Navigation

Dagafsluiting SCE Trader vrijdag 15 maart - handel blijft in het defensieve

Dagafsluiting SCE Trader vrijdag 15 maart - handel blijft in het defensieve

Krijg toegang tot alle artikelen op de website van SCE Trader. Voor €3 kan je zonder verdere verplichtingen een proefperiode van 14 dagen afsluiten. Ga naar abonnement en meldt je aan. Je hebt dan toegang tot de real-time feed en alle artikelen met duiding en visie over aandelen, rente, crypto, macro en meer.

Let op: Belangrijke cijfers die na 17.30 uur worden bekendgemaakt en die wij belangrijk vinden, worden meegenomen in de feed de dag erna. Alle gegevens zijn onder voorbehoud.

Hierbij zijn we aan het einde van deze dag. Een korte terugblik en focuspunten voor de volgende sessie:

  • Vandaag kenmerkte Europa zich door een "matte" handelsdag met een beperkte nieuwsstroom. De handel begon zijwaarts en behield dit patroon gedurende de dag. New York opende lager in de middag, waarbij de overwaardering van perfectie duidelijk werd, zoals bleek uit de koersdaling van Adobe na de bekendmaking van de cijfers. In Brussel was Brederode een uitschieter naar boven. Op de rentemarkten was er een stijging van het effectieve rendement, dit in aanloop naar de vergaderingen van de Bank of Japan en de Federal Reserve volgende week. De dollar handhaafde zijn positie en bewoog zijwaarts, terwijl olie iets lager noteerde en de goudprijs consolideerde. De cryptomarkten stonden onder druk, maar dit wordt gezien als een tijdelijk fenomeen na recente sterke stijgingen. De markt houdt nu de bodems in de gaten om te zien of deze inderdaad hoger zullen liggen na een eventuele correctie in Bitcoin.
  • De markten gaan volgende week richting de FOMC-meeting. De rente wordt verwacht ongewijzigd te blijven, maar Powell kan tijdens de persconferentie signalen geven over het tijdstip van toekomstige renteverlagingen.
  • Volgende week vergadert de Bank of Japan. De markt rekent op het verlaten van negatieve rentes en een mogelijke renteverhoging.
  • De sanctieoorlog tussen China en het Westen lijkt te escaleren naarmate de Amerikaanse verkiezingen dit najaar naderen.
  • Op het politieke vlak heeft China aangekondigd dat het wil dat elektrische automakers meer lokale chips gaan gebruiken, wat wijst op een verdere trend richting protectionisme. Deze trend wordt naar verwachting voortgezet in aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen.
  • Prijzen van de meeste commodities stijgen, vooral koper. De rally in koper kan zich mogelijk voortzetten.
  • Binnen de grondstoffenmarkt blijft de prijs van ijzererts dalen als gevolg van aanhoudende zorgen over de groei van de Chinese economie.
  • Nvidia houdt zijn grote AI-conferentie volgende week. Mogelijk komt er nieuws over nieuwe toepassingen, maar het effect op het aandeel is voor de korte termijn onzeker.
  • Europese beurzen reageren nog niet op mogelijk snel aankomende renteverlagingen van de ECB. De Amerikaanse beurs blijft gevolgd worden als de leider.
  • Het technisch beeld van belangrijkste indices blijft opwaarts, maar de kans op een correctie of consolidatie is groter geworden.
  • Het thema defensie blijft spelen. Europa wil defensie-uitgaven verhogen, met een leidende rol van de Franse politiek dat als land de twee na grootste defensieproducent in de wereld is.
  • De Duitse kanselier Scholz heeft verklaard wapens voor Oekraïne te willen kopen op de wereldmarkt. Dit is muziek in de oren van defensie-aandelen zoals Rheinmetall en andere spelers. Wij zitten al langer op een up in verschillende defensie aandelen.
  • Crypto-markten gaan mogelijk richting een volatiel weekend. Recent is zand in de motor gegooid. Dat is geen slecht signaal voor de langetermijntrend. De markt moet na de rally immers eerst aantonen dat de bodems hoger worden.
  • Altcoins kunnen verdere hypes ervaren, maar sommige munten zijn gestegen op basis van onjuiste informatie over bijvoorbeeld AI. Zodoende hellen we meer over naar de kans dat er dalingen gaan plaatsvinden in de komende dagen waarbij in de echte spelers met toepassingen dan weer nieuwe kansen komen (geen garanties) .
  • Resumerend. de veronderstelling is dat de trends van deze week worden voortgezet in de aanloop naar de FOMC-meeting en de mogelijke renteverhoging van Bank of Japan. Dit is een korte-termijn-consolidatie of zelfs een correctie.

Iedereen een mooi weekend!

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.