Navigation

Dagafsluiting SCE Trader woensdag 14 augustus - handel onduidelijk - besluiteloos

Dagafsluiting SCE Trader woensdag 14 augustus - handel onduidelijk - besluiteloos

We hebben een nieuw onderdeel toegevoegd aan onze feed op onze website: 'Buy the Dip en Sell the Rip'.

De Europese beurzen sloten de dag overwegend verdeeld af, met Brussel zwak. De handel stond de hele dag in het teken van de Amerikaanse consumentenprijzen, na de gunstige producentenprijzen van dinsdag.

De consumentenprijzen kwamen grotendeels overeen met de verwachtingen, waardoor de markten aanvankelijk nauwelijks reageerden. Echter, onderliggend worden de cijfers niet als verstorend gezien. De Amerikaanse markten openden verdeeld, en om half zes stonden de belangrijkste indices nog steeds onbeslist.

De markten lijken zich weinig aan te trekken van geopolitieke onrust, en de handel wordt gekenmerkt door overwegend lagere omzetten dan gemiddeld.

De rentemarkten blijven vriendelijk, terwijl de dollar verzwakt. Goud was lager en de olieprijs is ook in de min. De basis- en industriële metalen ondervinden nog steeds hinder van de negatieve ontwikkelingen in China. De prijzen van cryptovaluta zijn weer lager.

  • De inflatie in Amerika, gemeten aan de CPI (consumentenprijsindex) kwamen grotendeels in lijn uit. Hoewel de cijfers wijzen op een afnemend inflatieprobleem, ligt deze nog steeds boven het 2%-doel, waardoor de Fed waarschijnlijk pas in september de rente zal verlagen en geen noodverlaging gaat doorvoeren. De cijfers worden over het algemeen als positief gezien en vormen geen verstoring voor risicovolle activa qua lange trend, wat suggereert dat een 'Goldilocks-scenario' nog steeds mogelijk is.
  • De economische groeicijfers in Europa waren neutraal voor de markten, waarbij er wel een vertraging in de werkgelegenheid zichtbaar is. Dit kan erop wijzen dat, hoewel de ECB nu een pauze kan inlassen in renteverhogingen, de rente uiteindelijk verder naar beneden zal gaan.
  • In Japan worden de economische groeicijfers vrijgegeven, terwijl in China de detailhandelsverkopen en de industriële productie op de agenda staan. In het Verenigd Koninkrijk worden niet alleen de economische groeicijfers, maar ook de industriële productie en de handelsbalans gepubliceerd. In de middag volgen in de VS de wekelijkse werkloosheidsaanvragen (jobless claims), de detailhandelsverkopen, de importprijzen en de industriële productie.
  • Wat betreft de bedrijfsresultaten presenteren onder andere NN Group, Adyen, Envipco en Fastned hun cijfers, evenals grote internationale bedrijven zoals Walmart, Deere en Applied Materials.
  • Er zijn steeds meer partijen die stellen dat, ondanks dat de Israëlische militairen momenteel in de hoogste staat van paraatheid verkeren, Iran mogelijk niet de durf heeft om een grote militaire actie te ondernemen. Maar zeker weten doen we het nog steeds niet. Er gaat sowieso iets gebeuren.
  • De huidige Japanse premier Kishida zal binnenkort aftreden. De verwachting is dat zijn opvolger minder soepel zal zijn in de houding van de Bank of Japan met betrekking tot het losse beleid. Hoewel de Bank of Japan de rente zal verhogen, vreest men voor de negatieve gevolgen op de financiële markt en heeft de bank inmiddels aangegeven dat er mogelijk niets verandert in het rentebeleid als dit een negatieve invloed heeft op de markten. Nu is het afwachten wie de nieuwe premier zal worden.
  • Federal Reserve-medewerker Bostic heeft zijn toon veranderd van havik naar duif en bevindt zich nu in het kamp dat de rente binnenkort verlaagd zou mogen worden.
  • Rheinmetall heeft een slimme overname gedaan in Amerika van LOC, een sterke zet die naar verwachting zal leiden tot verdere stijging van het aandeel.
  • Het grootste staalbedrijf ter wereld, Baowu, heeft verklaard dat de huidige crisis erger is dan die van 2008 en 2015. Dit duidt erop dat de Chinese economie er erg zwak voor staat.
  • De Amerikaanse overheid overweegt volgens de media een mogelijke opsplitsing van Alphabet (zie ook onze feed). Tot nu toe heeft dit weinig invloed op de koers, omdat dit soort processen vaak moeizaam en langdurig zijn, en bovendien regelmatig zonder succes eindigen.
  • Tencent heeft indrukwekkende kwartaalcijfers gerapporteerd met een winststijging van 82%, grotendeels dankzij de sterke prestaties van hun gamingafdeling, met name het succes van Dungeon & Fighter Mobile. Deze groei is gunstig voor Prosus $PRX, dat een aanzienlijk belang in Tencent heeft.
  • Sipef presenteerde tegenvallende cijfers en een winstwaarschuwing, wat wellicht geen aanleiding geeft om op dit moment iets met het aandeel te doen.
  • Het opslagbedrijf Shurgard rapporteerde sterke cijfers en verhoogde de verwachtingen. Dit zou mogelijk een kleine stijging in de aandelenkoers kunnen veroorzaken, maar zoals eerder aangegeven, laten wij het aandeel verder links liggen.
  • Het Noorse staatsfonds heeft zowel zijn belangen in ASML als in Novo Nordisk verlaagd. Dit zegt echter weinig over de vooruitzichten van deze bedrijven. De verlaging kan puur technisch van aard zijn, omdat deze aandelen fors zijn gestegen en anders een te grote weging krijgen.
  • TUI heeft sterke cijfers gepresenteerd, waarop de aandelenkoers is gestegen. Hoewel wij TUI ondergewaardeerd vinden, is de instroom van beleggersgelden naar dit aandeel nog steeds beperkt. Daarom gaan we waarschijnlijk naar een neutraal standpunt bij een iets verdere stijging, ondanks de onderwaardering.
  • Zowel RWE als E.ON kwamen met cijfers en voor beide aandelen hanteren wij nu een neutraal standpunt. Vandaag hebben we overigens onze positie in E.ON met een kleine winst afgesloten.
  • De koers van Ebusco is sterk gestegen, wat volgens Robbert Manders van Antaurus Capital Management mogelijk te wijten is aan een short-squeeze. Dit gebeurt ondanks eerdere druk op het aandeel en zorgen over een mogelijke nieuwe emissie. Veel shortposities zijn recentelijk gedekt, en het wordt steeds moeilijker om aandelen te lenen, wat bijdraagt aan de short-squeeze. De kosten voor short gaan zijn gestegen tot 70% per jaar, en er zijn bijna geen brokers meer die deze optie aanbieden.
  • Uit de cijfers van Foxconn blijkt dat er een sterke vraag is naar AI-servers en dat de leveringen van de GB200-servers in het vierde kwartaal van 2024 gaan beginnen. Dit is goed nieuws voor NVIDIA.
  • Thyssenkrupp heeft voor de derde keer dit jaar zijn vooruitzichten verlaagd. Het bedrijf kampt met voortdurende winstwaarschuwingen en de somberheid rond het bedrijf neemt alleen maar toe. Onlangs hebben we onze positie in Thyssenkrupp geneutraliseerd, helaas met enig verlies.
  • De goudprijs blijft stabiel en lijkt nog steeds te lonken naar nieuwe records. Dit hoeft niet in een rechte lijn te zijn.
  • De olieprijs is gedaald, mede omdat er nog steeds geen escalatie is in het Midden-Oosten.
  • Wat betreft de prijzen van zware metalen, daalde de prijs van ijzererts sterk op de beurs van Singapore. Dit komt door de zorgen over de vraag vanuit China. Andere metalen op de Westerse beurzen weten geen richting te bepalen.
  • Bij crypto is Coinbase bezig met de mogelijke lancering van cbBTC, een nieuwe innovatie die een rol zou kunnen spelen binnen haar Base-netwerk. Base lijkt momenteel veelbelovend, maar het moet ook worden opgemerkt dat Coinbase relatief duur is en vooral wordt gezien als een trading stock.

Samenvattend kunnen de Amerikaanse consumentenprijzen als neutraal tot licht positief worden beschouwd. Hoewel de kans op een noodrenteverlaging door de Federal Reserve is afgenomen, suggereren deze cijfers dat de economie mogelijk nog steeds in een 'Goldilocks-scenario' kan zitten.

Dit betekent dat de onderliggende trend van de markten opwaarts blijft, met op de korte termijn nog altijd potentiële verstoringen door geopolitieke ontwikkelingen. Economisch gezien worden steeds meer problemen in kaart gebracht, wat gunstig is voor de markt. Meer op onze website.

Tot morgen!

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.