Navigation

Dagafsluiting SCE Trader woensdag 15 mei - data VS worden positief ontvangen

Dagafsluiting SCE Trader woensdag 15 mei - data VS worden positief ontvangen

Schrijf je in voor een proefperiode en blijf voor slechts €10 een maand op de hoogte van de trends op de financiële markten! Of kies voor een jaarabonnement met voordeel. Betaal met het gemak van iDEAL.

Naast de constante updates met duiding en commentaren over aandelen, crypto, macro en meer, kun je meerdere keren per dag het Beleggers Journaal beluisteren. Ook hebben we een agenda met analisten-bijeenkomsten en nog veel meer interessante informatie.


De Europese beurzen namen een afwachtende houding aan in de aanloop naar belangrijke economische data uit Amerika: de consumentenprijzen en de detailhandelsverkopen.

Wel waren er al bedrijfsresultaten uitgekomen die overwegend positief waren, hoewel ABN AMRO onderuit ging op de cijfers. Aumann wist te stijgen op de bedrijfsresultaten en TUI deed niks op prima resultaten.

De consumentenprijzen en de detailhandelsverkopen waren vriendelijk omdat ze een afkoeling van de economie suggereren. Hierdoor is de hoop op een renteverlaging in september door de Federal Reserve toegenomen.

Wall Street opende hoger en Europa wist de dag dan ook met plussen af te sluiten. Tevens zagen we dat de euro iets sterker werd, olie juist weer zwakker werd, de goudprijs wist weer te stijgen, koper records bereikte en crypto zette een rally in.

  • Aandelenmarkten blijven naar boven kijken. De rente is de afgelopen tijd weer iets gedaald en de markt heeft blijkbaar geen vrees met een hoge mate aan liquiditeit. De hoge liquiditeit is ook zichtbaar in meme stocks, op zich geen goed teken, maar dit kan altijd een tijd aanhouden voordat de markt zich gaat realiseren dat deze meme stocks eigenlijk weinig waard zijn.
  • De rentemarkten zijn voor een gedeelte de sleutel. De rente is de laatste tijd iets gedaald, hoewel wij er nog steeds niet van uitgaan dat de Federal Reserve al in september de rente gaat verlagen.
  • De markt is onderhand wel steeds meer gewend aan de hogere rente. Daar komt bij dat bedrijfsresultaten evident een ondersteuning zijn. Wat dat betreft blijft de onderliggende trend van markten dan ook duidelijk opwaarts.
  • De S&P 500 bereikte een nieuw intraday all-time high en kenmerkt zich door een sterk momentum.
  • We zijn vandaag in Oracle gestapt als trading buy. De kans dat het bedrijf een grote opdracht krijgt van xAI ter waarde van 10 miljard dollar gaf de doorslag voor een aandeel waarin we sowieso vertrouwen hebben op de lange termijn.
  • Pure Storage $PSTG, een bedrijf dat gespecialiseerd is in datacenters en cloud-opslagoplossingen wordt opgenomen in de MSCI Index. Naast Pure Storage zijn ook de aandelen van MicroStrategy (waar we eerder winst op hebben genomen) en mCore toegevoegd. We zijn Pure Storage vorige zomer gaan kopen en hebben vandaag een stop ingelegd om een free ride te hebben.
  • Morgen komt Aegon met een trading update. We verwachten goed nieuws over aandeleninkoop en zitten op een stijging.
  • UMG houdt zijn AGM, evenals Adyen. Mogelijk komt er nieuws uit, maar momenteel doen we met beide aandelen niets.
  • Akzo is aanwezig op de Redburn Canada Conference in Toronto. Misschien komen er meer signalen dat het turn-around-proces zich op de juiste manier voortzet. We overwegen om op een stijging in te zetten, maar hebben vanwege de chart-ontwikkeling nog niets gedaan.
  • EVS komt met een trading update. We willen graag op een stijging inzetten, nadat we dat al eerder wilden. We wachten nog steeds op een grotere correctie, omdat we het aandeel anders te duur vinden.
  • UCB is aanwezig op de Kempen Life Science Conference. We rekenen niet direct op nieuws, maar willen wel zeggen dat we duidelijk positief gestemd zijn over het aandeel UCB.
  • Rheinmetall is aanwezig op de UBS Conference. We sluiten niet uit dat er weer goed nieuws komt, nadat het bedrijf eerder deze week met haar resultaten kwam.
  • Pernod Ricard heeft ook een conference call. Met deze drankenbedrijven doen we nog steeds niets. We denken nog steeds dat China zwak is en er geen duidelijk herstel in Amerika is.
  • JD.com heeft ook een conference call naar aanleiding van de cijfers. We zien JD.com als een goedkoop aandeel, maar hebben tot nu toe nog niets gedaan, omdat het ook China-gerelateerd is.
  • ABN AMRO kwam vandaag met goede cijfers, maar liep terug op het CET1-kapitaalratio. Zoals we hebben gemeld, zien we dit helemaal niet als een probleem en hebben we zelfs onze positie vergroot.
  • De euro werd iets sterker. De economische data in Europa lijken wat sterker te zijn dan verwacht. Op zich houdt dit nog steeds een renteverlaging door de ECB voor de zomer niet tegen, maar de kans is wel iets afgenomen.
  • Olie was weer zwak. Daarmee beweegt onze up, waar we nog steeds fractioneel in de winst staan, steeds meer richting een steunzone. Mocht de olie hier doorheen gaan, dan gaan we weg en is helaas onze winst verdampt.
  • Koper liet weer een verdere stijging zien. We zitten reeds op een stijging in koper en ook op een aantal koperaandelen zoals we hebben gemeld. Koper gaat profiteren van de groei in AI-datacenters, waar heel veel koper voor nodig is
  • Goud was wel aan het stijgen, daar zitten we nog steeds op een up.
  • Bij crypto hebben we te maken gehad met een poging tot herstel, maar we vinden dat herstel niet sterk genoeg en blijven daardoor terughoudend over crypto.

Resumerend kan gesteld worden dat de economische data in Amerika als positief worden ervaren door de markten. Natuurlijk kunnen de markten tegelijkertijd ook als overstretched worden gezien, en we zien dat de meme stocks de animal spirits weergeven die momenteel in de markten aanwezig zijn. Maar op zo'n moment maakt dat niet uit: als een markt wil, dan wil die.

Dit betekent dat de kans dat we eerst nog verder naar boven gaan op dit moment groter wordt ingeschat dan dat we blijven consolideren of zelfs een correctie meemaken, hoewel een correctie op een gegeven moment wel moet plaatsvinden. In tech en mate name chips hebben we die trouwens ook al gezien.

De data van vandaag heeft in ieder geval de angsten over een te hoge inflatie weggenomen, en ook de zorgen over stagflatie zijn verminderd. Dit blijft de markten ondersteunen.

Nogmaals, we willen afsluiten met de visie dat we bullish zijn over de onderliggende trend. We durven hier en daar voorzichtig wat te kopen, maar hebben tegelijkertijd nog steeds de gedachte dat er op een gegeven moment toch ook een periode van winstneming en rust in de markten moet komen. Maar wie weet gebeurt dit pas op hogere niveaus. Dat is afwachten, en voor de onderliggende trend maakt het weinig uit.

Tot Morgen!

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.