Navigation

Dagafsluiting SCE Trader maandag 14 oktober - Columbus trakteert op chips

Dagafsluiting SCE Trader maandag 14 oktober - Columbus trakteert op chips

Na een overwegend beter Azië, een hogere sluiting op vrijdag in Amerika en beperkte handel vandaag in Amerika vanwege Columbus Day, hebben we een dag gezien waarop de koersen eerst ronddobberden met een positieve ondertoon. En op een "halve vrije dag" begon de S&P 500 op een record.

Tijdens Columbus Day zijn de obligatiemarkten in de VS gesloten en openen dinsdag weer. De New York Stock Exchange en Nasdaq blijven open, maar de banken zijn gesloten. Er is dus wel handel, maar het is vergelijkbaar met een soort vrije dag op Wall Street.

De handel is New York opende hoger en staat om halfzes nog steeds in de plus, maar loopt in weerstand en is van de toppen af. De Europese beurzen zijn uiteindelijk hoger gesloten, hoewel Frankrijk achterbleef vanwege de downgrade naar een negatieve outlook door Fitch. Ook leidde de dip na de opening op Amerikaanse indices tot enige hoogtevrees.

Tevens hadden we vandaag te maken met een sessie waarin de dollar niet veel deed en goud koos een daling. De koers van Bitcoin zette een sterke rally in en steeg richting de 65.000 dollar. Dit wordt nu toch toegeschreven aan de kans dat de stimuleringen in China indirect via Hong Kong ook tot liquiditeit leiden in Bitcoin. Iets waar we eerder op wezen en toen nog geen effect had: nu wel.

De olieprijs was lager. Dit kwam doordat diplomatiek verkeer suggereert dat als Israël een beperkte actie doet op Iran, het regime van Iran de zaak als 'afgedaan' ziet. Of dat ook zo gaat, is een tweede. Ook werd bekend dat de OPEC de wereldwijde vraagprognose voor olie heeft verlaagd voor de derde maand op rij.

Op de obligatiemarkten zagen we dat de rendementen op Amerikaans papier wat opliepen (officieus), terwijl de rendementen op Duits papier daalden.

Het was al met al een mooie dag, en een dag waarop we weer wat terreinwinst wisten te boeken. De markten en banken in Amerika zijn morgen weer allemaal open, en dan zal moeten blijken of we de positieve toon kunnen voortzetten.

  • Wat betreft economische data krijgen we morgen ondermeer de werkloosheidsgegevens in het Verenigd Koninkrijk, inflatiedata in Frankrijk en de ZEW-economische sentimentindex.
  • Qua bedrijfsresultaten komen Bank of America, Goldman Sachs, Citigroup, Johnson & Johnson en UnitedHealth met resultaten.
  • Fastned komt ook met de cijfers. Wat betreft Fastned, hoewel we het een fascinerend bedrijf vinden in een groeiende sector, doen we nog steeds niets met het aandeel. Dit omdat we rekening houden met het feit dat er nog veel meer geld moet worden opgehaald. Fastned leent momenteel steeds tegen tarieven van 6%, en we denken dat deze rentelasten uiteindelijk een probleem kunnen vormen.
  • Vandaag hebben we ook weer een video geplaatst van Hubert Meijles, de optiespecialist, en een korte briefing van Mathijs Kriek, die zich bezighoudt met crypto en digitale valuta.
  • Frankrijk begint een bedreiging te vormen voor de stabiliteit van de Europese Unie, althans als je het vanuit een bepaalde invalshoek bekijkt. Fitch heeft de rating naar negatief gezet, omdat Frankrijk zich nog steeds niet aan de begrotingsafspraken met Brussel houdt.
  • Terwijl chipfabrikanten het goed deden, blijft NVIDIA de "leader of the pack". Het aandeel staat bijna op $139, dicht bij zijn all-time high van $140,76. Bij een doorbraak van deze top is er kans op een verdere melt-up.
  • Uber steeg vrijdag naar een recordhoogte omdat beleggers het Robotaxi-evenement van Tesla teleurstellend vonden. Wij denken dat dit uiteindelijk zal meevallen en dat Tesla zal stijgen. Wat betreft Uber zitten we al langere tijd op een stijging en voorzien meer winsten.
  • Het aandeel Ahold moest terug omdat UBS het verkoopadvies herhaalde en door een artikel van RTLZ dat zou hebben uitgerekend dat Ahold door de overname van FreshDirect uiteindelijk een verlies van ongeveer een half miljard euro heeft geleden. FreshDirect is inmiddels een afgesloten hoofdstuk, en hoewel we voor de lange termijn niets met het aandeel doen, lijkt deze dip misschien wel wat overdreven.
  • Het goede nieuws rondom Taiwan Semiconductor blijft maar komen. Media berichten dat de projectlijst van Taiwan Semiconductor voor 3nm-chips aanzienlijk is gegroeid en nu ook geavanceerde technologieën omvat, zoals kunstmatige intelligentie, de AMD MI350-serie en de NVIDIA Rubin-serie. Dit is niet alleen goed voor Taiwan Semiconductor, maar kan ook gunstig zijn voor ASML op de lange termijn als leverancier van chipmachines.
  • UCB heeft belangrijke goedkeuring gekregen van de Amerikaanse toezichthouder FDA voor bimzelx. Dit houdt in dat er een grotere injectie kan worden gegeven, waardoor mensen minder vaak dit medicijn hoeven toe te dienen. Dit beschouwen we als duidelijk positief nieuws.
  • Dit weekend maakte Boeing abominabel slechte cijfers bekend. We zien nog steeds geen reden om iets te doen met Boeing.
  • Ook is bekend geworden dat Alibaba aanzienlijke groei vertoont in zijn 88VIP-programma van Taobao, met een toename van 67% in het aantal gebruikers dat geboren is na het jaar 2000. Dit is positief nieuws, omdat Alibaba recent ook een samenwerking is aangegaan met Tencent via WeChat, gericht op jonge mensen. Dit is niet alleen goed voor Alibaba, maar ook voor Prosus.
  • Bij grondstoffen probeerden de industriële metalen wel wat te stijgen, maar er is nog steeds geen overtuiging. De kans is echter aanwezig dat er door alle stimuleringsmaatregelen in China langzamerhand een bodem wordt bereikt. Toch kan het zijn dat de industriële metalen eerst meer stimuleringen uit China willen zien voordat er weer een opwaartse trend wordt ingezet.
  • Volgens Dragosch, een crypto-volger, kan MicroStrategy een verdere short squeeze naar boven laten zien omdat het mogelijk wordt opgenomen in de Nasdaq 100. Wij hebben eerder op een stijging gezeten van MicroStrategy en zijn met een sterke winst uitgestapt. De huidige rally weerspiegelt op geen enkele wijze meer haar belang in Bitcoin. Met andere woorden, het aandeel is veel te ver overgewaardeerd. Dat betekent echter niet dat er geen verdere squeeze naar boven kan plaatsvinden voor nuchterheid weer de overhand krijgt.
  • Bij crypto was er een negatief verhaal van DuoNine dat Uniswap mogelijk Ethereum in de problemen kan brengen omdat het zijn eigen Layer 2-oplossing heeft gelanceerd. We doen niks met beide munten.
  • Bitcoin liet zich van zijn beste kant zien met een sterke rally. We moeten wel rekening houden met de afwezigheid van instituten, aangezien de Amerikaanse banken gesloten zijn. Dit betekent dat deze rally nog niet al te veel zegt over de onderliggende trend. Maar als het inderdaad zo is dat er (speculatieve) inflows vanuit China (via Hong Kong) naar Bitcoin gaan, dan maakt Bitcoin kans om in ieder geval de oude top te testen. Dan moet blijken of er ook een doorbraak komt.
  • Utility tokens zijn digitale munten die toegang bieden tot specifieke producten of diensten binnen een blockchain-platform, maar ze trekken vaak niet genoeg gebruikers aan om een stabiele economie te creëren. Ook daar zijn we vandaag op ingegaan. Utility tokens zijn meestal afhankelijk van speculatie. Dit maakt investeren in utility tokens riskant, omdat hun waarde sterk fluctueert en vaak niet is gebaseerd op daadwerkelijke vraag naar de onderliggende diensten.

Samenvattend was het dus een dag waarin we een vriendelijke toon hebben gezien en in Amerika zijn er nog maar drie toetsen op het keyboard: kopen, meer kopen of nog meer kopen. We kunnen we stellen dat de markt, gedreven door liquiditeit, nog steeds op elke dip wordt gekocht.

Dit kan lang doorgaan. En hoewel de trend naar boven is, volgt vaak na zo'n stampede ook weer een moment van realiteit. Maar dat is nu blijkbaar nog niet het geval en het jagen op records is in volle gang.

Meer op onze website.

Tot morgen!

© 2024 SCEtrader.nl - Alle rechten voorbehouden.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.