Navigation

Dagafsluiting SCE Trader dinsdag 16 april - weer lager

Dagafsluiting SCE Trader dinsdag 16 april - weer lager

Schrijf je in voor een proefperiode en blijf voor slechts €3 op de hoogte van de trends op de financiële markten! Of kies voor een jaarabonnement met voordeel. Betaal met het gemak van iDEAL.

Naast de constante updates met duiding en commentaren over aandelen, crypto, macro en meer, kun je meerdere keren per dag het Beleggers Journaal beluisteren. Ook hebben we een agenda met analisten-bijeenkomsten en nog veel meer interessante informatie.


  • Vandaag begonnen de financiële markten in Europa met een neerwaartse trend. Hoewel er aanvankelijk wat hoop was op herstel tijdens de ochtend, bleef dit uit. In Amerika presenteerden verschillende banken sterke cijfers, maar daalden toch in koers. United Health kwam met mooie resultaten. Dit zorgde echter niet voor een eenduidige start in Amerika en Europa had niet de kracht om te herstellen. De rente blijft een belangrijke tegenwerkende factor, terwijl de zorgen over het Midden-Oosten nog steeds aanwezig zijn. De dollar handhaafde zich gedurende de dag, maar lijkt over het algemeen nog steeds verder te stijgen. Goud vertoonde geen duidelijke trend en laat op dit moment winstnemingen zien. De cryptomarkt daalde over de hele linie, met zowel Bitcoin als altcoins die zwak presteren.
  • Brussel, Parijs en Frankfurt waren opvallend zwak in vergelijking met Amsterdam. Dit zegt weinig en de volgende keer kan Amsterdam aan de beurt zijn om de zwakste te zijn.
  • De rente blijft een cruciale factor en zolang de rente op 10 jaar in Amerika boven de 4,5% ligt, twijfelen we of de markten echt kunnen stijgen en zou zelfs een verdere correctie mogelijk zijn. Op de lange termijn geloven we niet dat we in een bear market belanden, maar we moeten alert blijven, gezien het onvoorspelbare karakter van de markt en van economische indicatoren die zijn toegenomen.
  • Het feit dat er hypothetisch wordt gesproken over een renteverhoging door de Fed geeft aan dat de markt nu misschien wel te voorzichtig wordt. Dat moeten komende economische data gaan bepalen, want we kunnen momenteel niks meer uitsluiten.
  • Lagarde liet vandaag weten dat de ECB een verlaging van de rentetarieven nadert, zolang schokken de vertraging van de inflatie in de eurozone niet dwarsbomen. Wat dat betreft is dit scenario nog steeds hetzelfde en kan de rente vóór de zomer door de ECB worden verlaagd. Hierdoor wordt het renteverschil met de VS weer groter. Er zijn dan ook handelaren die de dollar nog steeds naar pariteit zien gaan met de de euro. We zitten trouwen nog steeds op een verkoop van de euro tegen de dollar.
  • Techgerelateerde waarden hebben mogelijk nog ruimte om verder te dalen, ondanks hun solide toekomstperspectieven.
  • Niet alleen tech krijgt klappen. Ook andere sectoren gaan tijdelijk in de uitverkoop.
  • Een mogelijke (forse) verdere daling hangt af van de rente. Wat wel "akelig" is, is dat er nu ook parallellen zijn te trekken tussen de rente en de Amerikaanse overheidsschuld die leidden tot historische crashes zoals die van 1987. Echter, de parallel met het najaar van 2023 vinden we het meest duidelijk.
  • ASML komt morgen met de cijfers. We sluiten een correctie niet uit gezien de huidige stemming, maar blijven op een stijging zitten vanwege de lange termijn vooruitzichten.
  • Fastned heeft vandaag cijfers gepresenteerd, maar deze waren niet overtuigend genoeg om al in het aandeel te stappen.
  • De bankresultaten in Amerika zijn overwegend beter dan verwacht, maar we blijven naast de zijlijn staan.
  • De olieprijs vertoont nog steeds geen activiteit vanwege de situatie in het Midden-Oosten, mogelijk volgt er later een reactie.
  • Ondanks een dag van correctie bij edelmetalen, hechten we hier niet al te veel waarde aan, gezien het patroon van de laatste tijd dat er als snel weer een stijging plaatsvindt na dergelijke intraday correcties.
  • Crypto blijft zwak presteren, mogelijk als gevolg van de halving, maar na het bekijken van de grafieken vandaag lijkt het ook mogelijk dat de markten nog verder terug gaan, inclusief Bitcoin.
  • Resumerend, de markten blijven gevoelig voor de rente. Deze werd de laatste weken eerst genegeerd. Daar merkt de markt nu de gevolgen van. Het patroon lijkt op dat van het najaar van 2023, toen we ook tijdelijk daalden door zorgen over de rente, wat toen mooie kansen bood. Misschien herhaalt dit patroon zich nu.

Tot morgen!

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.