Navigation

Dagafsluiting SCE Trader dinsdag 17 september - iets beter met de Fed roulette

Dagafsluiting SCE Trader dinsdag 17 september - iets beter met de Fed roulette

Op een dag met weinig nieuws, hoewel het nieuws rondom Intel en Microsoft belangrijk was, en er ook een media-rapport uitkwam over gesprekken over een staakt-het-vuren in Oekraïne, zagen we dat de Europese beurzen hoger openden in aanloop naar de detailhandelsverkopen en de industriële productie in de Verenigde Staten.

Deze cijfers waren sterker dan verwacht en zorgden niet voor grote verstoringen, waardoor de Amerikaanse markt iets beter presteerde. Wall Street noteerde uiteindelijk om halfzes iets hoger met de S&P 500 op een intraday all time high, en zodoende sloot Europa de dag vriendelijk, maar voorzichtig af in afwachting van wat de Federal Reserve morgen met de rente gaat doen. Laten we het zo zeggen: het is een Fed roulette.

De obligatiemarkten lieten een positieve toon zien, terwijl de dollar zijwaarts bewoog. Ook de goudprijs consolideerde op lagere niveaus, en olie steeg licht. De crypto-markten waren duidelijk hoger, hoewel deze eveneens gevoelig blijven voor de acties van de Federal Reserve en de uitspraken van voorzitter Jerome Powell morgen.

  • Qua economische data staat morgen vooral in het teken van de Federal Reserve, die haar rentebesluit bekend zal maken. Uit de laatste enquête van CNBC blijkt dat een renteverlaging van een kwart procent wordt verwacht. Nog belangrijker is echter de toelichting van voorzitter Jerome Powell. Wij verwachten dat de markt volatiel kan zijn, maar gezien de dalende rente en een inflatie die richting de 2% beweegt, verwachten we geen verstoring van de langere termijn trends in de markten. We hebben ook een podcast gemaakt hoe we ertegen aankijken.
  • Daarnaast zal ook de inflatie in Europa (eurozone) een belangrijk thema zijn en komen de hypotheekaanvragen, woningbouw, en bouwvergunningen uit in de VS.
  • Wat betreft bedrijfsresultaten zal het verder rustig zijn, met vooralsnog geen grote aankondigingen op de agenda.
  • In onze Free Ride Portfolio hebben we Microsoft, NVIDIA en Oracle gekocht. We kopen niet op de beste niveaus, maar willen er per se tussen zitten.
  • De Duitse ZEW-index toonde een verzwakking van de economie, wat de kans vergroot dat de ECB tijdens de volgende vergadering de rente gaat verlagen.
  • BlackRock is minder optimistisch over de Federal Reserve en heeft zijn blootstelling aan Amerikaanse obligaties verlaagd, met een waarschuwing dat de markt te hoge verwachtingen heeft over renteverlagingen.
  • Aandelen van defensiebedrijven, zoals Rheinmetall en Hensoldt stonden onder druk na een rapport van Bloomberg waarin een mogelijk staakt-het-vuren in Oekraïne wordt gesuggereerd. Dit heeft geleid tot winstnemingen in deze aandelen, hoewel onduidelijk is of het staakt-het-vuren daadwerkelijk zal plaatsvinden. We hebben onlangs al onze ups gehalveerd in Rheinmetall en Hensoldt.
  • De Verenigde Staten en Japan overwegen de export van AI-chips naar China verder te beperken, wat past binnen de bredere trend van ontkoppeling van China.
  • Het aandeel Philips lijkt een uitbraak naar boven te maken. We zien een stijgende lijn, en als het huidige niveau wordt doorbroken, sluiten we een flinke rally niet uit.
  • Intel kondigde grote veranderingen aan, inclusief een deal met AWS van Amazon. We hebben hierover een artikel geschreven, maar twijfelen of het nu al verstandig is om aandelen Intel te kopen.
  • Microsoft heeft aangekondigd voor 60 miljard dollar aan eigen aandelen in te kopen en het dividend te verhogen. Wij denken dat Microsoft nog maar aan het begin staat van een groeicyclus.
  • Euronext heeft Substantive Research overgenomen. Hoewel dit een redelijke zet is, denken wij dat er meer kansen liggen bij Deutsche Boerse, waar we dan ook positief over zijn.
  • Envipco meldde dat bestuurder Katsaros om gezondheidsredenen is teruggetreden, maar dit verandert niets aan ons positieve vooruitzicht op het bedrijf.
  • Meta en EssilorLuxottica hebben een langdurige samenwerking aangekondigd, wat voor beide bedrijven een sterke zet is. We sluiten niet uit dat deze aandelen verder zullen stijgen, hoewel een tijdelijke correctie voordelig zou zijn voor nieuwe instappers.
  • UniCredit overweegt zijn belang in Commerzbank uit te breiden, We denken dat de ontwikkelingen in de financiële sector positief zullen uitpakken voor ABN AMRO.
  • Universal Music (UMG) heeft tijdens de Analyst Meeting in Londen een (verkapte) winstverhoging aangekondigd. Hoewel we op de lange termijn geen waarde zien in dit aandeel, zou het op korte termijn door deze aankondiging wel verder kunnen stijgen.
  • Jefferies heeft zijn advies voor D’Ieteren verlaagd, en wij zijn het daarmee eens. Na de vreemde stap om een superdividend uit te keren en de schulden verder op te voeren, denken we dat het voorlopig gedaan is met D’Ieteren.
  • De dollar bewoog vandaag rustig tegenover de yen. Vrijdag vergadert de Bank of Japan, en zelfs als de rente ongewijzigd blijft, kan het renteverschil met de Verenigde Staten toenemen, wat de dollar verder zou kunnen verzwakken tegenover de yen.
  • De goudprijs is gevoelig voor wat de Federal Reserve morgen gaat doen. Als Powell minder mild klinkt dan verwacht, kan dit mogelijk leiden tot een tijdelijke correctie in goud. Dit verandert echter niets aan de lange termijn trend, die volgens ons nog steeds opwaarts is.
  • Wat betreft grondstoffen zien we dat de koperprijs nog steeds niet wil stijgen, mede door zorgen over de Chinese economie.
  • Wel opvallend was dat de prijs van timmerhout (lumber) steeg, wat vaak wordt gezien als een economische indicator. Dit kan te maken hebben met de verwachting dat Kamala Harris mogelijk de verkiezingen wint en extra subsidies gaat verstrekken aan starters op de woningmarkt.
  • Wat betreft de cryptomarkten is het momenteel een neerwaartse spiraal. Hoewel er af en toe een stijging is, blijft de markt richtingloos en heeft deze nog niet geprofiteerd van de lagere rente. Het wordt spannend om te zien hoe de Federal Reserve's besluit over de rentetarieven morgen invloed zal hebben op de cryptomarkt, en met name op Bitcoin. Voorlopig blijven we terughoudend.
  • De oprichter van CryptoQuant wordt steeds pessimistischer over de cryptomarkt. Hij is een insider, en het is zeker de moeite waard om het artikel te lezen.

Samenvattend draait het allemaal om wat de Federal Reserve morgen met de rente gaat doen: de Fed roulette. De stemming op de markten is over het algemeen positief, maar het zegt nog niet alles over het einde van de recente correctie of consolidatie.

Mocht er trouwens echt een staakt-het-vuren komen in Oekraïne, dan zou dat wel eens een katalysator voor een rally kunnen zijn, maar vooralsnog is het slechts een mediabericht.

We blijven duidelijk positief over de onderliggende trend, met als enige potentiële verstoring geopolitieke spanningen of oorlogen, waar de markt zich tot nu toe weinig van aantrekt. Als dat zo blijft, blijft het adagium “buy on dips” van kracht, ook al kunnen die dips soms groter zijn.

Meer op onze website.

Tot morgen!

© 2024 SCEtrader.nl - Alle rechten voorbehouden.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.