Navigation

Dagafsluiting SCE Trader dinsdag 15 oktober - ASML met zware winstwaarschuwing

Dagafsluiting SCE Trader dinsdag 15 oktober - ASML met zware winstwaarschuwing

Ondanks de recordhoogtes op Wall Street op maandag, weliswaar bij lage volumes en een verdeeld Azië, wist Europa vandaag bij de opening geen duidelijke richting te kiezen. Voorbeurs werd nog uitgegaan van redelijke plussen, maar uiteindelijk sloegen de indices in de loop van de dag om naar minnen.

Het plotseling verschijnen van headlines van ASML op Bloomberg waaruit bleek dat het bedrijf een zware winstwaarschuwing gaf, liet de boel duikelen. Ook Wall Street ging naar beneden.

Wat betreft ASML, daar komen we morgen op scetrader.nl op terug om de ware situatie in te schatten wat er aan de hand is. Dit kan inderdaad negatief zijn, maar het kan ook meevallen.

Opvallend was dat de olieprijs sterk daalde na een artikel in de Amerikaanse media, waarin werd gesuggereerd dat Israël geen Iraanse oliefaciliteiten zou aanvallen als tegenactie. Of dat echt het geval is, blijft natuurlijk de vraag.

Goud steeg, de dollar bewoog zijwaarts, en de rentemarkten kozen ook geen duidelijke richting met iets lagere yields.

Bitcoin bewoog na de enorme rally van maandag eveneens zijwaarts tot lager. De grondstoffenmarkt, met name de metalen gerelateerd aan China, hapert opnieuw.

  • De cijfers van ASML zijn uitgelekt (bron Bloomberg) en tonen aan dat zowel de netto-omzet als de margedoelstelling neerwaarts zijn bijgesteld, wat neerkomt op een winstwaarschuwing. De nieuwe orders waren veel lager dan verwacht, met slechts 2,63 miljard euro in het laatste kwartaal, tegenover een prognose van 5,39 miljard euro. Hoewel dit nieuws schokkend is, blijft onze lange termijnvisie op ASML positief. Morgen komen we terug op ASML
  • Morgen staan er weer diverse economische data op de agenda, zoals de wekelijkse hypotheekaanvragen en de handelsbalans in de Verenigde Staten.
  • Ook wordt morgen belangrijk vanwege de bedrijfsresultaten. ASML is al uitgelekt, en ook komt morgen Just Eat met cijfers, evenals Abbott Laboratories, Alcoa, PPG en Morgan Stanley.
  • De rentemarkten bereiden zich voor op de ECB-vergadering van donderdag, waar een renteverlaging van 25 basispunten wordt verwacht. Tegelijkertijd lijkt de Amerikaanse Federal Reserve minder geneigd om grote rentestappen te zetten, vanwege de sterker dan verwachte economische groei.
  • De olieprijs zag vandaag een sterke daling, mede veroorzaakt door speculaties dat Israël geen aanvallen op Iraanse oliefaciliteiten zal uitvoeren. Zoals vaker weten we dat deze situatie in de toekomst anders kan aflopen. Daarnaast ligt de olieprijs onder druk vanwege een nog altijd te groot aanbod.
  • De World Steel Organization verwacht dat de wereldwijde vraag naar staal in 2024 verder zal afnemen, maar ziet herstel in 2025. Vooralsnog blijven we voorzichtig met staalaandelen. We zitten echter wel op een stijging van het aanverwante aandeel Aperam (die trouwens nog wel een keer de winst kan temperen) vanwege het dividendrendement.
  • In de Verenigde Staten zijn verschillende banken met cijfers gekomen. Goldman Sachs presenteerde sterke resultaten. De cijfers van Bank of America waren redelijk goed, en Citigroup heeft ook zijn resultaten gepubliceerd. We hebben eerder op een stijging van Goldman Sachs gezeten, maar we hebben te vroeg winst genomen. Momenteel kiezen we alleen voor JPMorgan, waar we al een sterke winst op hebben behaald.
  • UnitedHealth kwam met de resultaten. Als we de kosten voor de cyberaanval buiten beschouwing laten, waren deze gewoon goed. We zitten al lange tijd op een stijging van het aandeel, waarbij vandaag er een daling van ongeveer 10% zichtbaar is van de koers..
  • De cijfers van Johnson & Johnson waren uitstekend. Dit aandeel beschouwen we, net als UnitedHealth, als geschikt voor een pensioenportefeuille.
  • Fastned kwam met cijfers, waarop het aandeel sterk steeg, maar de cijfers waren ons inziens niet overtuigend. De groei lijkt hoog, maar Fastned is een kleine speler, en wij denken dat een nieuwe kapitaalinjectie nodig zal zijn, wat kan leiden tot verwatering. Fastned leent tegen een rente van 6%, wat erg hoog is en uiteindelijk tot problemen kan leiden. Het aandeel zit overigens al lange tijd in een downtrend.
  • Alfen presenteerde vandaag een kostenbesparingsplan, maar dit was totaal niet overtuigend. Wij blijven dan ook weg van het aandeel.
  • NVIDIA is de topkeuze bij broker Cowen en heeft een koersdoel van $165. Het lijkt erop dat NVIDIA verder omhoog blijft gaan. NVIDIA is de topkeuze bij broker Cowen, met een koersdoel van $165. Het lijkt erop dat NVIDIA verder blijft stijgen. Maar vandaag daalde het aandeel omdat de Verenigde Staten mogelijk nieuwe restricties voor chipverkopen aan bepaalde landen gaat overwegen
  • De Nederlandse staat wil haar belang in ABN AMRO verder verkleinen. Dit zou kunnen leiden tot meer speculatie over een mogelijke grensoverschrijdende fusie. We denken ook dat de koers van ABN AMRO hierdoor verder kan stijgen. Vandaag ging de koers naar beneden.
  • ArgenX presenteerde nieuwe klinische gegevens, die als positief kunnen worden beschouwd. We zitten al lange tijd op een stijging bij ArgenX en hebben onze positie gehalveerd om een mooie free ride te hebben.
  • InPost heeft de overname van Mensis Distribution voltooid. Toch doen wij momenteel niks met InPost, omdat het vreemd is dat het bedrijf veel sterker presteert dan de gemiddelde markt.
  • De cryptomarkt zag op maandag Bitcoin sterk en vandaag zijwaarts tot lager. Op lange termijn blijft Bitcoin binnen de cryptowereld onze favoriete keuze, maar op korte termijn zit het nog steeds vast in een trading range.

Samenvattend was het een wisselvallige dag, totdat ASML onverwacht opschudding veroorzaakte (volgens informatie van Bloomberg). Fastned steeg sterk, maar wij beschouwen dit als een ‘sell on rallies’ situatie. De toon op de markt blijft positief, hoewel niet elke dag winst hoeft te brengen. Zoals we eerder hebben aangegeven, blijven de Amerikanen iedere dip opkopen, met NVIDIA als het vlaggenschip. Maar vandaag had ook dat aandeel te maken met een flinke daling.

Meer op onze website.

Tot morgen!

© 2024 SCEtrader.nl - Alle rechten voorbehouden.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.