Navigation

Dagafsluiting SCE Trader woensdag 14 mei - Powell en PPI - ASML - PRX - RHM en meer

Dagafsluiting SCE Trader woensdag 14 mei - Powell en PPI - ASML - PRX - RHM en meer

Schrijf je in voor een proefperiode en blijf voor slechts €10 een maand op de hoogte van de trends op de financiële markten! Of kies voor een jaarabonnement met voordeel. Betaal met het gemak van iDEAL.

Naast de constante updates met duiding en commentaren over aandelen, crypto, macro en meer, kun je meerdere keren per dag het Beleggers Journaal beluisteren. Ook hebben we een agenda met analisten-bijeenkomsten en nog veel meer interessante informatie.


Na een ochtend met een aantal belangrijke bedrijfsresultaten uit Duitsland verschoof de aandacht naar de Amerikaanse producentenprijzen, die hoger uitvielen dan verwacht, al werd dit effect deels geneutraliseerd door gunstiger herziene data uit het verleden.

Vervolgens richtte men zich op de toespraak van Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, wiens opmerking over de producentenprijzen dat deze niet "hot" waren, maar eerder gemixt, opvallend was, en ander uitspaken kwamen overeen met de verwachtingen.

De Europese beurzen toonden een consolidatie, terwijl de Amerikaanse beurzen zig-zagde met meme stocks weer hoger.

Ondanks de aanhoudende onzekerheid over het Amerikaanse rentebeleid en de anticipatie op de consumentenprijzen morgen, zagen we dat de rente daalde, de euro sterker werd, de goudprijs steeg, de olieprijs daalde en cryptovaluta wederom slecht presteerde.

  • De producentenprijzen in Amerika, hoewel iets hoger dan verwacht, maken totaal geen indruk op de markt. Cijfers uit het verleden zijn ook iets neerwaarts herzien en zodoende ervoer de markt deze data als neutraal. Morgen komen de consumentenprijzen uit en die kunnen waarschijnlijk meer indruk gaan maken.
  • Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, heeft tijdens een toespraak in Amsterdam uitgelegd dat het nog onduidelijk is of de inflatie hardnekkiger zal zijn dan verwacht en dat zijn vertrouwen in het terugdringen van de inflatie is afgenomen. Hij gaf aan dat hoewel er tekenen van afkoeling in de arbeidsmarkt zijn, het restrictieve beleid mogelijk langer nodig heeft om de inflatie terug te brengen naar 2%. Deze uitspraken waren als verwacht.
  • De rentemarkten hebben opnieuw weinig beweging laten zien. Deze wachten inderdaad af wat de consumentenprijzen zijn. Aan de ene kant neigen we naar de kans dat tienjaars papier nog één keer de 5%-grens gaat testen. Aan de andere kant denken we dat de markt de hoge inflatie al lang heeft in geprijsd. We vinden dat nu allemaal nog iets te onduidelijk.
  • De cijfers van Rheinmetall vielen iets tegen, maar de vooruitzichten zijn ijzersterk. Nadat we het aandeel eerder op rond de 223 euro op up hebben gezet blijven zitten.
  • De cijfers van Bayer waren een mixed bag. Hier geldt dat we denken dat de langzaam ingezette turn-around zijn vruchten zal afwerpen in de toekomst. Wel denken we dat we geduld moeten hebben voordat het aandeel stijgt.
  • Gesproken over aandelen waar we geduld moeten hebben, geldt dat ook voor Alibaba. De cijfers waren inderdaad teleurstellend. Toch is het aandeel veel te goedkoop. En wij denken dat uiteindelijk de koers eerder een eerlijke waarde heeft rond de 200 dollar dan de huidige prijs.
  • Vandaag werd ook bekend op een symposium in Amsterdam, dat Taiwan Semiconductor overweegt om de meest moderne chipmachine van ASML voor één van haar nieuwe chipfabrieken niet aan te schaffen. We nemen dit met een korrel zout, omdat de vraag is of dit niet puur een spelletje is om te kijken of ze de prijzen naar beneden kunnen krijgen voordat ze deze machine aanschaffen. We zijn overigens positief gestemd over Taiwan Semiconductor en over ASML.
  • DEME op de Belgische beurs was vandaag weer een uitschieter naar boven. We hebben een tijdje geleden op een stijging gezeten, een mooie winst genomen en hadden beter langer kunnen blijven zitten. Nu stappen we echter niet meer in, omdat we het aandeel "wel" duur vinden en eerst een correctie willen zien.
  • We vonden het tegenvallen dat de financiële waarden niet stegen op de kans dat de belasting op inkoop van eigen aandelen wordt geschrapt.
  • Prosus profiteerde van de cijfers van Tencent en lijkt een sterker opwaarts momentum te krijgen. We blijven zitten op een up.
  • Morgen hebben ondermeer Avantium en Corbion hun AGM. Beleggers kijken hier toch wel naar uit. We doen niks met Corbion, maar Avantium is een aandeel dat we met interesse volgen. Maar we hebben nog steeds niks gedaan.
  • De valutamarkten deden heel weinig vandaag. We zien echter dat de kans dat het renteverschil tussen Amerika en Europa toch weer groter gaat worden wel degelijk aanwezig is.
  • Bij de grondstoffen moest olie toch weer inleveren. Hou er rekening mee dat de olieprijs steunlijnen probeert vast te houden. De OPEC wil een hogere olieprijs en zal er alles aan doen.
  • Goud en zilver lieten zich weer van hun beste kant zien. We zitten hier nog steeds op een stijging.
  • De cryptomarkten hadden opnieuw een mindere dag en overwegend lagere noteringen. Voorlopig blijven we ook erg voorzichtig richting crypto.

Resumerend, het was een dag waarop de markt wachtte op de PPI in Amerika. Die waren eigenlijk iets hoger dan verwacht. Maar door herzieningen, min of meer over langere perioden, grotendeels in lijn. De markten wisten niet hoe te reageren. En uiteindelijk is er lauw op gereageerd, evenals op de speech van Powell.

Het beeld blijft op dit moment onderliggend sterk, terwijl op de korte termijn vooral de richting waarschijnlijk bepaald zal worden door de andere inflatiedata die uitkomen. Dat zijn de consumentenprijzen morgen in Amerika.

Tot Morgen!

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.