Navigation

Dagafsluiting SCE Trader maandag 15 juli - Europa weer mat en Amerika hyperig

Dagafsluiting SCE Trader maandag 15 juli - Europa weer mat en Amerika hyperig

Schrijf je in voor een proefperiode en blijf voor slechts €10 een maand op de hoogte van de trends op de financiële markten! Of kies voor een jaarabonnement met voordeel. Betaal met het gemak van iDEAL.

Naast de constante updates met duiding en commentaren over aandelen, crypto, macro en meer, kun je meerdere keren per dag het Beleggers Journaal beluisteren. Ook hebben we een agenda met analisten-bijeenkomsten en nog veel meer interessante informatie.


De financiële markten in Europa zijn vandaag iets lager geëindigd. De dramatische ontwikkelingen rond de moordpoging op Trump hadden weinig effect. Dit kwam mede doordat de kans dat Trump de verkiezingen gaat winnen volgens de peilingen is toegenomen.

Trump wordt gezien als favoriet door Wall Street. Hoewel, zoals we vandaag ook hebben geschreven, er genoeg haken en ogen zijn, zoals de kans dat de rente juist oploopt en door hoge importheffingen de inflatie toeneemt.

In ieder geval zijn we de dag iets lager geëindigd in Europa, bij een hyperig en hoger Amerika en de S&P 500 weer op een intraday all time high.

We hadden te maken met rentemarkten die uiteindelijk in Europa iets zijn opgelopen qua effectief rendement. De dollar werd iets zwakker, goud consolideerde en hetzelfde patroon zagen we bij olie en industriële metalen.

Tegelijkertijd steeg Bitcoin sterk. Dit heeft vooral te maken met het feit dat Bitcoin-beleggers hopen dat Trump echt een crypto-vriendelijke president wordt. Maar ga maar eens terugkijken in het verleden, dat is wel eens anders geweest.

  • Austan Goolsbee, een niet-stemgerechtigd lid voor 2024 bij de Federal Reserve, verklaarde dat renteverlagingen binnenkort gerechtvaardigd kunnen zijn. Dit schrijft The Wall Street Journal. De recente milde inflatiecijfers van juni versterken zijn overtuiging dat de prijsdruk afneemt, wat het idee van renteverlagingen ondersteunt.
  • Vandaag hebben we op onze website een nieuwe optiestrategie geplaatst, bedacht door optiespecialist Hubert Meiles.
  • Fastned heeft een nieuw snellaadstation geopend bij Hoofddorp. Dit nieuws was al bekend en het gaat puur om de opening. Momenteel blijven wij nog steeds aan de zijlijn staan bij Fastned.
  • De financiële waarden in Parijs komen nog steeds niet goed op gang. Dit wijst erop dat men nog steeds twijfelt hoe er in Parijs een samenstelling moet komen van het parlement die ervoor zorgt dat de budgettekorten niet verder oplopen.
  • Alphabet wil volgens de media de grootste overname in haar geschiedenis doen door cybersecuritybedrijf Wiz te kopen. Dit geeft aan dat cybersecurity nog steeds een ondergeschoven kindje is. Wij verwachten overigens een stijging van Alphabet.
  • TomTom kwam met cijfers en die waren ronduit slecht en onthutsend. Het bedrijf communiceert zwak en daarom is er geen enkele reden om iets met TomTom te doen.
  • De koers van UCB blijft stijgen en bereikt keer op keer nieuwe records. De stijging van UCB komt ons goed uit, aangezien we in januari 2023 zijn ingestapt bij een koers van 76,50 euro. Vandaag hebben we een stop ingelegd en de zoveelste free ride gecreëerd.
  • Burberry heeft ervoor gezorgd dat de luxesector lager werd neergezet. Over de hele linie daalden deze aandelen nadat Burberry de CEO heeft ontslagen, dividend heeft gestopt en een sombere toekomstverwachting had gepresenteerd. Momenteel doen wij overigens niets met de luxe-aandelen.
  • De jaarlijkse revenuen van Apple in India zijn met maar liefst 33% gestegen, beter dan verwacht.
  • De cijfers van Goldman Sachs waren beter dan verwacht. De handel reageerde hier lauw op. Wij zitten overigens momenteel neutraal in Goldman Sachs.
  • Duitsland gaat de 5G-netwerken van Huawei en ZTE verbieden. Hier zou mogelijk toch een kans liggen voor Nokia. Ongeveer een jaar geleden zijn we op een stijging gaan zitten in het aandeel Nokia, juist vanwege de kansen in 5G.
  • De olie- en goudprijs, evenals andere commodities, hadden grotendeels een zijwaartse dag. Tegelijkertijd blijven de basis- en industriële metalen in China onder druk staan, ook nadat de economische data die vannacht bekend werden gemaakt in China, zoals de economische groeicijfers en de detailhandelsverkopen, tegenvielen.
  • Bij crypto zagen we dat Bitcoin profiteerde van de gestegen populariteit van Trump na een aanslag op zijn leven. De rally in crypto wordt veroorzaakt omdat Trump zich opwerpt als de crypto-president. Uiteindelijk moet blijken of deze rally wordt voortgezet. Wij denken op de lange termijn dat crypto stijgt, maar op de korte termijn kan het ook weer in weerstand lopen.
  • Resumerend, de markten zijn vandaag iets lager geëindigd. De handel kenmerkte zich door een 'wait and see' stemming in Europa. Op zich vinden we de prestatie na zo'n hevig weekend redelijk, maar we zien ook dat de markt toch afwachtend is, ook in de aanloop naar een reeks bedrijfsresultaten.

Tot morgen!

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.