Navigation

Dagafsluiting SCE Trader donderdag 18 juli - van zomer-rust geen sprake

Dagafsluiting SCE Trader donderdag 18 juli - van zomer-rust geen sprake

De Europese beurzen zijn de dag hoger tot verdeeld geëindigd. Dit kwam niet door technologie of chipbedrijven, maar door andere sectoren, waarbij de markt opnieuw zijn veerkracht toonde door zich weinig aan te trekken van de grote dips die zichtbaar zijn binnen de technologiesector. In Amerika was de start nog redelijk, maar rond rond het slot van Europa werd het woord "falling knife" gebruikt door handelaren, hoewel er ook weer een herstel optrad en daarna weer een "sell on the rips" in het heen en weer.

De ECB liet de rente ongewijzigd, wat overigens verwacht was en een non-event. Ondertussen richt de markt zich steeds meer op de verkiezingen in Amerika, waarbij Trump zich nu al als president opstelt en de kans groot is dat Biden toch uit de race gaat stappen.

De dollar werd iets sterker, terwijl goud iets hoger noteerde. De industriële en basismetalen bleven achter en de olieprijs consolideerde. Bij crypto zagen we eerst winsten en daarna verliezen.

Wat betreft de rentemarkten, de kapitaalmarktrente liep iets op, maar dat moet in perspectief worden geplaatst tegen de recente dalingen die we hebben gezien. Terwijl de ECB de rente ongewijzigd liet, kunnen de wekelijkse werkloosheidsaanvragen in Amerika een signaal zijn dat de Fed meer dan één keer dit jaar de rente gaat verlagen

  • De ECB heeft aangekondigd de rente onveranderd te laten en heeft aangegeven zich niet te committeren aan een bepaald rentepad. Dit is een non-event, aangezien de vorige renteverlaging eigenlijk een "moedje" was, iets wat de markten al was beloofd. We beschouwen de ontwikkelingen van de ECB als neutraal voor de markten.
  • Er zijn steeds meer signalen dat Biden toch uit de race gaat stappen. De vraag is dan wie hem gaat vervangen. Op dit moment ligt Trump nog steeds voor in de peilingen.
  • Hoewel Trump de favoriet is van Wall Street, zijn er ook economen en handelaren die waarschuwen dat zijn beleid tot hogere tekorten gaat leiden en dat de dollar als wapen gebruikt kan worden. Tevens is de vraag of nog grotere handelsbarrières wel zo goed zijn.
  • Taiwan Semiconductor presenteerde resultaten die redelijk goed te noemen zijn. We denken dat de aandacht voor het aandeel verder zal toenemen, hoewel er hier en daar wat minpunten zijn. Dit hebben we vandaag ook in een aantal artikelen op onze website beschreven. Ook TSMC is gevoelig voor winstnemingen op de korte termijn.
  • Nedap gaf een verkapte winstwaarschuwing, als je het persbericht goed las. Wij doen momenteel niets met Nedap, dat al flink is gestegen.
  • Sligro kwam met bijzonder slechte resultaten. Dit aandeel mijden we. We zien ook weinig groei.
  • Het aandeel DSM Firmenich wist flink te plussen. We zien een stijging van het aandeel en denken dat het bedrijf eindelijk weer de zaken op de rails heeft.
  • ABN AMRO deed het ook prima. We hebben vandaag overigens ook een artikel aan het aandeel gewijd en we voorzien meer winsten, ook voor de andere Nederlandse financiële waarden.
  • Adyen was ook sterk, waarbij we stellen dat als de stemming in de technologie verbetert, het aandeel misschien wel 10% kan stijgen. Qua trending zien we het als eerlijk gewaardeerd.
  • Randstad deed ook mee met een stijging, toch is dat een aandeel waar we niets mee doen. Hetzelfde geldt overigens ook voor bijvoorbeeld IMCD of UMG die bij de plussers stonden.
  • Rheinmetall was ook hoger. Ondanks dat onder Trump en minder steun kan zijn voor Oekraïne, wordt verondersteld dat Europa dit gaat opvangen. We zitten op een stijging van Rheinmetall.
  • Intel staat 3% hoger en zoals geschreven zou het kunnen gaan profiteren van strengere regelgeving door de Amerikanen richting China als 'pure American play'. We zitten op een stijging in het aandeel Intel.
  • Nokia kwam ook met resultaten die op zich niet goed waren, maar dit was al door de markt ingecalculeerd. De koers daalde echter wel en het is nog onduidelijk waar de bodem ligt. Wij zitten sinds juni vorig jaar in Nokia vanwege verschillende redenen die we eerder hebben vermeld.
  • Publicis, het Franse bedrijf, verhoogde zijn vooruitzichten. Dit aandeel hebben we eerder gekocht en we houden deze positie vast.
  • Schrijf je in voor een proefperiode en blijf voor slechts €10 een maand op de hoogte van de trends op de financiële markten! Of kies voor een jaarabonnement met voordeel. Betaal met het gemak van iDEAL. Naast de constante updates met duiding en commentaren over aandelen, crypto, macro en meer, kun je meerdere keren per dag het Beleggers Journaal beluisteren. Ook hebben we een agenda met analisten-bijeenkomsten en nog veel meer interessante informatie.
  • Meta zou volgens The Financial Times een belang willen nemen in EssilorLuxottica, de maker van Ray-Ban brillen. Dit nieuws zien we als een hele slimme zet van Meta. Daarmee zou het namelijk wel eens een dominante positie in de markt voor virtuele brillen kunnen bereiken, met zeer aantrekkelijke modellen waar mensen van houden. Er is echter op dit moment wel een risico bij Meta. Als Trump de verkiezingen wint, zou hij figuurlijk wraak kunnen nemen, omdat Trump in het verleden werd geboycot door Meta.
  • Bij Amazon heeft het Prime Event een jaar-op-jaar stijging van 10,5% laten zien, mede door kortingen. Deze cijfers werden niet direct enthousiast ontvangen. We zitten op een up in het aandeel.
  • In de bankensector heeft Wells Fargo de Amerikaanse banken van neutraal naar outperform verhoogd.
  • Bij valuta kon de dollar licht terrein winnen na de ECB-vergadering die als neutraal verliep, en het duidelijk is dat de ECB ook kan wachten met renteverlagingen.
  • Bij de commodities zien we dat goud iets hoger ligt, maar momenteel ook consolideert na de rally.
  • Olie probeert de recente winsten vast te houden en zou in de toekomst verder kunnen stijgen.
  • Tegelijkertijd is het bij zware en industriële metalen afwachten hoe China zich ontwikkelt. Vandaag moest koper opnieuw een stuk terug.
  • Bij crypto zagen we dat de markten de woorden van Trump aan het verdisconteren zijn, waarbij Bitcoin probeert winst te boeken. Trump's bewering dat hij zich opwerpt als grote redder voor Bitcoin is natuurlijk onzin, aangezien de bedoeling van Bitcoin een decentraal systeem is. Waarschijnlijk zit Trump zelf groot in Bitcoin en probeert hij nu de koers op te pompen.
  • Hoewel crypto recent een mooie stijging heeft laten zien, zijn wij nog niet overtuigd dat dit de nieuwe opwaartse trend is. Als er een grotere correctie komt bij aandelen kan dit leiden tot een risk-off moment in crypto.

Resumerend, het was een dag waarop de handel probeerde te herstellen, maar gesteld moet worden dat bij de chipwaarden het enthousiasme opnieuw relatief beperkt bleef.

De markten werden echter gedragen door andere sectoren, waarbij in Amsterdam een aandeel als ABN AMRO het uitstekend deed, evenals een aantal andere fondsen. Dit beeld van anderen aandelen die het goed deden zagen we ook op de buitenlandse beurzen, hoewel Amerika het bord "uitverkoop" omhoog hield.

Nu zal moeten blijken of de markten hun sectorrotatie doorzetten. De ene analist zegt dat de AI-bubbel nu al opgeblazen is en gaat barsten, terwijl de andere het erover heeft dat het slechts een tijdelijke correctie is.

Ondertussen zien we dat Trump zich nu al gedraagt als een soort president en ook deze politieke ontwikkelingen blijven van belang.

In ieder geval blijft de onderliggende toon in de markten, ondanks de daling bij technologiewaarden, nog positief: maar dat is geen garantie voor een verdere tijdelijke dip als de overtuiging nu nog niet terug komt.

Tot morgen!

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.