Navigation

Dagafsluiting SCE Trader dinsdag 18 juni - hoger slot in Europa

Dagafsluiting SCE Trader dinsdag 18 juni - hoger slot in Europa

Schrijf je in voor een proefperiode en blijf voor slechts €10 een maand op de hoogte van de trends op de financiële markten! Of kies voor een jaarabonnement met voordeel. Betaal met het gemak van iDEAL.

Naast de constante updates met duiding en commentaren over aandelen, crypto, macro en meer, kun je meerdere keren per dag het Beleggers Journaal beluisteren. Ook hebben we een agenda met analisten-bijeenkomsten en nog veel meer interessante informatie.


De Europese beurzen openden deze ochtend hoger, hoewel de winsten relatief beperkt waren na het enthousiasme in Amerika, waar de S&P 500 index voor de dertigste keer een jaar-record bereikte en technologie-aandelen sterk presteerden. De markten werden mogelijk nog steeds afgeremd door de ontwikkelingen in Frankrijk.

In de middag kwamen de detailhandelsverkopen in de Verenigde Staten uit, die zwakker waren dan verwacht. Dit kan positief zijn omdat het erop kan wijzen dat de Federal Reserve de rente dit jaar kan verlagen. Echter, sommige economen waarschuwen dat het ook kan betekenen dat de economie te snel afkoelt.

Amerikaanse markten openden verdeeld tot iets wat hoger, maar later werd het beeld onduidelijker. Dit resulteerde erin dat Europa de dag hoger afsloot, hoewel de winsten beperkt bleven.

De dollar werd iets zwakker, de goudprijs steeg licht, en olie bleef sterk. Industriële metalen lieten geen duidelijke richting zien. Opvallend was dat de crypto-markt zwak presteerde, met Bitcoin rond de 65.300 dollar.

  • De financiële waarden in Frankrijk blijven een onzeker patroon vertonen. Dit betekent dat Europese beurzen hierdoor achterblijven omdat het nu een barometer is van hoe wordt gedacht over de Franse obligatiemarkt in de aanloop naar de verkiezingen.
  • De detailhandelsverkopen in Amerika waren zwakker dan verwacht, wat de verwachting versterkt dat de Federal Reserve dit jaar minstens één keer de rente zal verlagen. Daarnaast zijn de cijfers van de voorgaande maanden herzien. Hoewel de gegevens positief zijn, wijst een groep economen op de mogelijkheid van een harde landing. Desondanks blijft er sprake van een redelijk sterke economie. De data worden voor de markten als positief beschouwd voor de onderliggende trend.
  • Wall Street is morgen gesloten vanwege Juneteenth Day, wat betekent dat de Europese markten minder richting krijgen.
  • Van Lanschot Bankiers houdt morgen haar Investor Day. We hebben momenteel geen positie in het aandeel, maar als de koers daalt, zien we mogelijk nieuwe kansen.
  • Shell maakte bekend Pavilion te willen overnemen. Dit is een strategische zet en is goed voor de lange termijn.
  • Alfen meldde een grote order in België. Op zich is dit gunstig nieuws. Er is een miljoenencontract getekend met TEC. Ondanks dit contract vinden wij de zaken bij Alfen nog steeds onduidelijk en doen we niets met het aandeel.
  • Het aandeel DSM-Firmenich klom, mede doordat andere aandelen in dezelfde sector de laatste tijd beter presteren. We zitten reeds op een up.
  • Op maandagavond maakte Azelis bekend dat het CPS Chemicals overneemt in Zuid-Afrika. We hebben weinig details gekregen en we blijven neutraal over dit aandeel.
  • Carrefour moest onderuit omdat het een boete krijgt van het Franse ministerie van Financiën vanwege de manier waarop het haar franchiseondernemers behandelt. We doen overigens niets met Carrefour en volgen het vooral op afstand.
  • AMG liet een flinke daling zien. We denken dat er nog steeds een winstwaarschuwing in het vat zit en doen daarom ook niets met het aandeel.
  • ING probeert te klimmen, maar de beloning voor een sterke beleggingsdag op maandag vinden we nog steeds beperkt.
  • Bij crypto blijft de daling aanhouden. We zien zo nu en dan wel een opleving, maar dat blijft het dan ook. De altcoins beginnen langzamerhand ook steeds verder terug te vallen. Op zich is dat goed nieuws, want zoals we eerder hebben verteld, is onze strategie binnen de altcoinmarkt om te wachten tot het daalt. Dan komt er een tijdelijke consolidatie en dan zijn er vaak wel kansen om iets te doen. Maar op de lange termijn, aangezien crypto geen intrinsieke waarde heeft, denken we dat de meeste munten uiteindelijk steeds weer dalen na een stijging.

Resumerend kunnen we stellen dat de signalen voor de markten redelijk gunstig blijven. De geopolitieke spanningen blijven nog altijd wel op de achtergrond meesluimeren. Echter, bedrijfsresultaten, de brokerviews en de hoge stroom aan liquiditeiten die nog steeds ter beschikking staat, zijn op zich gunstig.

Tegelijkertijd geldt dat de economische data aantonen dat de Federal Reserve haar renteverhogingen mogelijkerwijs toch gaan werken om de economie en inflatie af te koelen. Dat zou dan betekenen dat de Fed minimaal één keer dit jaar de rente zou kunnen gaan verlagen. Dat zou tot meer gerustheid leiden. De situatie in Frankrijk blijft "fluid", maar we moeten stellen dat we denken dat dit uiteindelijk met een sisser gaat aflopen

Tot morgen!

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.