Dagafsluiting SCE Trader woensdag 17 juli - de AEX is de pineut
De Europese beurzen, met name Amsterdam, stonden bij de opening vandaag onder druk. Hoewel de Belgen en Fransen het droog hielden, was Amsterdam de pineut door de mogelijk strengere maatregelen van de Amerikanen met betrekking tot China en toeleveranciers in de chipsector. De markt was bovendien niet tevreden met de resultaten van ASML.
De handel had daarnaast te maken met een verzwakkende dollar, aangezien Trump zich al als president gedraagt en eigenlijk een zwakkere dollar wil zien. De goudprijs deed het goed, olie liet een flinke stijging zien, en de rentemarkten lieten een zijwaarts patroon zien na de recente verbetering. Bij crypto zagen we vandaag een verdeeld en consoliderend beeld.
- Morgen vergadert de ECB. De verwachting is dat de rente ongewijzigd blijft. Belangrijk wordt vooral wat Lagarde in haar persconferentie gaat zeggen. De verwachting is dat de ECB-meeting in principe als neutraal ervaren kan worden.
- Markten kijken qua rente vooral naar Amerika, waar de laatste tijd een dalende trend zichtbaar is. De laatste signalen wijzen erop dat de Federal Reserve dit jaar misschien wel meerdere renteverlagingen kan doorvoeren.
- De cijfers van ASML werden in Amsterdam negatief ontvangen. Op zich waren ze nog niet eens zo slecht en de vooruitzichten zijn prima, maar de verkopen over het derde kwartaal liggen onder de prognoses van analisten. We hebben vandaag een aantal artikelen geschreven over ASML en wat we ervan denken, waarbij onze visie voor de langere termijn ongewijzigd en positief is gebleven.
- De cijfers van ASML vielen samen met berichten dat de Amerikaanse regering strengere maatregelen wil nemen met betrekking tot China. Leveranciers van chips en chiponderdelen die gebruikmaken van in Amerika gekochte onderdelen, moeten mogelijk toestemming vragen aan de Amerikaanse overheid om deze naar China te exporteren. Dit kan veel bedrijven wereldwijd treffen als deze regel wordt doorgevoerd.
- Over chipaandelen gesproken, Taiwan Semiconductor stond lager in Azië. Dit kan te maken hebben met uitspraken van Trump, die vindt dat Taiwan moet gaan meebetalen aan de Amerikaanse hulp voor zijn defensie.
- Hoewel verschillende analisten de toekomstvisie van Johnson & Johnson wat matig vonden, staat het aandeel hoger. Wij zien Johnson & Johnson overigens als een aandeel dat thuishoort in een pensioenportfolio, vanwege de sterke lange termijn vooruitzichten van het bedrijf.
- Nabeurs vandaag komt ondermeer Netflix met cijfers. Wij hebben dit aandeel eerder gekocht. Net als bij ASML moeten de cijfers echt veel beter zijn om op korte termijn een verdere stijging te zien. Anders is de kans groot dat er winstnemingen plaatsvinden. Wij blijven echter positief.
- De handel keek ook naar een winstwaarschuwing van Daimler-Truck, wat wijst op een zwak China en een zwak Europa. Dit is niet onverwacht, want we hebben eerder aangegeven dat autofabrikanten en andere bedrijven die sterk afhankelijk zijn van China, nu langzaamaan last beginnen te krijgen. Met andere woorden, de problemen in China beginnen nu een domino-effect te creëren.
- Adidas kwam met een beter dan verwachte update. Toch vinden wij dit geen reden om actie te ondernemen. We denken dat er een addertje onder het gras zit. Dit jaar profiteert Adidas mogelijk van verschillende sportevenementen, maar volgend jaar kan de situatie weer verslechteren, mede omdat er een fraudeonderzoek loopt in China.
- Het Belgische Barco kwam met abominabel slechte cijfers. Hier gaan we dus niets mee doen.
- Novo Nordisk moest flink inleveren omdat Roche ook bezig is met een afslankmedicijn, dat succesvol lijkt te worden. Tot nu toe hebben Novo Nordisk en Eli Lilly het grootste marktaandeel. De concurrentie in afslankmedicijnen neemt toe. We blijven echter positief over zowel Novo Nordisk als Eli Lilly, omdat deze bedrijven ook werken aan andere blockbuster-medicijnen en zodoende in de toekomst minder afhankelijk zijn van hun afslankmiddel.
- Interessant was een artikel waarin stond dat Silo-AI en Mistral-AI gaan samenwerken. Onlangs heeft AMD het bedrijf Silo-AI overgenomen om haar positie in kunstmatige intelligentie te versterken. Silo-AI is een Fins bedrijf en Mistral-AI een Frans bedrijf dat een tegenwicht wil vormen voor OpenAI.
- De euro is weer gestegen. Dit komt ook door Trump, die zich nu al gedraagt als president. Hij zegt namelijk dat de dollar een probleem heeft en eigenlijk bedoelt hij dat de dollar zwakker moet worden om de handelspositie van Amerika internationaal te verbeteren. De woorden van Trump worden door sommigen uitgelegd als pure valutamanipulatie, wat kan leiden tot een valutaoorlog.
- Bij commodities blijft de stemming positief bij goud. De verwachting is dat de goudprijs zelfs nog verder kan stijgen. We zitten al langer op een stijging.
- Voor industriële en basismetalen moeten we waarschijnlijk nog geduld hebben. De economische gegevens uit China blijven onzeker en dit kan druk blijven leggen op deze groep commodities.
- De olieprijs is hoger. Enerzijds wordt gesteld dat olie bij een dalende rente, omdat beleggers meer risico durven te nemen, gekocht zal worden. Anderzijds kan een zwakker dan verwacht China negatief zijn voor olie. Wij verwachten een stijging.
- Bij crypto maakte Stripe bekend dat je nu ook in Europa kunt betalen met cryptomunten. Stripe is een concurrent van Adyen. Hoewel Adyen qua grote klanten ver vooruitloopt op Stripe, mag worden gesteld dat de concurrentie door bedrijven zoals Stripe toeneemt. Wij zien Adyen overigens als eerlijk gewaardeerd.
Resumerend, de markten hadden vandaag een beetje een rare dag. De chipsector kreeg flinke klappen. Ondertussen kijkt de markt naar steeds meer uitspraken van Trump, die zich nu als president gedraagt maar volgens sommigen ook een beetje als een dictator. Tegelijkertijd blijft de rentehoop in de markten achter, en is het de vraag of de sectorrotatie, zoals de afgelopen dagen zichtbaar was in Amerika, vanuit tech naar andere sectoren nog lang door zal blijven gaan.
Tot morgen!
Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.
Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.