Navigation

Dagafsluiting SCE Trader woensdag 16 oktober - ASML and the day after

Dagafsluiting SCE Trader woensdag 16 oktober - ASML and the day after

Nadat de Europese beurzen de eerste schrik te boven waren gekomen van de winstwaarschuwing van ASML, zagen we dat de markten zijwaarts gingen bewegen. In de middag was de earnings call van ASML (paar belangrijkste punten verderop). Niet alleen was de winstwaarschuwing van ASML een punt voor de markt, maar ook de tegenvallende cijfers van LVMH hadden een negatieve impact.

Toch blijken de markten veerkrachtig en wisten ze de situatie te relativeren. We zagen dat de Amerikaanse markten na beperkte verliezen bij de start verbeterde, waardoor Europa dag verdeeld - maar gecontroleerd - afsloot.

Bitcoin is weer hoger, goud is sterk en olie zoekt richtring. De rente is gedaald in de aanloop naar de ECB-meeting van morgen.

  • Uit de earnings call van ASML blijkt inderdaad dat de exportbeperkingen voor China een deel van de reden voor de verminderde verwachtingen is. De lange termijn trends blijven sterk en positief, met het oog op verbeteringen van de brutomarge aangedreven door EUV-tooling. AI blijft sterk, volgens de CEO.
  • De winstwaarschuwing van ASML, waarbij een forse omzetdaling werd voorspeld, kan als aanzienlijk worden beschouwd. Toch denken we dat ASML op de lange termijn goed gepositioneerd blijft. De markt reageerde echter heftig, wat leidde tot de grootste koersdaling in 26 jaar op dinsdag. Of de koers nog verder zal dalen, valt nog te bezien, en we sluiten een initiële rebound niet uit.
  • De rentemarkten bewegen richting de ECB-vergadering van morgen, waar een renteverlaging wordt verwacht. Dit zou de Europese obligatiemarkten mogelijk kunnen ondersteunen.
  • Wat betreft economische data krijgen we de werkloosheid in Nederland, evenals de inflatie en handelsbalans in de eurozone. In de Verenigde Staten krijgen we te maken met de wekelijkse jobless claims, oftewel steunaanvragen, detailhandelsverkopen en de Philadelphia Fed Index. Ook wordt de industriële productie en worden de bedrijfsresultaten bekendgemaakt in de VS.
  • Met betrekking tot bedrijfsresultaten staan Nedap, Sligro, Sipef en Barco op de agenda. Ook krijgen we de resultaten van TSMC, Netflix en Manpower. We zitten op een up in TSMC en Netflix.
  • Ook de koers van NVIDIA maakte op dinsdag een scherpe daling door. Toch is er niets in de cijfers van ASML dat wijst op een vertraging in de AI-sector. Daarom achten we een herstel van NVIDIA mogelijk.
  • De tegenvallende cijfers waarmee LVMH dinsdag nabeurs kwam, waren voor ons geen verrassing. Eerder waarschuwden we al dat de stimuleringsmaatregelen in China niet direct een positief effect zouden hebben, en dat zien we nu terug. Deze hebben tijd nodig. Daarom blijven we weg van het aandeel en de sector.
  • De update van Just Eat zou je kunnen omschrijven als neutraal tot zwak. Zo nu en dan biedt het misschien een gokkerskans naar boven, maar er is nog niets dat wijst op een opwaartse winsttrend die sterk genoeg is.
  • NSI heeft haar verwachtingen verhoogd. Hoewel wij niets doen met het aandeel, zouden we, als we erin zaten, blijven zitten met een stop in de winst.
  • Adidas heeft haar outlook weer verhoogd, maar we doen hier niets mee, omdat we het vreemd vinden dat Adidas optimistisch is, terwijl andere bedrijven in dezelfde sector last hebben van de marktomstandigheden. Dit maakt ons sceptisch over de ontwikkelingen bij Adidas en of er niet te hard aan de "boekhoud knoppen wordt gedraaid", om maar een beter resultaat te laten zien. Later worden dan de scherven opgeraapt.
  • Stellantis rapporteerde een sterke daling in de leveringen, wat erop wijst dat andere automakers waarschijnlijk ook met verder dalende cijfers te maken hebben. Daarom zien wij geen reden om te investeren in de autosector.
  • De olieprijs probeert weer te herstellen, maar dat gaat moeizaam. Israël heeft aangegeven zelf te bepalen welke acties het tegen Iran onderneemt, nadat in Amerikaanse media berichten verschenen dat Israël zou afzien van een aanval op Iraanse olie-installaties.
  • Vandaag noteert de goudprijs weer hoger. Het is opvallend dat goud steeds opnieuw op dips wordt gekocht, wat een gunstig signaal is voor de onderliggende trend.
  • Italië van plan om vermogenswinstbelasting op Bitcoin-investeringen te verhogen van 26% naar 42%. De Italiaanse regering had eerder al het doel om 3,5 miljard euro (ongeveer 3,8 miljard dollar) aan begrotingsmiddelen te genereren door extra belastingen op banken en verzekeraars in te voeren.
  • De prijs van Bitcoin blijft relatief stabiel, wat wij als een positief signaal zien. Toch zijn we nog niet direct bullish over de altcoins. Bij Bitcoin zouden we al tevreden zijn als de koers eerst stabiliseert.
  • Resumerend, het was een dag met flinke heftigheid, maar met relatief beperkte koersbewegingen: dit gezien het overheersen van negatief nieuws. De dip was al op dinsdag. Nu is de vraag of de ontwikkelingen van ASML als een geïsoleerd geval worden gezien of toch een bredere impact hebben.

Meer op onze website.

Tot morgen!

© 2024 SCEtrader.nl - Alle rechten voorbehouden.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.