Navigation

Dagafsluiting SCE Trader vrijdag 14 juni - Europa lager met Parijs zwak

Dagafsluiting SCE Trader vrijdag 14 juni - Europa lager met Parijs zwak

Schrijf je in voor een proefperiode en blijf voor slechts €10 een maand op de hoogte van de trends op de financiële markten! Of kies voor een jaarabonnement met voordeel. Betaal met het gemak van iDEAL.

Naast de constante updates met duiding en commentaren over aandelen, crypto, macro en meer, kun je meerdere keren per dag het Beleggers Journaal beluisteren. Ook hebben we een agenda met analisten-bijeenkomsten en nog veel meer interessante informatie.


De Europese beurzen werden geteisterd door de Franse "slag". Vooral de Franse financiële aandelen kelderden door de angst dat een rechtse regering onder leiding van Le Pen voor nog minder budgetdiscipline zal zorgen.

In de loop van de dag werden de verliezen groter. Vervolgens zagen we dat de Amerikaanse beurs lager opende, maar daarna hun eigen weg gingen en weer naar boven gingen kijken. Toch dipte de Amerikanen iets op de Michigan index die meer inflatie aangaf.

Uiteindelijk sloot Europa de dag lager af. De AEX en de BEL20 deden het relatief sterk, maar waren toch ook in mineur

De dollar steeg, terwijl de Amerikaanse munt ook sterker bleef ten opzichte van de Japanse yen. Ondanks dat tijdens de rentevergadering in Japan, waar de rente ongewijzigd bleef, werd aangegeven dat in juni een nieuwe renteverhoging kan plaatsvinden.

De olieprijs liet een stijging zien, terwijl goud en zilver ook stegen. Bitcoin liet een mild herstel zien.

Op de rentemarkten zagen we dat obligaties iets hoger lagen, waardoor het effectief rendement daalde. Wel steeg het Italiaanse effectief rendement in de ochtend fractioneel, terwijl het Franse effectief rendement op tienjaars obligaties iets afnam, maar de spread ten opzichte van Duits papier blijft groot.

  • De Franse banken zijn vandaag weer hard onderuitgegaan door zorgen dat er een rechtse regering komt onder leiding van Le Pen. Onder Macron nam men het al niet al te nauw met de budgetdiscipline, en volgens economen kan dat onder Le Pen nog erger worden. Hoewel de markt nu in het narratief zit dat dit heel slecht is, en vooral de Franse banken en verzekeraars daardoor sterk dalen, blijkt dat hun exposure richting de Franse obligatiemarkt op relatieve basis in vergelijking met het verleden beperkt is. Maar dat maakt op dit moment weinig uit.
  • De Michigan-index was zwakker dan verwacht, maar de inflatieverwachting is gestegen tot 3,1%. Dit duidt op meer inflatie, waardoor de verwachting omtrent een renteverlaging iets kan afnemen. Wij nemen de Michigan-cijfers met een korreltje zout, omdat de enquête met relatief weinig mensen is uitgevoerd.
  • De cijfers van Adobe, die donderdag nabeurs bekendgemaakt werden, waren sterk. We hebben eerder een stijging meegemaakt en mooie winst genomen rond de 500 dollar. Ondanks de stijging wachten we nu nog steeds af.
  • ON Semiconductor heeft gewaarschuwd voor zwakte in de automotive sector en gaat personeel ontslaan. Wij denken dat dit in de basis geen negatieve invloed heeft op een bedrijf als Melexis. Het is dan ook onze visie dat Melexis momenteel rond een bodem ligt. Vandaar dat we recent een positie in het aandeel hebben ingenomen.
  • Uit een interne notitie bij Umicore blijkt dat er een bevriezing komt van de lonen. Dit geeft de ernst aan van de situatie nadat het enkele dagen geleden een winstwaarschuwing gaf. Deze winstwaarschuwing was voor ons niet onverwacht zoals we reeds eerder ook hebben geschreven. Het bevriezen van de lonen betekent kostenbesparingen, maar wij vinden het nu nog te vroeg om in het aandeel te stappen.
  • Maandag houdt ING zijn Capital Markets Day. Wij rekenen op positief nieuws met betrekking tot de inkoop van eigen aandelen. Ook kan ING ingaan op haar (indirecte) exposure richting Frankrijk, die volgens ons geen gevaar vormt voor het bedrijf. Dat weten we maandag. Indien positief nieuws volgt, sluiten we een verdere stijging van het aandeel niet uit.
  • De Duitse autofabrikanten vrezen de nieuwe maatregelen van de EU met betrekking tot invoersancties op Chinese auto's. Het blijkt dat de Duitsers zelfs willen gaan lobbyen om deze invoerrechten door Europa te verzachten. Zoals besproken kan het effect voor de Duitse autofabrikanten, gezien hun belang in China, veel schadelijker zijn als China maatregelen gaat nemen.
  • ByteDance blijkt 2,1 miljard te gaan investeren in een AI-center in Mali. Dit zouden we ook als positief kunnen benadrukken voor Prosus.
  • DSM-Firmenich wist zich zoveel mogelijk te onttrekken aan de malaise door een brokers upgrade van Deutsche Bank. Ook wij zijn sinds kort bullish op DSM Firmenich.
  • De koers van Heijmans zou volgens ons verder omhoog mogen. Heijmans meldde een nieuwe opdracht voor provinciale wegen in Utrecht. Het aandeel Heijmans staat er goed voor.
  • De koers van Rheinmetall daalde sterk omdat het personeel gaat outsourcen van de Continental. Dit wordt gezien als een signaal dat Rheinmetall personeelstekort heeft, wat een negatief effect kan hebben op de resultaten op de korte termijn. Wij denken echter dat dit juist positief opgevat kan worden omdat het duidelijk is dat Rheinmetall de vraag niet aan kan. Bij een verdere daling gaan we dan ook groter in het aandeel. We zitten al langere tijd in Rheinmetall en staan op een forse winst. Bij een verdere dip sluiten we niet uit dat we bijkopen.
  • Elon Musk heeft tijdens een bijeenkomst gezegd dat de waarde van Tesla kan stijgen naar 25 biljoen dollar vanwege humanoïde robots genaamd Optimus. Ter vergelijking, de huidige waarde van Tesla is ongeveer 580 miljard dollar. Wij denken ook dat Optimus de grote nieuwe winstdrijver gaat worden bij Tesla. We zitten nu nog neutraal, maar zodra het marktsentiment omslaat, gaan we waarschijnlijk weer vol in het aandeel, juist vanwege de humanoïde robots.
  • Verschillende luxebedrijven verlagen hun prijzen sterker dan verwacht in China om kopers aan te trekken volgens Bloomberg. Onder andere Kering waar we niks mee doen. Wat betreft LVMH, waar we op een up zitten, staat op het punt dat we worden uitgestopt. We zijn al langer bullish op LVMH en zijn meerdere malen in- en uitgestapt. De laatste trade, die in de winst heeft gestaan, heeft nu de winst geheel verloren. Maandag kijken we of de stop definitief is doorbroken. Als we weggaan uit LVMH, zien we dit echt wel als tijdelijk.
  • Het blijft spannend of olie zijn steungrenzen houdt: we zitten momenteel nog steeds op een stijging.
  • Gesproken over steungrenzen, dat brengt ons bij goud en de zilverprijs. Bij goud zien we ook nog steeds een hapering, maar we verwachten dat de goudprijs steunlijnen zal behouden en vervolgens verder zal stijgen.
  • Bij de basis- en industriële metalen is het beeld voor de korte termijn nog steeds onduidelijk. We zitten al vrij lang op een stijging van koper met een mooie winst en verwachten daar ook meer winst op de lange termijn, ook al zou de markt op korte termijn haperen. Dat geldt trouwens ook voor aandelen die sterk gerelateerd zijn aan koper.
  • Bij crypto maakte de CEO van Tether duidelijk dat Bitcoin de enige gedecentraliseerde valuta in de wereld is en sprak hij zich uit tegen memecoins.
  • Volgens Fox is de kans dat er een Ethereum ETF wordt goedgekeurd in Amerika tegen het einde van de zomer, wat dan juli of augustus zou zijn.

Resumerend, het was de zoveelste off day in Europa, waarbij Parijs flink onderuit tuimelde. Amsterdam en Brussel wisten de verliezen nog te beperkt houden. Terwijl, van Amerika kan gesteld worden, dat het eruit ziet dat het nog steeds probeert de recordjacht voor te zetten.

In ieder geval blijven we volgende week verder gaan met de thema's zoals rente, de ontwikkelingen in Frankrijk en natuurlijk de over het algemeen beter dan verwachte bedrijfsresultaten. De onderliggende toon en trend in de markten lijkt nog altijd opwaarts te zijn.

Fijn weekend iedereen!

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.