Navigation

Dagafsluiting SCE Trader donderdag 17 oktober - van TSMC tot ECB

Dagafsluiting SCE Trader donderdag 17 oktober - van TSMC tot ECB

De Europese beurzen vertoonden een gemengd beeld op weg naar de ECB-vergadering, waar de rente met 25 basispunten werd verlaagd, zoals verwacht. Voorafgaand aan deze vergadering had Taiwan Semiconductor uitstekende cijfers gepresenteerd. Voor ASML was dit minder positief, omdat de kapitaaluitgaven weliswaar worden verhoogd, maar minder dan eerder was verondersteld.

Na de renteverlaging van de ECB werden de detailhandelsverkopen en de wekelijkse werkloosheidsaanvragen in de Verenigde Staten bekendgemaakt. Deze cijfers waren sterker dan verwacht, wat erop wijst dat de economie zich momenteel in een zogenaamd goldilocks scenario bevindt.

De handel in Amerika opende hoger, en we zagen dat de Europese beurzen wisten aan te trekken en de dag hoger afsloten. Echter, Wall Street stond zeker niet op een top (na een recordopening van de S&P 500) om halfzes had zelfs de winsten uit handen gegeven, NVIDIA was wel weer hoger.

De dollar werd iets sterker, de goudprijs steeg verder, en de olieprijs lag ook iets hoger. Daarnaast zagen we op de rentemarkten dat de rendementen iets zijn opgelopen. De prijs van Bitcoin daalde iets, maar de ondertoon is de afgelopen dagen wel verbeterd.

  • De rentemarkten reageerden verdeeld op de renteverlaging van de ECB met 25 basispunten. Dit moet echter gezien worden als steun voor Duitse obligaties, maar ook voor andere landen in Europa, zoals Frankrijk, die worstelen met hun budgetten.
  • De Amerikaanse macro-gegevens wijzen nog steeds op een goldilocks scenario, met een stijging van de detailhandelsverkopen in de VS van +0,4% en jobless claims van 241.000, wat sterker is dan verwacht.
  • De cijfers van Taiwan Semiconductor waren sterk. We hebben hier vanochtend al een artikel over gepubliceerd
  • Het is echter ook zo dat de mededelingen van Taiwan Semiconductor minder gunstig zijn voor ASML, als we kijken naar de toekomstige kapitaaluitgaven (zie artikel).
  • De inflatie in de eurozone is iets sterker dan verwacht afgenomen. In de laatst gemeten maand kwam deze op jaarbasis uit op 1,7%, terwijl de verwachting 1,8% was. Dit wijst op meer ruimte voor de ECB.
  • De Amerikaanse Select Committee on the Chinese Communist Party (SCCCP) pleit voor meer beperkingen op leveranciers van Amerikaanse chipproductie-apparatuur aan Huawei, vanwege zorgen over de vooruitgang van de gesanctioneerde telecomgigant in de halfgeleiderfabricage. Amerikaanse bedrijven zoals Lam Research, Applied Materials en KLA lobbyen tegen deze beperkingen zonder gelijke maatregelen van bondgenoten.
  • Er zijn geruchten dat Uber overweegt Expedia over te nemen. Dit schrijft de Financial Times. Hier zitten zeker haken en ogen aan, maar we denken dat dit op de lange termijn wel eens een goede zet kan zijn (zie artikel). We zitten al langer op een stijging.
  • Deliveroo kwam met resultaten voor het derde kwartaal die beter waren dan verwacht, met een positieve outlook. Toch kan dit ons niet verleiden om voor de lange termijn in deze sector in Europa te investeren.
  • Aperam neemt Universal Stainless and Alloy Products over. Dit zal een bijdrage leveren aan de winst en de kasstromen. We zijn momenteel positief over het aandeel Aperam, maar dit is vooral vanwege het dividendrendement.
  • Alcoa kwam woensdag nabeurs met sterke cijfers, onder meer dankzij gunstige aluminiumprijzen en lagere grondstofkosten. We blijven echter voorlopig weg uit Alcoa.
  • Airbus heeft aangekondigd tot 2.500 medewerkers te ontslaan in zijn defensie- en ruimtevaartdivisie, die wordt geconfronteerd met vertraagde programma's, hogere kosten en concurrentie van SpaceX, dat onder leiding van Elon Musk veel efficiënter opereert. De verkoop van deze verliesgevende divisie is een reële optie. Ondanks dat daarnaast uitdagingen zijn in de toeleveringsketen, die kunnen leiden tot een winstwaarschuwing later dit jaar, zitten we op een stijging. Airbus en Boeing (doen we niks mee) zijn de enige bedrijven die vliegtuigen in deze klasse kunnen bouwen. Mocht de koers van Airbus verder dalen, dan overwegen we om bij te kopen voor de lange termijn.
  • Avantium heeft aangekondigd samen te gaan werken met Royal Vezet voor duurzame PEF-verpakkingen voor salades van Albert Heijn. Dit is opnieuw positief nieuws. We wachten echter nog steeds met het innemen van een positie, omdat we denken dat er een grote aandelenemissie aankomt.
  • Nedap kwam met cijfers, maar we zien weinig redenen om met het aandeel aan de slag te gaan.
  • Lucid heeft aangekondigd 262,4 miljoen nieuwe aandelen uit te geven, met een mogelijkheid tot uitbreiding met meer dan 39 miljoen aandelen via een overtoewijzingsoptie. Wij doen geen acties met Lucid, terwijl de voorkeur uitgaat naar Tesla.
  • Pernod Ricard meldde een zwakke omzet in het eerste kwartaal. We denken dat het nog te vroeg is om in deze sector te beleggen.
  • Sligro meldde een omzetstijging, maar we blijven voorzichtig over de toekomst. Sligro is een aandeel waar we uit wegblijven.
  • De goudprijs blijft omhoog kijken. Dit lijkt een signaal te zijn dat er meer vrije liquiditeit in de markt komt en ook naar goud stroomt.
  • Bij industriële metalen constateerden we dat de markt nog steeds in een afwachtende houding verkeert, in afwachting van de effecten van de stimuleringsmaatregelen in China.
  • De olieprijs beweegt op dit moment opwaarts. Dit kan betekenen dat de markt zich steeds minder druk maakt om een escalatie in het Midden-Oosten.
  • De koers van Bitcoin blijft relatief goed liggen, maar de huidige trading range is nog niet verlaten. Ook daar moeten we rekening mee houden.

Samenvattend kunnen we stellen dat de beslissing van de ECB om de rente te verlagen als verwacht was, en we denken ook dat er meerdere renteverlagingen volgen. De cijfers van Taiwan Semiconductor zijn een positieve ontwikkeling voor de chipindustrie, met name richting kunstmatige intelligentie.

Hoewel je nooit zeker kunt zijn of de markten in een rechte lijn blijven doorstijgen, wijzen signalen erop dat we momenteel nog steeds te maken hebben met een onderliggende opwaartse trend in de financiële markten.

Meer op onze website.

Tot morgen!

© 2024 SCEtrader.nl - Alle rechten voorbehouden.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.