Navigation

Dagafsluiting SCE Trader maandag 15 april - slappe rebound - rente weer hoger

Dagafsluiting SCE Trader maandag 15 april - slappe rebound - rente weer hoger

Schrijf je in voor een proefperiode en blijf voor slechts €3 op de hoogte van de trends op de financiële markten! Of kies voor een jaarabonnement met voordeel. Betaal met het gemak van iDEAL.

Naast de constante updates met duiding en commentaren over aandelen, crypto, macro en meer, kun je meerdere keren per dag het Beleggers Journaal beluisteren. Ook hebben we een agenda met analisten-bijeenkomsten en nog veel meer interessante informatie.


  • Vanochtend openden de Europese beurzen rustig na een tumultueus weekend. De winsten groeiden gedurende de dag. Toen de Amerikaanse markten vervolgens hoger begonnen, vooral vanwege betere dan verwachte resultaten van Goldman Sachs, ontstond er enige optimisme. Echter, de rente steeg, door onverwacht sterke detailhandelsverkopen, wat aanvankelijk werd genegeerd maar later toch de aandacht trok waardoor Amerikaanse investeerders voorzichtiger werden. Op dat moment kwam ook het nieuws van The Wall Street Journal dat Israël mogelijk een tegenaanval op Iran zou uitvoeren, misschien zelfs al vannacht. Dit zorgde voor toenemende twijfel op de markten. Maar het beeld werd vooral beïnvloed door de stijgende rente, terwijl opvallend genoeg de olieprijzen daalden. De edelmetalenmarkt blijft in weerstand lopen bij stijgingen. De dollar bleef zijwaarts bewegen, terwijl de cryptomarkten in Amerika weer onder druk kwamen te liggen. De markten zijn dus nog steeds onzeker en de rente kan niet volledig terzijde worden geschoven.
  • De Amerikaanse rente is over de curve verder gestegen mede door sterke detailhandelsverkopen, wat aangeeft dat bedrijfsresultaten mogelijk beter uitvallen dan verwacht, dankzij een sterke consument en economie. Ondanks deze positieve ontwikkelingen in de economie blijven we voorzichtig over aandelen op de zeer korte termijn juist vanwege de stijging van de rente.
  • Voor de chip- en mobiele markt wordt het morgen een belangrijke dag, aangezien Huawei woensdag zijn Analyst Summit 2024 houdt en er misschien al nieuws uitlekt. Verwacht wordt dat er nieuwe vooruitgang wordt gemeld op het gebied van hoogwaardige chips en mogelijk nieuwe mobiele telefoons worden aangekondigd die de concurrentie aangaan met met name Apple.
  • Just Eat brengt woensdag een handelsupdate uit. We verwachten dat deze matig zal zijn, maar de focus ligt vooral op de vraag of Just Eat plannen aankondigt voor verdere vrije cashflowgeneratie en aandeleninkoop. Daarom zijn we speculatief positief over een mogelijke stijging met de aantekening dat de huidige algehele stemming wel tegenwerkt.
  • Ageas houdt woensdag een buitengewone algemene vergadering van aandeelhouders. Het belang van Fosun is gekocht door BNP Paribas, wat heeft geleid tot een stijging van Aegas vandaag. We blijven echter aan de zijlijn staan, en hoewel ze niet direct vergelijkbaar zijn, geven we nog steeds de voorkeur aan Aegon.
  • InPost neemt morgen deel aan de WOODS's EMEA conferentie. Er kan mogelijk nieuws naar buiten komen, maar we blijven vooralsnog weg bij dit aandeel.
  • Ferrari en Iveco houden woensdag hun jaarvergaderingen. Dit kan belangrijk zijn voor Exor, aangezien deze holding belangen heeft in beide bedrijven. We vinden dat het aandeel Exor nog steeds ondergewaardeerd.
  • Goldman Sachs heeft beter dan verwachte resultaten gerapporteerd, wat in contrast staat met de zwakkere resultaten van JP Morgan. Goldman Sachs is vooral een zakenbank. Ondanks de betere cijfers blijven we voorlopig aan de kant staan wat betreft het aandeel, en willen we eerst zien of financiële waarden de kracht hebben om verder te stijgen in Amerika.
  • Apple's aandelenkoers is gedaald vanwege sombere verkoopgegevens over iPhones die door IDC zijn gepubliceerd. De korte termijnvooruitzichten voor Apple zijn uitdagend. Voorlopig wordt er geen actie ondernomen met betrekking tot Apple.
  • Tesla overweegt volgens een gelekte interne memo wereldwijd 10% van haar personeel te ontslaan, wat onzekerheid op de korte termijn met zich meebrengt voor Tesla en de elektrische voertuigenmarkt in het algemeen. Wij "hopen" dat Tesla's aandelenkoers verder zal dalen, waardoor er een koopkans kan ontstaan. Niet vanwege elektrische voertuigen, maar vanwege Humanoid Robots en de supercomputer Dojo.
  • De prijzen van goud en zilver blijven stijgen, maar telkens wanneer er een opleving is, komen er ook verkopers tevoorschijn. Het is daarom onduidelijk of deze activa direct verder kan stijgen of dat er eerst winstnemingen plaatsvinden. Goldman Sachs heeft in ieder geval opnieuw het koersdoel voor goud verhoogd met 17% naar $2700.
  • De olieprijs is gedaald, maar er is nog steeds vraag op lagere niveaus in Amerika. Een escalatie in het Midden-Oosten blijft boven de markt hangen. We blijven op een stijging zitten.
  • De crypto markt vertoonde redelijke stabiliteit na de daling dit weekend. De onzekerheid blijft echter aanwezig, met de verwachting dat de Bitcoin halving rond 20 april zal plaatsvinden.
  • Samengevat blijven we nog steeds terughoudend over de huidige situatie. Dit komt deels door ontwikkelingen in het Midden-Oosten, maar vooral door de voortdurende rentestijging. We geloven echter niet dat de onderliggende trend aangetast is, deze blijft opwaarts gericht. Desalniettemin sluiten we voorlopig het idee van consolidatie niet uit of een ronde winstnemingen. Daarom blijven we liever voorzichtig voor nu.

Tot morgen!

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.