Navigation

Dagafsluiting SCE Trader maandag 17 juni - nog niet overtuigend hoger

Dagafsluiting SCE Trader maandag 17 juni - nog niet overtuigend hoger

Schrijf je in voor een proefperiode en blijf voor slechts €10 een maand op de hoogte van de trends op de financiële markten! Of kies voor een jaarabonnement met voordeel. Betaal met het gemak van iDEAL.

Naast de constante updates met duiding en commentaren over aandelen, crypto, macro en meer, kun je meerdere keren per dag het Beleggers Journaal beluisteren. Ook hebben we een agenda met analisten-bijeenkomsten en nog veel meer interessante informatie.


De handel begon de dag verdeeld tot hoger, waarbij de beleggersdag van ING als positief werd ervaren. In de loop van de dag bleef het gesprek echter gaan over de aankomende verkiezingen in Frankrijk, wat leidde tot een tempering van het enthousiasme.

De markten keken vervolgens naar Amerika, waar geen duidelijke richting zichtbaar was. Hierdoor kon Europa wel iets beter presteren, maar slechts beperkt in de plus sluiten. Bij het slot van Europa trachtte Wall Street wel weer een push naar nieuwe records te maken.

De dollar koos geen duidelijke richting, de olieprijs wist te stijgen en goud deed weer een stap terug. De rentemarkten kenden enige opwaartse druk, inclusief de Franse rente, en we zagen ook dat Bitcoin weer moest inleveren.

  • China is speldenprikjes aan het uitdelen met invoerrechten. Zo wil het extra invoerheffingen invoeren op Europees varkensvlees. Dit is nog een kleine stap, maar Bloomberg meldt dat dit misschien kan leiden tot een grotere handelsoorlog.
  • De Fransen kunnen deze week al op de "buitensporige tekortprocedure" worden geplaatst door de Europese Unie. Dit betekent dat ze op het EU strafbankje terechtkomen vanwege hun overschrijding van budgetten. Frankrijk overschrijdt al langer haar budgetten en er zijn ook commentatoren die zeggen dat dit vooral een politiek signaal is, zodat mensen niet gaan stemmen op Le Pen bij de volgende verkiezingen.
  • Citi heeft de weging voor Europese aandelen verlaagd na de Europese verkiezingen en de spanningen in Frankrijk. Wel heeft het de weging voor Amerikaanse aandelen verhoogd.
  • Op dinsdag is Philips aanwezig op de City European Healthcare Conference in Londen. We willen nog steeds graag iets met Philips doen, maar hopen dat er eerst een correctie plaatsvindt.
  • Inpost, waar we niets mee doen, is aanwezig op de City Global Freight Fieldtrip 2024. Ook dit kan eventueel invloed hebben op de koers.
  • De koers van ING reageerde vandaag relatief rustig op haar beleggersdag, waar overwegend goed nieuws bekend werd gemaakt. We denken echter dat ING meer ruimte heeft aan de bovenkant. Het signaal vanuit ING kan ook als positief worden ervaren voor andere financiële waarden in Nederland.
  • Gesproken over financiële waarden geldt dat de Franse financials vandaag een verdeelde indruk maakten. De aankomende verkiezingen en de blijvende zorgen dat Frankrijk nog losser wordt in haar budgetontwikkelingen spelen hierbij een rol. Misschien is het wat overdreven, maar voorlopig is het beeld onzeker te noemen.
  • Het Belgische Argenx heeft zijn visie tot 2030 bekendgemaakt. De markten reageerden schouderophalend. Er zit ook al veel goed nieuws in de koers van Argenx, hoewel we sinds 2017 zijn ingestapt, (onlangs gehalveerd) blijven we met een verkleinde positie op een stijging zitten.
  • De koers van Adidas reageerde met een min op de aantijgingen dat er fraude is gepleegd in China. Toch blijven we nu nog even weg uit het aandeel om te kijken of er meer informatie naar buiten komt.
  • Taiwan Semiconductor gaat volgens nieuwe mediaberichten inderdaad zijn prijzen verhogen en de capaciteit uitbreiden. Dit is ook een goed signaal voor ASML als toeleverancier.
  • Galapagos behoorde in de ochtend tot de uitblinkers, maar daarna moest het aandeel de meeste winst inleveren. De koers steeg eerst op vooruitgang bij onderzoek met betrekking tot therapieën voor lymfeklierkanker. Het bedrijf maakte echter ook via de CEO (in De Tijd) bekend geen cash-uitkering aan aandeelhouders te doen.
  • Olie steeg, waarbij de regering Biden zou hebben gezegd dat ze eventueel nog meer olie uit de strategische voorraden willen vrijgeven. Dit wordt vooral gezien als een verkiezingsstunt om inflatie te drukken en zo kiezers te winnen.
  • Bij de industriële metalen heeft koper een laagste punt van acht weken bereikt. Dit komt mede door zwakke economische cijfers uit China. Wij zitten nog steeds op een stijging in koper en in de winst, maar als de technische steunlijnen niet houden is het best mogelijk dat we tijdelijk weg zijn.
  • Bij crypto overweegt Turkije toch een kleine belasting in te voeren op transacties. Volgens Bloomberg gaat het om 0,03%. Dit is erg beperkt en hoeft verder geen groot effect te sorteren.
  • Bij crypto kwam Arthur Hayes met een opvallende voorspelling. Hij voorspelt namelijk dat Aptos binnen drie jaar als Layer 1 Solana gaat inhalen.
  • In de cryptosfeer zagen we dat er een uitstroom was van digitale beleggingsproducten de afgelopen week. We zien ook dat de cryptomarkt momenteel vastzit in een range en maar niet wil uitbreken naar boven. Dat maakt de kans op een sip groter.

Samenvattend, het was een dag zonder duidelijke trend met weinig market moving bedrijfsnieuwsberichten. De markten zijn wel in de plus geëindigd, maar van een echte trend was geen sprake.

Tot morgen!

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.