Navigation

Dagafsluiting SCE Trader maandag 16 september - iets lager

Dagafsluiting SCE Trader maandag 16 september - iets lager

Het grootste deel van de dag was de handel in Europa tamelijk saai. Dit kwam na een terughoudende handel in Azië en een markt die zich voorbereidt op woensdag, wanneer de tweede dag van de FOMC vergadering plaatsvindt.

De markt speculeert op een renteverlaging van 50 basispunten, hoewel economen waarschuwen dat de verlaging ook 25 basispunten kan bedragen. Wat het precies zal worden, weten we woensdag.

In de middag opende de Amerikaanse markt met de Nasdaq lager en de S$P 500 verdeeld tot lager. Rond half zes was de situatie in de VS nog steeds onduidelijk, waardoor Europa er ook weinig zin in had vandaag en iets lager de dag afging.

Obligaties lagen verdeeld, de dollar verzwakte, vooral ten opzichte van de yen. Daarnaast zagen we enige winstnemingen in de goudprijs, terwijl de olieprijs iets hoger noteerde. Bij de zware en industriële metalen blijft de situatie somber. Cacao bereikte het hoogste punt sinds 2011.

De cryptomarkten vertoonden opnieuw het patroon van besluiteloosheid dat we de laatste tijd vaker hebben gezien, wat leidde tot dalingen.

  • Op de obligatiemarkten heerst een afwachtende houding in aanloop naar de Federal Reserve-vergadering van woensdag. De verwachting is dat de rente volatieler kan worden, maar dat het dalende pad van de kapitaalmarktrente zich heeft ingezet, ongeacht wat de Federal Reserve zal doen.
  • De S&P 500 nadert zijn weerstandsniveau. Als het deze weerstand doorbreekt, zou er een rally kunnen volgen. Toch is voorzichtigheid geboden, want de markt betaalt momenteel 20 keer de winst voor de S&P 500, wat de markt gevoeliger maakt voor tegenvallers.
  • De Bank van Japan (BoJ) kondigt vrijdag haar rentebesluit aan, waarbij verwacht wordt dat de rente op 0,25% blijft. Nadat de BoJ dit jaar tweemaal de rente verhoogde, blijft de carry trade-afbouw zichtbaar, mede door verwachtingen van een renteverlaging door de Fed. De dollar is sinds juli met meer dan 12% gedaald ten opzichte van de yen, en verdere dalingen worden verwacht, al kan het proces nog enkele maanden duren.
  • Vandaag hebben we aandacht besteed aan de economische data uit China, die nog steeds wijzen op zwakte.
  • Wat betreft economische data verwachten we onder andere de ZEW Economische Sentiment-indicator uit Duitsland morgen, evenals cijfers over de industriële productie, bedrijfsvoorraden en het vertrouwen van bouwers in de Verenigde Staten. Op het gebied van bedrijfsresultaten is de agenda leeg, hoewel er altijd ruimte is voor verrassingen.
  • Later deze week vergaderen zowel de Fed, de BoE als de BoJ over de rente.
  • Op de website hebben we aandacht besteed aan de S&P 500 en de week-patronen. Het blijkt uit historisch gegevens dat maandag de slechtste dag van de week is en de andere dagen over een langere periode juist positief zijn
  • Vandaag hebben we een artikel geschreven over Amazon, dat momenteel tegen de laagste forward P/E en EV/EBIT in een decennium handelt.
  • Adyen en het Israëlische Nayax gaan wereldwijd betaaloplossingen aanbieden in de laadsector voor elektrische voertuigen. Dit zien we als een positieve ontwikkeling.
  • Umicore blijkt te maken te hebben met de gevolgen van overstromingen in Polen, waar het bedrijf faciliteiten heeft. Het aandeel Umicore daalde hierdoor. De gevolgen zijn echter tot nu toe beperkt volgens het bedrijf.
  • De pre-orders voor de iPhone 16 zouden lager zijn dan verwacht, wat de koers van Apple op korte termijn onder druk zou kunnen zetten. Toch zien we dat elke koersdaling wordt aangegrepen door grotere partijen om Apple-aandelen te kopen.
  • Südzucker, een van Europa’s grootste suikerproducenten, heeft zijn winstverwachting verlaagd, maar dit heeft weinig invloed op Corbion, dat zich sinds zijn transformatie van CSM heeft gediversifieerd. Toch blijven we weg van het aandeel Corbion.
  • Oracle blijft goed nieuws brengen en heeft eind vorige week zijn winstverwachtingen verhoogd, wat aangeeft dat Oracle mogelijk één van de winnaars wordt in de race om kunstmatige intelligentie.
  • ING heeft het koersdoel voor Lotus verhoogd naar €12.000, maar handhaaft een houd-advies.
  • Intel, dat in de problemen verkeert, heeft plots toch een order van het Pentagon binnengekregen, die eerder op losse schroeven stond. Bovendien oefenen de Amerikanen druk uit op bedrijven als NVIDIA om Intel te gebruiken voor de productie van chips.
  • Er gaan geruchten dat Ageas interesse heeft in het Britse Esure. Hoewel het aandeel Ageas boven de VWAP ligt, ondernemen wij op dit moment nog geen actie met dit aandeel, al volgen we het wel met interesse.
  • Boeing blijft kampen met productieverstoringen en mogelijk een verlaging van de kredietwaardigheid door Moody's. Het is daarom nog te vroeg om in Boeing te investeren, en we blijven voorlopig aan de zijlijn.
  • Proximus heeft aandelen van Routemobiel verkocht via een veiling. Wij ondernemen geen actie ten aanzien van Proximus.
  • Goud, dat vrijdag een recordhoogte bereikte, consolideert momenteel. De toon in goud blijft positief, maar als de renteverlaging door de Federal Reserve geen 50 basispunten bedraagt, zouden er mogelijk tijdelijk winstnemingen kunnen plaatsvinden. Desondanks lijkt de trend opwaarts. We zitten op een stijging en hebben we winststop verhoogd vandaag.
  • Op social media circuleren berichten dat Coinbase IOU's in Bitcoin uitgeeft aan BlackRock. Mocht dit waar zijn, dan zou het het vertrouwen kunnen schaden en mogelijk leiden tot een bankrun op Coinbase volgens sommigen. We benadrukken echter dat deze informatie niet bevestigd is en ook een broodje aap kan zijn.
  • Bij crypto waarschuwt insider Justin Bons voor een mogelijke zwendel, vergelijkbaar met FTX of Bernie Madoff bij Tether.
  • De koers van Ethereum blijft dalen ten opzichte van Bitcoin, en we verwachten dat deze daling zich voortzet.

Samenvattend kan worden geconcludeerd dat de Europese markten vandaag een slappe houding aannamen, in afwachting van wat de Amerikaanse markten zouden doen.

Het is goed mogelijk dat we morgen en overmorgen weer een soortgelijke dag zien, aangezien de markten graag duidelijkheid willen over het rentebeleid van de Federal Reserve. Dit zou overigens de eerste renteverlaging kunnen worden sinds de COVID-19-pandemie van de Fed. En dan blijft de vraag: 25 of 50 basispunten.

Meer op onze website.

Tot morgen!

© 2024 SCEtrader.nl - Alle rechten voorbehouden.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.