Navigation

Dagafsluiting SCE Trader maandag 18 maart - Europa niet uitgenodigd feest NDQ

Dagafsluiting SCE Trader maandag 18 maart - Europa niet uitgenodigd feest NDQ

Schrijf je in voor een proefperiode en blijf voor slechts €3 op de hoogte van de trends op de financiële markten! Of kies voor een jaarabonnement met voordeel. Betaal met het gemak van iDEAL.

Je krijg dan 14 dagen toegang tot de premium analyses, visie en richtlijnen over aandelen, rente, crypto, macro en meer achter de headlines van de real time feed op onze website.

Naast de constante updates met duiding en commentaren kun je meerdere keren per dag het Beleggers Journaal beluisteren. Ook hebben we een agenda met analisten-bijeenkomsten en nog veel meer interessante informatie.

Let op: Belangrijke cijfers die na 17.30 uur worden bekendgemaakt en die wij belangrijk vinden, worden meegenomen in de feed de dag erna. Alle gegevens zijn onder voorbehoud.

Hierbij zijn we aan het einde van deze dag. Een korte terugblik en focuspunten voor de volgende sessie:

  • De Europese beurzen konden niet meekomen met Wall Street. Europa leek aanvankelijk beter te starten, maar gedurende de eerste minuut werd al duidelijk dat het momentum beperkt was. In Amerika zagen we echter het tegenovergestelde, met aanzienlijke winsten voor verschillende technologiebedrijven. Zowel Alphabet als Apple stegen fors, nu Alphabet haar AI-toepassing Gemini waarschijnlijk in licentie gaat geven aan Apple. Ook lag NVIDIA sterk hoger vanwege haar AI-conferentie. Dit enthousiasme bleek echter onvoldoende voor Europa om de lethargie te doorbreken. De obligatiemarkten kenmerken zich in de aanloop naar verschillende rentevergaderingen deze week, met vannacht al de Bank of Japan, door een stijging van het effectief rendement. Tienjarig Amerikaans papier staat inmiddels weer op 4,34%, Japans papier op 0,75% en Duits papier rond de 2,457%. De dollar laat geen duidelijke beweging zien en bij commodities is de olieprijs hoger. Ook de goudprijs vertoont een lichte verbetering. De cryptomarkten slaagden er niet in te herstellen van de eerdere dip in de vroege ochtend, na een rally in het weekend, en noteren overwegend lager. Ook in Amerika is vooralsnog toenemende druk zichtbaar.
  • Dat het Kremlin heeft gezegd dat VS betrokken is bij oorlog in Oekraïne en dat doordoor de facto de VS in oorlog is met Rusland had geen effect op de handel.
  • De Bank of Japan (BoJ) vergadert vannacht over de rente, waarbij de kans groot is dat deze voor het eerst in vele jaren zal wordt verhoogd.
  • De Nvidia AI-conferentie is een belangrijk focuspunt, wat resulteert in een hogere koers vandaag. Het blijft echter afwachten of er nog meer winst zal worden geboekt op de zeer korte termijn. Wij zitten overigens op een up in het aandeel.
  • Alphabet heeft een deal gesloten met Apple om haar Gemini AI-toepassing aan Apple te licenseren, wat heeft bijgedragen aan een stijging van de koers van Alphabet en Apple. We houden twijfels over Apple.
  • Ebusco is met 12% gestegen bij zeer hoge volumes. Tijdens het plaatsen van dit bericht is de reden nog niet duidelijk. Het was ook stil bij Ebusco zelf, maar mogelijk komt er nabeurs nieuws (dan is dit bericht al geplaatst). Wij zijn overigens al langer vrij negatief op het aandeel, maar hopen op goed nieuws. Dit omdat we Ebusco een fascinerend bedrijf vinden en eigenlijk zelfs hopen op subsidies om het bedrijf uit te bouwen.
  • Europese ministers komen vanaf morgen bijeen in Brussel, waar de gesprekken voornamelijk gaan over defensie en steun aan Oekraïne, wat mogelijk nieuws kan opleveren over beloftes over orders voor defensiebedrijven in Europa.
  • De aandacht blijft gericht op de prijzen van commodities, met specifieke interesse in koper, waarbij een verdere stijging niet wordt uitgesloten.
  • De olieprijs probeert vandaag door haar weerstand te breken. Hoewel dit nog niet overtuigend is gelukt zitten we al weer een tijdje op een up.
  • De crypto-markten vertonen geen voortzetting van de stijging die tijdens het weekend werd waargenomen, met zelfs verkoopdruk in de Amerikaanse handel.
  • Een foute trade van een hedgefonds (short GBTC en long MSFT) wordt gezien als één van de boosdoeners voor de koersdruk op Bitcoin. Dit is interessant, want als deze foutieve transactie is afgehandeld, is de kans groot dat er een rally komt in Bitcoin, afhankelijk van het algemene sentiment.
  • De winst op Solana is voornamelijk gedreven door retailbeleggers en veroorzaakt door meme-coins. Dit vertelde August, een institutioneel platform voor digitale assets. Dit is niet duurzaam op de langere termijn.
  • Resumerend, de signalen om te stijgen komen voornamelijk weer vanuit de technologiesector, maar Europa wil nog niet echt. Met veel rentevergaderingen deze week, waaronder die van de Bank of Japan vannacht en die van de Federal Reserve op woensdag, lijkt een afwachtende houding logisch. De trends blijven opwaarts (met op de korte termijn wel enige terughoudendheid bij ons) tenzij er grote geopolitieke verstoringen komen.

Tot morgen!

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.