersteunen. Wat betreft Avalanche, daar doen wij niets mee.
  • Grayscale wil een XRP-trust lanceren, maar wij denken niet dat dit veel impact zal hebben op de XRP-token.
  • De cryptomarkten kunnen de stijgingen op de aandelenmarkten niet bijbenen. We blijven voorzichtig met altcoins en vinden dat Bitcoin nog steeds geen duidelijk signaal geeft om te verzwaren.

Samenvattend, we zijn het weekend ingegaan na een wispelturige week, vooral in Amerika. De ondertoon in de markten blijft positief, maar of we direct een nieuwe recordrally gaan zien, is nog onzeker.

Dit komt omdat de markten nog steeds bezig zijn met inschatten hoeveel de economie zal afkoelen, en dit wordt gekoppeld aan de rente. Als de markten te snel stijgen, kunnen we ook weer snel in een situatie van overwaardering terechtkomen.

Opvallend blijft dat de markt zich weinig aantrekt van negatieve macro-economische ontwikkelingen buiten de VS, zoals de situatie in China, dat 20% van de wereldeconomie uitmaakt, of de verslechterende toestand van de Duitse economie.

De markten blijven taai en weerbaar, wat goed is voor de lange termijn, maar op de korte termijn zullen we moeten afwachten wat er verder gaat gebeuren. Dit ook met volgende week woensdag de rentebeslissing in de VS, die voor een gedeelte de toon kan gaat zetten.

Meer op onze website.

Fijn weekend iedereen!

© 2024 SCEtrader.nl - Alle rechten voorbehouden.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.